El franciscà Lluís Rocaspana celebra els 50 anys de sacerdoci, 27 d’ells, en tres etapes diferents, a la parròquia del Remei de Vic. Divendres va ser el pregoner de les festes del Remei. Dijous, a 2/4 de 9 del vespre, hi haurà la missa concelebrada d’acció de gràcies pels 50 anys de sacerdoci franciscà del pare Rocaspana. La missa serà presidida per Josep Gendrau, provincial dels franciscans de Catalunya, i acabarà amb una ballada de sardanes i un ball de gegants i capgrossos.
Lluís Rocaspana va ser presentat abans del pregó de divendres com un “franciscà de trinxera”, que al Remei ha fet “27 anys de pa i bé, d’acolliment als més necessitats, d’ajudar els dèbils”. Tot seguit, en un emotiu pregó, Rocaspana va fer un repàs pels seus 50 anys de sacerdoci, aturant-se especialment en els 27 que ha passat al Remei, on ha viscut diferents situacions polítiques i socials, i en les quals la parròquia sempre ha tingut un paper determinant. Al final, malgrat tot, com va dir ell mateix, “és tan important la història d’un mateix com la terra on succeeix la pròpia història”.
A la segona part del seu pregó és on Rocaspana va fer volar més la imaginació, proposant “un pla estratègic pel futur del Remei”. “Sempre he cregut que per realitzar, primer cal somiar”, va començar dient. I tot seguit va exposar diferents somnis. El primer, que el Remei tenia una selecció de futbol, i que guanyava el Mundial. “Però no pas el de futbol convencional, sinó el futbol de les persones més humanes del món”, va afegir. També que el Remei anava a Eurovisió i guanyava amb la cançó Al Remei hi cap tothom. “La història ja està escrita, ara només cal fer la lletra i la cançó!”, va exclamar. Tercer somni: “Que el Remei seria el primer barri a arribar a la lluna”. Amb un coet especial i amb un compte enrere en un lloc no menys especial: “al cor de tots i cadascuna de les persones”. Un fàbrica de llibres, una gran botiga de gelats, un enorme port de mar o una fàbrica de fer ponts formaven part d’alguns dels altres somnis de Rocaspana. “Nosaltres som experts a connectar persones, ponts de mediació, ponts per retrobar-nos, ponts per respectar la diferència i compartir-la de forma tranquil·la i respectuosa, com la corba elegant d’un pont que uneix i no separa”, va sentenciar respecte a l’últim somni. Sense esmentar-la en cap moment, rere el pregó de Rocaspana hi era en tot moment la situació actual del barri, on conviuen, no sense alguns problemes, persones d’orígens molt diferents.
Rocaspana, nascut fa 73 anys a Vallfogona de Balaguer, va vestir l’hàbit franciscà amb 15 anys, i el 6 d’agost de 1961 cantava la seva primera missa. Al Remei hi arribava per primera vegada el 1968, de la mà de l’aleshores provincial dels franciscans, Pasqual Rambla, també conegut a Vic. Va ser-ne fora entre 1976 i 1989, i després en un curt període entre 1995 i 1998, quan va tornar-hi ja per quedar-s’hi. “Aquesta ha estat i és una terra generosa”, va dir referint-se al barri.
{{ comment.text }}