EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El govern no preveu construir cap nou centre escolar a la Catalunya Central durant el 2011

En els pressupostos de la Generalitat, que el delegat territorial del govern va presentar aquest dimarts a Vic, el departament més perjudicat a les comarques centrals és el de Territori i Sostenibilitat. Veu retallada la consignació pressupostària en un 24% respecte a l’any 2010.

El 9 Nou
15/06/2011

El delegat del govern a la Catalunya central, Jordi Moltó, ha explicat aquest dimarts que la Generalitat no té previst construir cap nou centre escolar al territori. Després de la reunió del Consell de Direcció de l’Administració Territorial de la Generalitat que ha tingut lloc a Vic sobre com afecten els ajustos pressupostaris a la Catalunya Central, el delegat del govern ha assenyalat que el departament més perjudicat és Territori i Sostenibilitat, amb una retallada del 24%.

Tot i que ha destacat que en aquests moments s’estan executant les obres de desdoblament de l’Eix Transversal i l’Eix Diagonal, Moltó ha afegit que “aquestes actuacions no es començaran a pagar fins al 2013”.

Segons ha explicat Jordi Moltó, “el govern fa una clara aposta per la societat del benestar i per la seguretat”. En aquest sentit, els departaments que s’han vist menys afectats pels ajustos pressupostaris a la Catalunya Central han estat Interior, amb una disminució del 6,4% en el pressupost respecte a l’exercici anterior; Salut, amb una disminució del 6,5%; Ensenyament, amb una disminució del 7,4%, i Justícia, on s’inclou la partida dedicada a presons, amb un 8,9%.

Els departaments més perjudicats són en primer lloc Territori i Sostenibilitat amb una retallada del 24%, seguit dels departaments d’Agricultura i Empresa i Ocupació amb un 23%.

Moltó ha destacat que hi havia projectes per a noves escoles que el Govern anterior ja havia arribat a acords però que, amb el pressupost pel 2011, “no es podran tirar endavant ja que la capacitat inversora del Govern no ho permet”. No obstant, Jordi Moltó ha volgut constatar que això no significa que es deixin de fer els projectes, “sinó que quedaran posposats de cara a propers exercicis”. Moltó ha afegit que aquelles escoles que tenen projectes “engegats” no es veuran afectades. Amb tot, el delegat ha destacat que “aquestes decisions no afectaran al dret a l’escolartització de cap nen o nena”.

Pel que fa a Salut, Moltó ha assenyalat que “tot i la disminució en la despesa, això no afectarà a aquells pacients que pateixin alguna malaltia greu o a les urgències”. Tot i això, en la línia del conseller, ha dit que caldrà un “reajust” en la manera de funcionar, tant de les urgències com dels serveis hospitalaris. Segons Moltó, l’objectiu és mantenir el mateix estat del benestar i que l’usuari final no ho noti”. Les llistes d’espera, ha assenyalat, també es veuran afectades.

Deutes pendents

Jordi Moltó s’ha manifestat crític amb el Govern anterior ja que, segons el delegat, amb qüestions com la llei de la dependència “ara ens veiem en l’obligació de fer front a ajuts que ja estaven valorats i, per tant, compromesos en anteriors pressupostos que s’hauran de pagar”. Moltó ha dit que aquest fet suposa un “doble esforç” perquè els ingressos de la Generalitat han disminuït d’una manera substancial i, alhora, cal fer front a obres o compromisos signats en exercicis anteriors.

El delegat del Govern ha assenyalat que l’ajust pressupostari a la Catalunya central “ha estat menor que en d’altres zones del país”. En el cas de la Catalunya central, no s’ha arribat al 10 per cent amb què s’especulava, sinó que la disminució representa un 7,34% respecte a l’exercici anterior.

Al 2010 la Catalunya central representava un 5,9% dins els pressupostos de la Generalitat. Segons ha explicat el delegat del Govern, als pressupostos del 2011 hi ha un increment percentual ja que tot i disminuir la quantitat de despesa en termes generals, la Catalunya central té un pes del 6,3% als pressupostos de la Generalitat.

LA PREGUNTA

Està d’acord que la Unió Europea imposi aranzels als cotxes elèctrics xinesos?

En aquesta enquesta han votat 172 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't