Nota de premsa d’Òmnium d’Osona
Presentació de la X Marxa dels Vigatans i acte d’homenatge a Lluís Solà i Sala
Enguany, la X edició de la Marxa dels Vigatans organitzada per Òmnium Cultural d’Osona i la Comissió 11 de setembre es presenta al Temple Romà de Vic el dia 5 de setembre a les 8 del vespre. El personatge homenatjat d’aquesta edició és Lluís Solà i Sala, reconegut poeta i dramaturg vigatà amb una llarga trajectòria en la defensa de la nostra llengua i identitat.
El president d’Òmnium Cultural d’Osona, David Colomer i Vidal, farà la presentació d’aquesta X edició de la Marxa dels Vigatans, explicant les principals novetats d’enguany. Seguidament, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, senyor Joan López i Carol, farà la introducció i presentació de l’homenatjat. Finalment, el senyor Lluís Solà i Sala, ens oferirà unes paraules.
Lluís Solà i Sala
Lluís Solà i Sala, nascut a Vic el 25 de gener de 1940 és poeta i dramaturg. Publica el seu primer llibre el 1975, Laves, escumes. Al qual seguiren L’herba dels ulls (1993), De veu en veu : obra poètica I (1960-1999) (2001, que meresqué els premis Quima Jaume de Cadaqués i de la Crítica en l’apartat de poesia), L’arbre constant: obra poètica II (1994-2000) (2003), Entre bellesa i dolor : Obra poètica IV (març de 2010) i Al llindar de l’ara: Obra poètica III (novembre de 2010). Com a editor, col•labora en la revista Inquietud. Principal impulsor (1977) i director de la revista Reduccions de poesia, de la qual és director. És soci de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.
En la seva faceta de dramaturg, Lluís Solà ha dut a escena obres d’Strindberg, Èsquil o Brossa, entre d’altres, i també ha estrenat obres pròpies. Llicenciat en filosofia i lletres, s’ha dedicat a l’ensenyament i ha estat fundador (1975), director (fins el 1990) i professor de dicció (1991-2005) del Centre Dramàtic d’Osona, adscrit a l’Institut del Teatre.
Com a traductor, ha fet versions de Kafka, Dürrenmatt, Handke, Rilke, Rimbaud, Pound o Pessoa. Com a crític, ha estudiat l’obra de Vinyoli, Beckett o Miquel Martí i Pol.
Ha estat també regidor de cultura de l’ajuntament de Vic (1979-83).
També s’ha de destacar el seu vessant cívic, amb el seu esforç constant per assolir el reconeixement oficial de la llengua catalana i la llibertat política dels Països Catalans.
Dia: Dimecres 5 de setembre
Hora: a les 8 del vespre
Lloc: Temple Romà de Vic
{{ comment.text }}