CiU i PxC han coincidit votant junts ells dos i prou en la supressió del registre d’unions de fet i per tombar tres mocions: la de la CUP demanant que l’Ajuntament es personi com a acusació popular contra Josep Anglada per l’agressió a dos nois, la de la CUP contra l’ús de bales de goma per part dels Mossos en manifestacions i la d’ICV reclamant el pagament de l’IBI als edificis de l’Església. ERC, que en les últimes setmanes havia rebut crítiques per alinear-se en algunes votacions amb CiU i PxC, s’ha abstingut en tots quatre casos. CUP i ICV, per la seva part, han coincidit en el flanc esquerre en tots els punts d’una certa importància.
Un dels punts polèmics era el d’aprovació inicial del nou reglament dels plens, que limita substancialment la participació de l’oposició, a més d’anar en detriment de la transaparència vers públic i mitjans de comunicació. Aquí CiU i ERC no han tingut el suport de PxC i han hagut de recórrer al suport de SI, necessari, ja que s’havia d’aprovar per majoria absoluta. SI, a canvi, ha aconseguit que el govern cedís i permetés que a cada ple es puguin formular fins a cinc preguntes de ciutadans, prèvia presentació i aprovació a la junta de portaveus prèvia al ple. També s’ha decidit que els plens es faran a les sis de la tarda, en comptes del migdia. CUP i ICV, que s’han mostrat molt crítics amb el reglament, hi han votat en contra i PxC i el PSC s’han abstingut. La petició de participació per part d’entitats o ciutadans havia estat una reclamació prèvia de la CUP que no se’ls havia acceptat.
Un altre punt on PxC ha deixat CiU tota sola ha estat en la moció de SI de suport a la campanya “No vull pagar”, dels peatges d’autopista. CUP, PSC, ICV i SI hi han votat a favor, i CiU, en contra. PxC s’ha abstingut. Per això ha fet falta el vot de qualitat de CiU. Amb tot, s’han saltat el reglament, que diu que en cas d’empat fa falta una segona votació i, aleshores sí, hauria decidit el vot de qualitat de l’alcalde. Des de SI ja s’ha lamentat via Twitter que l’alcalde, que fa gala sempre que pot del seu independentisme, hagi votat en contra de la moció.
Finalment, s’ha aprovat donar el nom d’una part de l’actual carrer dels Morató, darrere el mercat municipal, a Joaquim Costa i Mas. Des de l’oposició s’ha estat molt crític amb el fet que el nom no l’ha escollit l’Ajuntament, com és habitual, sinó que venia donat pel conveni urbanístic de venda de La Farinera per part de la família Pi i Costa. S’ha criticat que en un conveni urbanístic es reconeguessin aquest tipus de privilegis a uns particulars. Amb tot, només la CUP hi ha votat en contra.
Cròniques de Laura Busquets per a l’ACN
L’Ajuntament de Vic rebutja fer pagar l’IBI a l’Església amb els vots en contra de CiU i PxC
La moció, presentada per ICV-EUiA, ha rebut el suport del PSC, la CUP, SI i ICV, mentre que ERC s’ha abstingut
Vic (ACN).- El ple de l’Ajuntament de Vic ha rebutjat aquest dilluns una moció presentada pel grup municipal d’ICV-EUiA per reclamar el pagament de l’IBI per part de l’Església catòlica i d’altres confessions religioses. La proposta ha estat rebutjada per CiU i PxC, mentre que ICV, el PSC, la CUP i SI hi han votat a favor i ERC s’ha abstingut. El regidor d’ICV, Xavier Tornafoch, ha afirmat que si el consistori cobrés l’IBI a l’Església “es recaptarien un total de 260.000 euros l’any”. Tanmateix, el regidor d’Economia, David Sala (CiU), ha discrepat amb aquesta xifra i ha expressat que l’Església fa una “funció social” i “si hem de ser justos també hauríem de reclamar el pagament de l’IBI a altres entitats”.
El grup municipal d’ICV-EUiA de Vic ha presentat aquest dilluns al ple municipal una moció perquè l’Església catòlica i altres confessions religioses paguin l’IBI. El regidor d’ICV, Xavier Tornafoch, ha apel·lat a la “laïcitat de l’Estat” i ha demanat que “es reformin les normatives perquè es pugui cobrar l’IBI a determinades institucions religioses”. Segons Tornafoch, si es fes pagar l’IBI a l’Església “es recaptarien a Vic un total de 260.000 euros”.
El regidor d’Economia del consistori, David Sala, ha dubtat de la xifra presentada per ICV i ha defensat la “funció social” de l’Església. Sala ha expressat que “per ser justos hauríem de reclamar el pagament de l’IBI a altres entitats” i ha recordat que perquè això passi “s’hauria de canviar la Llei d’hisendes locals”.
Des del PSC, els seus dos regidors hi ha votat a favor i Jacint Raurell ha afirmat que la llei “ha de ser igual per a tothom i, per això, l’Església ha d’assumir en la mesura de les seves possibilitats, la seva aportació”. Tanmateix, els socialistes han demanat que s’introduís una esmena perquè la moció no inclogués els espais destinats al culte o a activitats de primera necessitat, tot i que ha estat desestimada la seva petició.
De la seva banda, el regidor de SI, Iban Lapeira, que ha votat a favor de la moció, ha justificat el seu vot positiu perquè “molts col·lectius deixin de tenir els privilegis que tenen i passin a pagar com qualsevol altre ciutadà”. Per Lapeira, “en una situació de crisi, això no es pot permetre”.
El regidor de PxC, Josep Anglada, ha manifestat que l’IBI no només s’hauria de fer pagar a l’Església “sinó també a altres col·lectius”. Per Anglada, es tracta “d’un debat oportunista proposat per uns partits que han governat i no han fet res”. A més, Anglada ha expressat que “sense la tasca que fa l’Església a la comarca, molta gent no podria tirar endavant”.
De la seva banda, ERC s’ha abstingut perquè han demanat que s’inclogués una esmena a la moció que finalment no s’ha inclòs.
———————————————
L’Ajuntament de Vic aprova una normativa que regula el funcionament de les sessions amb els vots en contra de CUP i ICV
A falta que el document s’aprovi definitivament en el pròxim ple, els plenaris se celebraran a les sis de la tarda i els ciutadans podran fer preguntes
Vic (ACN).- L’Ajuntament de Vic ha aprovat durant el ple d’aquest dilluns una nova normativa que regula el funcionament de les sessions amb els vots en contra de CUP i ICV-EUiA. La proposta ha tirat endavant gràcies al suport de l’equip de govern (CiU i ERC) i SI. Per la seva banda, Plataforma per Catalunya i PSC s’han abstingut en la votació. La normativa inclou la restricció de les mocions que passa a ser una per grup polític i una segona si es refereix a competències estrictament municipals. Pel que fa a les preguntes, el text en preveu tres per grup i una per regidor. A més, la convocatòria del ple passarà a les sis de la tarda i els ciutadans podran fer arribar les seves preguntes als representants polítics.
El ple d’aquest dilluns ha aprovat inicialment les normes de funcionament dels plens municipals. A l’espera de poder elaborar un nou Reglament Orgànic Municipal (ROM), que ha de regir la normativa general, els serveis de secretaria i els partits polítics representats al consistori, s’ha elaborat una normativa senzilla del nou funcionament.
L’objectiu bàsic de la nova normativa és fer més àgil el funcionament del ple que, en els últims mesos s’allargava considerablement. El text marca un límit de preguntes i mocions per partit polític, es redactarà una preacta on hi constaran tots els assumptes que han de ser debatuts i sotmesos a votació abans de la celebració de la sessió plenària.
Un dels punts del text que ha denunciat la CUP (primerament ha demanat la retirada d’aquest punt de l’ordre del dia per manca de consens) és que la secretària no llegirà els acords i es passarà directament al debat, la qual cosa “impedirà que premsa i assistents tinguin informació prèvia del contingut”. Això, segons ha explicat la portaveu, Georgina Rieradevall, “convertirà el màxim òrgan del govern de la ciutat en un tràmit administratiu”. A més, els debats els farà el portaveu del grup i les votacions ja no es faran més a mà alçada, sinó que també les anunciarà el portaveu de cada un dels grups. Pel líder dels ecosocialistes, Xavier Tornafoch, “la proposta vol silenciar l’oposició”.
SI, per la seva banda, ha donat el vot positiu a la proposta de l’equip de govern després que CiU i ERC aprovessin algunes esmenes que ha presentat la formació. En primer lloc, SI volia que els ciutadans poguessin fer preguntes al ple (un total de cinc) i que els plens es passessin a celebrar a les sis de la tarda amb l’objectiu de facilitar-ne l’assistència.
La proposta que ha presentat l’equip de govern és de caràcter inicial i els partits tenen un mes per presentar al·legacions o esmenes fins al proper ple, quan s’aprovi definitivament.
L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal , ha demanat als diferents grups una actitud “constructiva” i els ha animat a presentar propostes de millora al text. L’alcalde ha assenyalat que els plens últimament sestaven allargant massa “i calia posar-hi ordre”. L’equip de govern ha pres la decisió de tirar endavant la normativa que han presentat davant “la impossibilitat” per part de tots els grups municipals d’arribar a un consens per l’elaboració del ROM.
Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic
El Ple Municipal dóna llum verda a la gestió conjunta
del Museu Episcopal de Vic i el Museu de l’Art de la Pell
S’han aprovat inicialment unes normes per regular el funcionament dels Plens Municipals i fer-los més àgils i participatius
Tots els grups municipals han donat suport a una moció contra la disminució per part del govern de l’estat dels ajuts per a la inserció laboral de persones discapacitades
L’Ajuntament de Vic ha celebrat avui el Ple Municipal ordinari del mes de juny. S’han adoptat els següents acords:
El ple d’avui ha aprovat per unanimitat delegar la presidència de l’Organisme Autònom de Fires i Mercats a la regidora de la mateixa àrea, Montserrat Rovira. A la vegada es nomena com a vicepresident, càrrec que fins ara ocupava Rovira, al tinent d’alcalde, Josep Arimany.
S’aprova el conveni entre el departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Vic i el Bisbat de Vic respecte la gestió del Museu de l’Art de la Pell. El consistori, amb l’objectiu de donar un nou impuls al Museu i optimitzar els recursos disponibles, va dissoldre el Consorci del Museu de l’Art de la Pell (creat el gener de 2002) al ple del 19 de desembre de 2011. Amb aquest acord, la ciutat de Vic tindrà un projecte museístic comú que vetllarà per la gestió dels dos museus que actualment té la ciutat (Museu Episcopal de Vic i Museu de l’Art de la Pell). La primera tinenta d’alcalde, Anna Erra, ha explicat que la junta del MEV, celebrada el passat divendres, va donar llum verda al projecte i ara ja s’iniciarà aquesta nova gestió amb l’objectiu de dinamitzar el patrimoni museístic de la ciutat creant i apostant per “la marca de Vic”. Erra també ha defensat que “avui és un dia especial per la ciutat, doncs s’ha fet un pas més en benefici de la promoció turística de Vic”. Aquest punt ha comptat amb els vots a favor de CiU, ERC , SI i PxC; l’abstenció del PSC i els vots en contra de la CUP i ICV. Està previst que el Museu de l’Art de la Pell torni a tenir un horari regular d’obertura (de fet durant tot aquest temps hi ha hagut vistes programades des de l’Oficina de Turisme), abans de la Festa Major de Vic. En les properes setmanes, també es presentarà el nou projecte de gestió conjunta dels Museus de Vic.
El ple d’avui també ha aprovat inicialment les normes de funcionament dels plens municipals. A l’espera de poder disposar del ROM que ha de regir la normativa general, els serveis de secretaria d’aquest ajuntament i els partits polítics representats al consistori, han elaborat una normativa senzilla del nou funcionament.
La nova normativa que regirà els plens marca un límit de tres preguntes i/o precs per partit polític amb l’objectiu de fer més àgil el funcionament del ple. Les preguntes han d’estar redactades de forma complerta i concreta i enviar, com sempre, abans de la celebració del ple. Una altra de les novetats d’aquest nou funcionament és la redacció d’una preacta. En aquest nou document hi consten tots els assumptes que han de ser debatuts i sotmesos a votació abans de la celebració de la sessió plenària. La nova normativa també regula el nombre de mocions que es poden presentar acotant-ne una per grup municipal, amb la possibilitat de poder-ne incorporar una segona, sempre que el contingut estigui relacionat amb competències municipals. Després d’un llarg debat entre els diversos grups municipals, l’equip de govern ha acceptat les esmenes presentades per SI (canvi d’horari dels plens posant-los a les 18.00 h i la possibilitat de poder incorporar 5 preguntes de la ciutadania – aquest grup municipal renuncia a totes les seves que sobrepassin les 6 en total, ciutadania i SI- que seran llegides per la secretària).
Ha estat en aquest punt de l’ordre del dia, on per part de l’equip de govern i en concret el regidor de Cultura i Ciutadania, Joan López i Carol ha defensat les múltiples opcions que existeixen per participar de la vida política per part de la ciutadania. De fet, López ha defensat que ha estat “durant el mandat de Vila d’Abadal que més s’ha augmentat en participació”. Tot això ho ha defensat el regidor després que algunes de les opcions polítiques reclamessin més participació ciutadana a la vida política de la ciutat. López ha detallat un llarg llistat d’opcions per participar en la presa de decisions com “el Consell de Ciutadania, la Comissió de la Festa Major, el Consell de la Pagesia, els regidors de barri, la bústia ciutadana, el consistori infantil” i un llarg etcètera que summa “un total de 52 espais de participació ciutadana”. L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, al seu temps, ha fet la reflexió que davant la impossibilitat per part de tots els grups municipals d’arribar a un consens per l’elaboració del ROM, s’ha fet un primera regulació amb aquesta normativa que ha estat aprovada de forma inicial amb el vot favorable de CiU, ERC i SI, l’abstenció de PxC i PSC i el vot en contra de la CUP i ICV. A partir de la seva aprovació, hi haurà 30 dies d’exposició pública.
Un altre dels punts que s’ha debatut al llarg de la sessió d’avui i que finalment s’ha aprovat és la supressió definitiva del registre municipal d’unions de fet de Vic. Segons han apuntat diverses formacions polítiques, aquest registre queda obsolet amb la nova legislació que determina que s’acredita la convivència en tres supòsits: si hi ha convivència durant 2 anys, si hi ha un fill en comú i si hi ha una escriptura pública. En els darrers mesos han estat molts els ajuntaments catalans que han suprimit el Registre de parelles de fet com Barcelona, Banyoles, Salt i molts d’altres. Aquest punt ha comptat amb els vots a favor de CiU, ERC i PxC; l’abstenció de PSC; i la CUP, ICV i SI hi ha votat en contra. En aquest apartat el regidor d’ICV, Xavier Tornafoch ha fet públic que portarà aquest tema al Síndic de Greuges de Catalunya.
S’aprova la renúncia de formar part de la “Red de Ciudades por la Bicicleta”. Després del poc ús per part de la ciutadania de La Vicky (sistema de bicicletes públiques ), que es va posar en marxa l’any 2010 i que va tenir una durada d’un any, s’ha cregut coherent renunciar a aquesta adhesió. S’ha de tenir en compte que l’Ajuntament està treballant amb iniciatives pròpies amb l’objectiu d’activar polítiques per impulsar una mobilitat sostenible, a través del Pla d’Acció de l’Energia Sostenible i el Pla de Mobilitat Urbana, missió que també executava la “Xarxa de ciutats per la bicicleta”. Aquest punt ha comptat amb l’aprovació de tots els grups del consistori excepte el vot en contra d’ICV.
S’aprova la cessió d’arrendament de la part que quedarà pendent de rehabilitar de la Casa Convalescència a la Fundació Universitària Balmes per un termini de 40 anys i a un preu de 300.000 € que assumeix la FUB en concepte de lloguer i que fa el pagament total i per avançat a l’ens municipal.
L’Ajuntament de Vic i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya aproven un conveni de col·laboració amb l’objectiu d’impulsar el sistema de mediació de l’Administració pública entre persones propietàries i persones llogateres. D’aquesta manera es vol fomentar la disposició d’habitatges destinats al lloguer social a partir de la Borsa de Mediació per al Lloguer social. Aquest conveni té un especial atenció a les persones joves. El finançament que rebrà l’Ajuntament per part de la mateixa Agència de l’Habitatge és de 37.020€.
En la sessió d’avui i en matèria d’habitatge també s’ha aprovat un nou conveni en referència a l’Oficina Local d’Habitatge que estableix que per l’exercici 2012 l’Agència de l’Habitatge de Catalunya farà una aportació de 101.198€. Aquest finançament ha de permetre desenvolupar la tasca que ha portat a terme fins ara l’oficina i amb l’objectiu principal de facilitar a la ciutadania la proximitat de les gestions i serveis relatius a l’habitatge.
El ple d’avui també ha acordat donar nom a un carrer que fins ara no en tenia. Es tracta del carrer que baixa de l’aparcament del Seminari i desemboca a la Carretera de Manlleu, a l’alçada de la Mútua Universal. Serà el carrer del Salt de la Minyona.
Referent a nomenclatura de carrers també s’ha aprovat per Ple modificar la denominació del tram del carrer Morató, que és paral·lel al carrer Mossèn Josep Gudiol fins al carrer dels Vilabella, i donar-li el nom de carrer Joaquim Costa i Mas.
Mocions:
El ple d’avui ha debatut 6 mocions presentades per diverses formacions polítiques.
A/ MOCIÓ CONJUNTA CONTRA LA DISMINUCIÓ DELS AJUTS DE L’ESTAT A LES PERSONES AMB DISCAPACITAT AMB ESPECIALS DIFICULTATS. La moció s’ha aprovat per unanimitat. L’Ajuntament de Vic sempre ha estat especialment atent a la cobertura social de les persones amb risc d’exclusió social per raó de la seva discapacitat i especials dificultats. Aquesta sensibilitat s’ha concretat a través de la col·laboració amb diferents empreses i entitats com l’Associació Sant Tomàs, la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic, l’Associació de Disminuïts Físics d’Osona (ADFO), Cooperativa Calandra i la Fundació Humanitària Dr. Trueta, totes elles preocupades per l’ocupació de persones amb dificultats d’inclusió social. En aquests moments s’estan tramitant els pressupostos generals de l’Estat, en els quals es preveu una rebaixa de la seva aportació que quedarà reduïda al 50% del Salari Mínim Interprofessional. Aquesta reducció en l’aportació estatal suposaria un cop molt fort a aquelles persones i al sector dels centres especials que veurien les seves possibilitats d’acció certament reduïdes, posant-se en perill llocs de treball de persones que, sense aquests ajuts, poden quedar fora del circuit laboral. Amb aquesta situació es detecta la necessitat de constatar l’aportació per part de l’estat del 75% del Salari Mínim Interprofessional de les persones amb discapacitat amb especials dificultats i demanar al govern espanyol que inclogui a la partida dels pressupostos de l’any 2012 una partida amb la quantitat suficient per garantir aquesta aportació.
B/MOCIÓ DE LA PxC PER INSERIR PUBLICITAT ALS TIQUETS DE LA ZONA BLAVA. Aprovada amb el vot de CiU, ERC, PxC i SI. La moció s’ha aprovat amb l’esmena de fer abans un anàlisi previ d’aquesta possibilitat i també de parlar amb la concessionària del servei, PARCOSA perquè, amb l’objectiu d’optimitzar costos, es fan tirades molt grans de tiquets de control horari i s’ha analitzar si es viable introduir-hi publicitat. L’objectiu d’aquesta moció és obrir un ampli ventall d’accions promocionals com ara descomptes en botigues i al mercat, promoció d’espectacle o cinemes i fins i tot campanyes institucionals amb un cost acceptable, a banda de suposar un nou ingrés pel consistori. Per tant la moció exposa que l’Ajuntament realitzi les gestions pertinents per possibilitar la implantació d’anuncis publicitaris en els tiquets dispensats als usuaris de la zona blava, tot i tenir clar que hi hagi el compromís del gestor de no inserir en els tiquets cap tipus de publicitat que pugui ofendre la sensibilitat de les persones o de caire polític.
C/ MOCIÓ DE LA CUP PER L’ABOLICIÓ DE L’ÚS DE LES BALES DE GOMA. REBUTJADA.
D/ MOCIÓ DE LA CUP PERQUÈ L’AJUNTAMENT DE VIC EXERCITI L’ACCIÓ POPUAR PENAL CONTRA UN REGIDOR DE L’AJUNTAMENT PELS PRESSUPTES INSULTS I AGRESSIONS RACISTES PERPRETATS CONTRA DOS JOVES, EL DIA 22 D’ABRIL. REBUTJADA.
E/ MOCIÓ D’ICV PER RECLAMAR EL PAGAMENT DE L’IBI EN BÉNS IMMOBLES DE TITUTALITAT DE L’ESGLÉSIA CATÒLICA I D’ALTRES CONFESSIONS RELIGIOSES. REBUTJADA.
F/ MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DEL SI PERQUÈ L’AJUNTAMENT DE VIC DONI SUPORT A LA CAMPANYA NO VULL PAGAR. REBUTJADA.
Nota de premsa de la CUP
Valoració del ple de juny: l’”inexistent” pacte entre CiU i PxC suprimeix el registre de parelles de fet i tomba totes les mocions de la resta de partits
En el ple de Vic que es va celebrar aquest dilluns es va tornar a evidenciar la complicitat de CIU amb la racista i espanyolista PxC. En tots els punts de l’ordre del dia, excepte els dos en què la PxC es va abstenir, van coincidir en el sentit de la votació. ERC aquesta vegada va trobar en l’abstenció una via d’escapatòria de la seva difícil convivència amb el seu soci de govern quan aquest s’abraça amb el partit feixista.
L’equip de govern presentava unes normes de funcionament del ple que, segons havien anunciat, estaven consensuades per tots els grups municipals. A l’hora de la veritat però, l’únic grup de l’oposició que hi va donar suport va ser SI, després de pactar un canvi d’horari dels plens i la possibilitat que els ciutadans puguin fer cinc preguntes a cada ple. Cal recordar que la CUP, tot i estar clarament en contra d’aquesta normativa, s’havia mostrat disposada a acceptar-la i vota
{{ comment.text }}