Fins ara s’ha actuat en el campanar i la façana, i actualment es treballa en les parets laterals de l’església. Xavier Valls, un dels pabordes del santuari, diu que és la primera actuació que es fa a la façana del temple 124 anys després de la seva construcció.
“L’arrebossat de la façana s’havia deteriorat”. Aquest fet provocava una imatge de deixadesa. El cost de l’actuació es xifra en uns 5.000 euros que es pagaran amb les donacions dels fidels.
Amb els fons disponibles i els que es preveu recollir en els propers mesos, Valls explica que “en pocs mesos” es pot cobrir la totalitat del cost de l’obra.
Posteriorment, els pabordes del temple volen restaurar l’interior de l’església. Tot i això, explica Xavier Valls, no hi ha un calendari tancat perquè dependrà dels fons que es puguin recollir entre els visitants del temple.
L’objectiu, però, passaria per disposar d’un santuari totalment renovat coincidint amb la celebració l’any vinent dels 125 anys de la construcció del temple. Valls explica que els fidels, procedents de diferents punts de la zona, van “sovint” a Puig-Agut per visitar el temple. Aquesta devoció permet tenir uns ingressos que fan possible el manteniment del temple.
El santuari de Puig-agut va ser el primer del país dedicat al Sagrat Cor. La seva construcció va ser promoguda per Ramon Madirolas. El santuari va ser ideat per l’arquitecte August Font i Carreres, que va utilitzar un estil neogòtic amb algunes facetes romàniques i fins i tot neoclàssiques, inspirat en la basílica francesa de Tarbes.
Acabada l’any 1886, l’ermita va ser beneïda pel bisbe Josep Morgades i Gil. La pabordia edita el butlletí El Far de Puig-Agut, que aquest any ha arribat al seu número 87.
Cada any es fan, com a mínim, tres misses, coincidint amb el Sagrat Cor, Corpus i la celebració de la verge del Pilar. El passat 13 de juny es va fer la missa de celebració del Sagrat Cor, presidida per mossèn Joan Godayol, bisbe emèrit d’Ayaviri (Perú). Puntualment també s’hi fan altres celebracions religioses.
A més del santuari de Lourdes de Puig-Agut, a tot el terme municipal de Manlleu hi ha altres ermites com Sant Julià de Vilamirosa, Sant Jaume de Vilamontà, Sant Esteve de Vila-setrú o la capella de la Colònia Rusiñol.
{{ comment.text }}