EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Alumnes de l’escola Vedruna de Tona al CERN i a les Nacions Unides, a Ginebra

Pep Rifà, de l’escola Vedruna de Tona, explica el viatge amb els alumnes a l’Organització Europea de Recerca Nuclear de Ginebra. Ho acompanya de dues fotos dels alumnes al centre.


El 9 Nou
07/06/2010

“CERN – NACIONS UNIDES

Del 24 al 26 maig varem estar a Ginebra, Suïssa, per visitar l’Organització Europea de Recerca Nuclear i les Nacions Unides. Hem estat un grup de 22 que ens hem endut un record d’uns dies únics.

Tenim la sensació d’haver estat a la frontera del món

De què està fet l’univers? I la matèria? Com ha evolucionat?
Al CERN 7.000 científics de 80 països intenten contestar aquestes preguntes. Estan a la frontera del coneixement actual.
Juntament amb ells, molts joves d’arreu del món s’hi estan formant; futurs científics i investigadors.

El CERN és un laboratori on els científics col•laboren per estudiar els elements fonamentals que constitueixen la matèria i les forces que les uneixen.

Per fer la seva tasca s’ajuden d’un accelerador de partícules LHC -The Large Hadron Collider- disposat en un túnel circular soterrat 100 metres i amb una llargada de 27 Km.

Al LHC s’acceleren partícules a velocitats properes a la de llum per fer-les col•lisionar i recrear les condicions que es van donar en els primers instants de l’inici de l’univers.

Avui allà estan a la recerca de la partícula de Higgs. Es preveu que l’any que ve poden tenir alguna possibilitat de poder-la trobar.

Avui he vist als nois i noies parlant amb els físics del CERN de les partícules que hi va haver en els primers instants després del Big-Bang.
I avui he pensat que algú se li pot haver despertat la partícula interior que li fa dir… “jo també, algun dia vull ser a la frontera”.

A les sales de les Nacions Unides; avui he vist als nois i noies fer preguntes de desarmament i de drets humans al món. En les mateixes sales que els líders mundials hi han fet en la història més recent.

Avui he pensat que algú, qui sap si d’algun d’aquest grup, un dia pot estar allà debatent amb paciència com empènyer el món.

Que hi hem anat a buscar? De ben segur motivar. Motivar de que val molt la pena estudiar, aprendre, … si volem ser protagonistes de moure el món. Per l’interès mostrat i la gran companyonia diria: missió acomplerta.

Pep Rifà. Escola Vedruna-Tona – Tecnologia-Informàtica”

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 206 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't