EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Casa Museu Verdaguer permet ser visitada pels cecs a través del tacte i l’olfacte

La Casa Museu Verdaguer de Folgueroles disposa des de dimarts d’un mòdul multisensorial, un espai que permet als visitants amb dificultats visuals i als cecs conèixer l’obra del poeta o com era el seu rostre, per exemple, a través del tacte i de l’olfacte.


El 9 Nou
19/11/2009

La instal·lació, la primera d’aquestes característiques que hi ha a Osona, és fruit del conveni signat entre la Fundació Jacint Verdaguer i la Diputació de Barcelona.

S’hi pot llegir amb l’escriptura braille la presentació als visitants de la Casa Museu Verdaguer. O tocant el bust, saber quines característiques físiques tenia el poeta. El text introductori i la figura són dos dels elements del mòdul multisensorial que s’ha col·locat a l’entrada del museu.

Les persones amb deficiències visuals també hi poden descobrir els poemes ‘Mon Colomar’, ‘La Plana de Vic’, i ‘Cant de Gentil’, resseguir el traç d’un manuscrit de Jacint Verdaguer o olorar el paper de vell d’un llibre editat a principis del segle XX. L’espai complementa la informació que ja rebien les persones cegues a través de l’audioguia de la visita al museu, fomentant així l’anomenada accessibilitat a la comunicació.

El mòdul, que s’inaugurava aquest dimarts, és el primer que s’instal·la en un museu de la comarca. Forma part del programa La Mirada Tàctil que impulsa la Diputació de Barcelona, a través de l’Oficina de Patrimoni Cultural. Altres equipaments osonencs, com el Museu Episcopal de Vic o el Museu de l’Art de la Pell, també han començat a adaptar els continguts de les exposicions al sistema braille. Des de l’ONCE demanen que aquestes iniciatives s’universalitzin, per garantir l’accés dels deficients visuals a la cultura.

Coincidint amb la incorporació de l’ espai multisensorial, la Casa Museu Verdaguer ha afegit un nou servei, una vintena de poemes que es poden escoltar a través d’un MP3. Ara les condicions d’accessibilitat de l’equipament són òptimes.

Per les característiques de l’edifici, és massa dificultós plantejar un ascensor, però les persones amb mobilitat reduïda poden fer ús del nou mòdul, i conèixer el museu a partir de l’audiovisual que es projecta a la planta baixa. Aquesta projecció pot passar-se amb subtítols en castellà, de manera que es fa comprensible per als visitants amb dificultats auditives. La intenció de la Casa Verdaguer és subtitular-lo també en català.

LA PREGUNTA

La conducta de Puigdemont, com diu el conseller d’Interior, va ser “impròpia”?

En aquesta enquesta han votat 1346 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't