EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’equip de govern de l’Ajuntament de Vic aprova els pressupostos del 2013 amb el suport de la PxC

La CUP, PSC, ICV i SI han votat en contra de la proposta. El ple va ser retransmès en directe per les webs de l’Ajuntament i EL9NOU.CAT. Aquest dilluns a les 11 es retransmet en diferit per EL 9 TV.


El 9 Nou
18/12/2012

L’equip de govern de l’Ajuntament de Vic, format per CiU (8) i ERC (2), ha aprovat els pressupostos pel 2013 aquest dilluns al vespre amb el suport dels cinc regidors de Plataforma per Catalunya. El líder de la formació, Josep Anglada, ha condicionat el vot a l’eliminació d’una partida de 60.000 euros destinada a tirar endavant el projecte d’elaboració d’uns pressupostos participatius, a la supressió d’una partida de 20.000 euros per promocionar Vic com a ciutat gastronòmica per la UNESCO, a l’eliminació de la quota que es paga per formar part de la Federació de Municipis i a la reducció del sou de l’alcalde en un 15%. Per la seva banda, la CUP (2), PSC (2), ICV (1) i SI (1) hi ha votat en contra.

El ple de l’Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns el pressupost municipal ordinari pel 2013 amb una xifra pràcticament igual a la de l’any anterior que suma un total de 39.074.194 euros. El pressupost s’ha pogut aprovar gràcies als vots de Plataforma per Catalunya que, a canvi, ha introduït quatre esmenes al text que suposen un estalvi entre les diferents partides que ronda els 100.000 euros.

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Vic, David Sala, ha definit els pressupostos de “continuistes, realistes i austers”. Segons el regidor, tot i la manca de propostes constructives per part de l’oposició, s’ha realitzat un “gran esforç” per consensuar i treballar conjuntament els comptes amb la resta de forces polítiques. Sala ha assenyalat que s’ha pogut tancar l’exercici “sense problemes de tresoreria”, podent pagar als proveïdors en un termini de fins a 30 dies.

El portaveu d’ICV EUiA al consistori, Xavier Tornafoch, ha assenyalat que es tracta d’un pressupost que “no convé a Vic” perquè té “poca sensibilitat social ja que les partides de Cultura, Educació o Serveis han anat a la baixa” i, a més, “s’han eliminat projectes per a la cohesió social de la ciutat tan importants com els plans educatius d’entorn”. Tornafoch ha argumentat el seu vot en contra perquè “no compartim la filosofia de base del pressupost i, a més, no té en compte el context social en què vivim”.

Pel portaveu del PSC, Jacint Raurell, la partida d’ingressos és “excessivament optimista” i ha reclamat a Sala que expliqués “quina és la intencionalitat política que hi ha darrere els pressupostos”. El líder dels socialistes ha criticat la baixada de les aportacions a les escoles bressol de la ciutat i la dotació, de gairebé 100.000 euros, a l’Escola de Música.. Raurell també ha criticat que les aportacions dedicades als sous dels regidors i l’alcalde fossin un 32’60% més que el 2012 i ha reclamat que calia “aprimar” aquesta partida.

Per la seva banda, la CUP ha destacat que en temps de crisi, la partida dedicada a la despesa social hauria de ser “molt major” i no s’hauria d’augmentar els sous del regidors. En aquest sentit, Nil Puigivila ha reclamat que “cal invertir la dinàmica”. El regidor de la CUP també ha qüestionat el sou de l’alcalde que, segons ha explicat, es xifraria en 4.000 euros nets mensuals. En aquesta línia, el regidor ha criticat durament la creació de dos llocs de treball per personal eventual. Puigivila ha argumentat la votació en contra de la seva formació també per la impossibilitat de tirar endavant una pressupostos participatius.

El portaveu de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, ha començat la seva intervenció dient que els pressupostos que presentava l’equip de govern “no són els comptes que Vic necessita”. Anglada ha condicionat el vot favorable de la seva formació a l’eliminació de la partida per a elaborar uns pressupostos participatius dotada amb 60.000 euros, a la supressió de la subvenció al Gremi d’Hosteleria d’Osona perquè promocioni Vic com a ciutat gastronòmica per la UNESCO (dotada amb 20.000 euros), a l’eliminació de la quota de 7.652 euros que es paga a la Federació de Municipis de Catalunya i a rebaixar el sou de l’alcalde en un 15%, passant de 72.530 euros a 61.651. Anglada també ha demanat que el percentatge de remuneracions dels regidors passés del 90% als 60%.

Tot i que l’alcalde ha acceptat la renúncia a un 15% del seu sou amb l’objectiu de facilitar l’aprovació dels pressupostos, la demanda sobre el percentatge de dedicació dels regidors no ha prosperat. En aquest punt, Sala s’ha ofert per crear una comissió on s’explicarà als regidors de l’oposició els percentatges de les dedicacions que té cadascú i a quines tasques dediquen el seu temps. Vila d’Abadal ha explicat que amb aquesta rebaixa, el batlle passarà a ser la dissetena persona que cobra més d’aquest ajuntament però, per contra, “és qui té més responsabilitats”.

Les altres demandes de PxC sobre les partides dedicades al Gremi d’Hosteleria, a la Federació de Municipis i als pressupostos participatius també s’han acabat per acceptar.

La CUP torna a acusar de xantatge a Vila d’Abadal

La CUP ha acusat l’alcalde de fer xantatge a la regidora Georgina Rieradevall perquè, quan es van fer públics els punts de l’ordre del dia, van detectar com s’havia desplaçat la seva renúncia al principi del ple. Segons Puigivila, això s’havia fet així perquè, en previsió que la oposició votés en contra dels comptes pel 2013, l’equip de govern els podria aprovar igualment gràcies al vot de qualitat de l’alcalde. L’ajuntament de Vic està compost per 21 regidors, 10 dels quals formen l’equip de govern i 11 conformen l’oposició.

A l’inici del ple, però, Vila d’Abadal ha anunciat que traslladava el punt de la renúncia de Rieradevall – que deixarà la política local per treballar al Parlament – a l’últim punt de l’ordre del dia, possibilitant així que pogués participar del debat dels pressupostos i de la votació.

Amb tot, en la intervenció inicial, Puigivila ha denunciat la situació que van patir els regidors de la CUP – ja ho havien fet a través d’un comunicat aquest cap de setmana exposant els fets – i ha qualificat l’actuació del batlle de “clarament antidemocràtica” i, a més, per aquest motiu n’han demanat la dimissió.

Ingressos i despeses pel 2013

Pel que fa als ingressos, s’ha incrementat la xifra corresponent a l’IBI, en gran part gràcies a noves altes. La resta d’impostos directes s’han mantingut i els indirectes s’han pressupostat a la baixa degut al fet que no es preveu recaptar tant per l’impost sobre construccions.

Les taxes i altres ingressos han augmentat un 1’39% per l’increment, entre d’altres, de la taxa del servei de recollida d’escombraries. La taxa d’estacionament de vehicles ha anat a la baixa ja que, segons Sala, ja no s’utilitza tant aquest servei. El capítol de transferències corrents s’ha reduït per la disminució de les aportacions de la Generalitat de Catalunya a l’Escola Municipal de Música i a les Escoles Bressol Municipals.

Quant a les despeses, es crearan 40 noves places de treball a partir de Plans d’Ocupació. Tot i la disminució de les aportacions d’altres administracions a les partides d’Educació i Social, Sala ha assenyalat que es podran mantenir tots els serveis “amb la mateixa qualitat”.

Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic

El Ple de Vic aprova un pressupost continuista per al 2013 de 39.074.194€

Finalment, el Reglament de funcionament de Plens, es retira de l’ordre del dia i s’haurà d’aprovar més endavant

L’Ajuntament de Vic va celebrar ahir a la tarda-vespre el Ple Municipal ordinari del mes de desembre amb 16 punts a l’ordre del dia. Aquest ha estat el primer que s’ha celebrat en el nou horari de tarda i també el primer que s’ha retransmès en directe per la web de l’Ajuntament de Vic www.vic.cat (el van seguir més de 400 persones). Es van adoptar els següents acords:

El primer punt de l’ordre del dia, la renúncia de la regidora de la CUP, Georgina Rieradevall, que ara és diputada al Parlament de Catalunya es va passar finalment a l’últim punt.

El segon punt que es va tractar va ser l’aprovació, per unanimitat, de la declaració institucional de l’Ajuntament de Vic de rebuig de l’avantprojecte de Llei orgànica de millora de qualitat de l’educació ja que pretén imposar un model educatiu segregador que atempta contra l’escola catalana i que posa en qüestió la igualtat d’oportunitats de tot l’alumnat. A més a més, els grups polítics municipals van voler manifestar el seu suport i compromís amb el sistema d’immersió lingüística i van demanar la immediata dimissió del ministre d’Educació, Cultura i Esports del govern espanyol, José Ignacio Wert i la retirada de l’esmenat avantprojecte de Llei.

També es va acordar, nomenar al regidor de Benestar i Família, Salut i Joves, Xavier Farrés, com a nou representant municipal del consell escolar de l’Institut La Plana, en substitució de la regidora Montserrat Rovira.

Tot seguit es va aprovar atorgar la distinció de vigatà il·lustre a Joan Riera Rius en reconeixement a la seva dilatada tasca social pel bé de la ciutat de Vic. Riera Rius va potenciar a Vic i a Manlleu la construcció d’habitatges socials a la dècada dels anys 60 i 70, va impulsar Càritas a la comarca, va crear la residència per a persones grans Els Saits així com La Llar Juvenil, entre moltes d’altres tasques. L’acte públic d’atorgament d’aquesta distinció tindrà lloc el dia 7 de febrer, a les 19.00 h, a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, moment que es col·locarà el seu retrat a la galeria de vigatans il·lustres.

El Ple també va aprovar penjar cada 25 de novembre –d’aquesta legislatura- la pancarta en suport al Dia Internacional de la No-violència vers les dones al balcó de l’Ajuntament de Vic. Aquesta acció simbòlica, impulsada per l’Associació Mileva, entitat inclosa dins el Consell de Dones, demostra la implicació i el rebuig de l’Ajuntament i de totes les entitats vers la violència.

El sisè punt que s’ha tractat ha estat l’aprovació, per unanimitat, de l’acta de les operacions de delimitació entre els termes municipals de Santa Eulàlia de Riuprimer i Vic.

També s’ha aprovat, la cessió gratuïta de domini de la parcel·la municipal situada al carrer del Sot dels Pradals, 9 a la Fundació privada Calandra. La finalitat és que el futur immoble es dediqui a la promoció, gestió, suport i assessorament i/o realització de serveis d’atenció en benefici de persones amb discapacitat física o psíquica o amb malaltia mental.

Per altra banda, també s’ha acordat, aprovar l’addenda de pròrroga del conveni de col·laboració relatiu al programa de mediació per al lloguer social d’habitatges entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Vic, per al primer semestre de 2013.

Un altre dels punts que s’ha tractat ha estat la revisió de les tarifes de l’aparcament de la plaça Major per a l’exercici del 2013.

El Ple va aprovar, donar compte dels informes elaborats per la tresoreria municipal, d’acord amb la llei 15/2010, de 5 de juliol, sobre normes de lluita contra la morositat a la ciutat.

També es va acordar la no disponibilitat dels imports de les pagues extres de Nadal del personal de l’Ajuntament de Vic, que suposa una xifra de 508.426, 61 € ; així com els 20.173,12 € que haurien d’anar destinats a l’Institut Municipal d’Esports i 29.088,99 € pertanyent a l’Organisme Autònom de Fires i Mercats. Aquest punt va ser aprovat amb el vot favorable de CiU, ERC, PxC i PSC, l’abstenció de SI i el vot contrari de la CUP i ICV.

El pressupost de l’Ajuntament de Vic i els seus organismes autònoms per l’any 2013 va ser aprovat, després d’introduir-hi vàries esmenes amb el vot favorable de CiU, ERC i PxC i el vot contrari de CUP, PSC, ICV i SI. El pressupost de 39.074.194€, és totalment continuista respecte l’any 2012 ja que només presenta una lleugera variació a la baixa del 0,003%. Tal i com el va definir el regidor d’Hisenda, David Sala, ‘és un pressupost continuista, realista i auster’ i ‘s’han ajustat al màxim els pressupostos de cada àrea ja que som molt conscients de les prioritats reals del moment i per tant evitem totes les despeses prescindibles’. També va destacar que ‘es podrà tancar l’exercici sense grans problemes de tresoreria’. Les esmenes introduïdes per la PxC per tal de votar favorablement al pressupost van ser, segons va explicar el seu portaveu, Josep Anglada, treure la partida de 60.000€ relativa al pressupost participatiu; suprimir una quantitat de 20.000€ adreçada al Gremi d’Hosteleria d’Osona per promoure la candidatura a la UNESCO de Ciutat Creativa de la Gastronomia; eliminar el pagament de la quota de la Federació de Municipis de Catalunya i la reducció d’un 15% en la retribució de l’alcalde. Finalment es va acordar crear una comissió per tal de revisar les dedicacions dels regidors i càrrecs de confiança.

El regidor de la CUP, Nil Puigivila va demanar que ‘la gestió pública ha de ser per millorar la vida dels ciutadans’ i va reclamar que ‘es mantinguin els pressupostos participatius perquè és una demanda real’. Jacint Raurell del PSC va reclamar un cop més que es baixessin els sous i les dedicacions dels regidors i va manifestar que ‘aquest no és un pressupost auster’. Xavier Tornafoch, d’ICV, va manifestar que ‘ens trobem davant un pressupost de gestió que vol satisfer uns interessos sectorials’ i ‘deixa de banda els sectors més desafavorits’. Finalment, Iban Lapeira, va demanar que ‘es replantegin els pressupostos participatius i va fer una crida a la CUP per elaborar-los conjuntament’.

Respecte al tema dels pressupostos, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va manifestar que ‘els pressupostos participatius no han estat possibles’ i va defensar el model de gestió de l’Ajuntament ‘amb polítics que tinguin dedicació a la seva ciutat’. Va recordar que s’ha passat de 14 regidors de dedicació en la passada legislatura a només 7,3 i va demanar ‘respecte per l’alcalde de Vic perquè el seu càrrec representa a tota la ciutat’.

El ple també va acordar amb el vot favorable de CiU, ERC i PSC aprovar crear dos llocs de treball de personal eventual, l’un de coordinador/a de Cultura i Ciutadania i l’altre de coordinador/a de l’Àrea de Convivència i Seguretat. Aquests dos llocs de treball, en realitat no són de nova creació, sinó que són dues persones que ja fa anys que treballen a l’Ajuntament però la seva contractació comptava amb una subvenció externa que ara no hi és.

Així mateix, es va aprovar la plantilla de l’Ajuntament de Vic i els seus organismes autònoms per l’any 2013 i l’actualització del catàleg de llocs de treball.

Finalment es va discutir la modificació i actualització de l’acord de dedicacions, retribucions i indemnitzacions dels membres de l’Ajuntament de Vic on s’hi afegeix la retribució de l’alcalde donat que fins ara la percebia del Parlament de Catalunya on hi era. La retribució proposada, amb la rebaixa del 15% queda fixada en 50.466€ bruts. Aquest sou està en la dissetena posició del rànquing de sous dels treballadors de l’Ajuntament, o sigui que hi ha 16 persones que cobraran més que ell.

I el darrer punt de l’ordre del dia era l’aprovació definitiva del Reglament de funcionament del ple però es va retirar perquè ‘l’acord era que ho portéssim al Ple quan els diferents grups ho veiéssim bé’, va manifestar l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, en referència a la regidora de la CUP, Georgina Rieradevall, que va insistir en introduir diferents esmenes. Es va acordar tornar-ho a portar a la Junta de Portaveus per tal d’acabar-ho de discutir i un cop consensuat, novament, un altre document, ja es tornarà a portar al Ple Municipal.

Per altra banda, el Ple va aprovar dues mocions de continguts similars respecte al tema dels desnonaments.

A/ MOCIÓ DE PXC PER DECLARAR VIC MUNICIPI LLIURE DE DESNONAMENTS. APROVADA AMB EL VOT FAVORABLE DE CiU, ERC i PxC, l’abstenció de SI i ICV i el vot contrari de CUP i PSC. En aquesta moció es manifesta ‘el rebuig de l’Ajuntament de Vic als desnonaments’ i ‘expressar la solidaritat amb les famílies afectades’. Així mateix, es declara el municipi de Vic ‘lliure de desnonaments i municipi actiu en la prevenció dels desallotjaments’.

B/ MOCIÓ CONJUNTA DE LA CUP, PSC I ICV-EUIA DE MESURES DAVANT DE POSSIBLES DESNONAMENTS A LA CIUTAT DE VIC. Aprovada per unanimitat. En aquesta moció també ‘es declara el municipi lliure de desnonaments’ i també ‘s’insta al govern de l’Estat a una suspensió de desnonaments de la residència habitual a la qual es puguin acollir tots els col·lectius vulnerables’.

Discurs íntegre de comiat de la regidora Georgina Rieradevall

Primer de tot m’agradaria acomiadar-me del meu càrrec de regidora, donant les gràcies a totes aquelles persones que varen confiar en mi i que han fet possible que jo tingués aquesta oportunitat de participar institucionalment de la vida política vigatana. Així, doncs, dono les gràcies a la ciutat de Vic, a tots els nostres votants, als nostres simpatitzants i a tots els militants de la CUP de Vic. Però, especialment, vull donar-te les gràcies a tu, Nil, per haver estat al meu costat sempre i en tot moment. Com saps, defensar els ideals aquí dins com ho fem nosaltres, sense vendre’ns ni caure en paranys, és una tasca difícil i dura. I estic segura que tu i en Marc continuareu fent-ho a la perfecció, defensant el compromís comú de transformar la nostra estimada ciutat, amb la col·laboració de tots nosaltres, els militants de la CUP.

La CUP entenem que la política és una eina en benefici del bé comú i, per tant, estem en contra de la duplicitat de càrrecs, l’acumulació de poder i el personalisme. Així, doncs, creiem que tothom és necessari, però ningú és imprescindible. Per aquest motiu, la meva elecció com a diputada comporta la renúncia com a regidora perquè un altre company, en Marc, pugui continuar aquesta responsabilitat municipal, portant-la a terme i comprometent-se al màxim com he fet jo fins ara.

M’hagués agradat acomiadar-me mirant enrere i recordant tota aquella bona feina que hem portat a terme plegats des de l’Ajuntament, independentment del grup polític que defensem. Una política que hauria d’entendre més de diàleg, de contraposició d’idees, d’arguments i raons i de consensos arribats a partir d’aquests.

Sincerament pensava que la política institucional vigatana tractava d’això, d’un diàleg polític madur que ens permetés construir un projecte de ciutat des de la constructivitat i no des del partidisme, l’obsessió i la trampa constant. Potser tenia una visió innocent i ideal, però penso que és l’ideal que hem de continuar perseguint. La política ha estat víctima de les males arts constants, les quals els nostres polítics han convertit en tradició i en el nefast imaginari comú d’aquesta activitat que hauria de ser noble, desinteressada, transparent i exemplificant.

La realitat ha estat tot el contrari. Un inexistent diàleg polític, cap contraposició d’idees, cap raó, només interessos, trampes, pressions, com menys discutim i parlem millor, i qui dia passa any empeny. Una política de pati d’escola que hauria de fer caure la cara de vergonya a aquests quants esquenadrets que es passegen d’inauguració en inauguració, de bones paraules públiques en bones paraules públiques, quan de portes endins són l’autèntica imatge del caciquisme, del despotisme, de l’autoritarisme i de la trampa. I perquè no dir-ho, alguns de vosaltres sou l’autèntica imatge de la falta d’il·lusió i la caducitat. La mentida i la contradicció ideològica en algunes votacions, fa que el debat polític vigatà es converteixi en una autèntica estafa i en una mera rabieta de nens petits. És una vergonya i una falta de respecte a tots els vigatans i vigatanes que des de la institució es menteixi expressament, explícitament i deliberadament, per amagar una realitat que és i que de la transformació d’aquesta realitat és precisament del que hauria de tractar la política. Sense posar exemples, espero que alguns dels aquí presents us sentiu al·ludits.

Que la meva renúncia hagi ballat del primer a l’últim punt de l’ordre del dia fins a l’inici del ple és un nou exemple d’aquest feudalisme que impera en el nostre equip de govern. Ja ha quedat clar que la meva renúncia no és incompatible en participar de tots els punts de l’ordre del dia i fins dijous tenia tot el dret i disposició per a fer-ho així, fins que l’Alcalde va amenaçar-me de posar-la al primer punt de l’ordre del dia si la CUP no ens absteníem o votàvem a favor dels pressupostos. I no, senyor alcalde, això no és una proposta, no és negociar ni és joc polític. És xantatge. La Junta de Portaveus i la secretària són testimonis del compromís que va prendre l’Alcalde d’incorporar la meva renúncia a l’últim punt de l’ordre del dia. La manca d’ètica de l’Alcalde és una actuació més típica de la màfia que no pas d’un representant del poble. I sí, senyor alcalde, malgrat vostè m’alliçoni per telèfon i em digui que en política s’ha de deixar de banda l’ètica per aconseguir triomfar, la CUP encara som els que pensem que l’ètica i la política han d’anar estretament lligades, sempre de la mà. La manca d’ètica obre la porta a justificar il·legalitats, mentides, corrupcions, tràfic d’influències, abús de poder i extorsions als més alts nivells. En definitiva, obre la porta a convertir-nos en uns monstres sense sentiments ni escrúpols. Segurament, serà el darrer dia que em dirigiré a vostè. Per això, senyor Alcalde, li demano que deixi de fer els seus discursets habituals sobre l’exemplaritat dels representants quan vostè desprestigia la política constantment amb actuacions com aquesta.
Evidentment, abans ha desmentit que vostè va trucar-me dijous passat per fer-me xantatge. Evidentment, mancat com és vostè d’ètica, m’ha deixat de mentidera a mi. I, del divendres a avui ha tingut temps per aconseguir el suport de Plataforma per Catalunya per aprovar els pressupostos. Però és massa tard, senyor Alcalde, el canvi en l’ordre del

LA PREGUNTA

Cal prendre mesures preventives davant fenomens com la DANA?

En aquesta enquesta han votat 538 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't