EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Es presenta el col·lectiu Tots Fem Vic, contra el racisme i la xenofòbia

S’impulsa des d’una plataforma de professors i alumnes de la Universitat de Vic per defensar la idea de ciutat integradora i contra l’onada de racisme i xenofòbia que veuen en determinats discursos de la campanya electoral. La presentació es fa aquest migdia.

El 9 Nou
22/11/2010

Manifest fundacional de la plataforma Tots Fem Vic

“Membres de la comunitat universitària de la UVic, conscients del fet que la Universitat, més enllà de la seva pròpia tasca investigadora i formativa, ha de promoure debats, idees i propostes que contribueixin al progrés econòmic i social, han posat en marxa la campanya TOTS FEM VIC. 28-N / Ciutadans per la convivència.

Davant les properes eleccions al Parlament de Catalunya, les persones sotasignants, volem adreçar-nos a tota la ciutadania de Vic per exposar les següents idees:

1. En els últims deu anys, ha arribat a la ciutat un nombre elevat de persones immigrants, provinents de totes les parts del món i que parlen llengües i tenen cultures diverses. L’arribada d’aquestes persones només es pot entendre atenent a la disponibilitat de feines que les empreses de Vic i la comarca han ofert en el seu moment.

2. Un cop més, com altres moments a la història recent i especialment a la dècada de 1960, els ciutadans d’Osona i Vic han demostrat ser una societat oberta, acollidora i integradora, que ha sigut capaç d’integrar sense problemes ni conflictes moltes sensibilitats.

3. Les etapes de major creixement econòmic de Catalunya, Osona i també Vic han coincidit amb importants fluxos immigratoris. Sense l’arribada d’immigrants, la població de Vic estaria estancada i, per tant envellida, amb la pèrdua de dinamisme econòmic i social que això implica.

4. L’arribada d’immigrants suposa una contribució important al desenvolupament econòmic i social de la ciutat. Aquestes persones treballen a les empreses, paguen els impostos que financen els serveis i les infrastructures; contribueixen a la seguretat social amb què es paguen les pensions i aporten una visió cultural diferent i enriquidora. Aquesta diversitat humana és una riquesa que la societat valora.

5. El bon nom de Vic o el que s’anomena la “marca ciutat” s’ha vist perjudicada greument perquè alguns han volgut presentar-la com una ciutat intolerant, marginadora i conflictiva. La ciutat plàcida i assenyada, integradora i rica, oberta i en creixement econòmic, amb una alta qualitat de vida, es veu amenaçada no per la realitat positiva sinó per la imatge que alguns en projecten.

6. La societat civil vigatana ha posat en marxa desenes d’iniciatives, associacions i mitjans que treballen per la integració d’aquestes persones. Ens hem de felicitar, col·lectivament, perquè l’esforç de totes aquestes iniciatives ha donat un fruit molt valuós: a Vic hi viuen persones de 100 països sense fer-la una ciutat conflictiva.

7. Les ciutats no tenen competències sobre política d’immigració. Aquestes competències estan transferides a la Unió Europea i ni l’Estat, ni Catalunya, ni Vic poden aplicar polítiques d’immigració. Pretendre discutir la immigració en l’entorn de la ciutat és demagògia. Demanar el vot per canviar la política d’immigració és una mentida.

8. I malgrat tot, hi ha un partit polític, Plataforma per Catalunya (PXC), i algunes iniciatives electoralistes que volen fer de la immigració un problema. Només pretenen obtenir vots difonent una imatge falsa i tergiversada de la realitat. Són iniciatives que viuen de l’alarma que elles mateixes generen cap al fenomen migratori. Sense conflicte i sense agitació social aquestes opcions polítiques són buides i no tindrien cap transcendència.

9. Per tot això, davant les properes eleccions del diumenge 28 de novembre, volem demanar a la ciutadania de Vic que, sigui quina sigui la seva visió política i ideològica, contribueixi a difondre una visió positiva de la ciutat i de la immigració, i que participi recolzant i donant suport a les opcions democràtiques, tolerants i integradores presents a l’arc polític local i nacional.

10. No ens agradaria que Vic contribueixi amb el seu vot al Parlament de Catalunya a presentant-se com una ciutat, xenòfoba, problemàtica i conflictiva. Aquesta distorsió de la realitat i aquesta valoració d’un dels fenòmens més importants de l’actualitat només diria coses negatives i falses de la nostra ciutat de Vic.

Si estàs d’acord amb la nostra CARTA OBERTA i vols firmar-la i recolzar-nos, si us plau fes un COMENTARI en aquest post i t’incorporarem a la llista de signants. Imprimirem la llista i la distribuirem pels mitjans de premsa de Vic, als veïns i a l’Universitat de Vic. Per ara, només reunirem firmes de membres de la comunitat UVic o veïns/ciutadans de Vic, per concentrar el nostre esforç a la ciutat. En aquest cas només digues-nos si ets:

. membre de la Comunitat de l’Universitat de Vic
. Veí de Vic”

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 441 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't