EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La carrera de Medicina de la UVic serà privada i associada amb Israel

L’acord per crear l’Hospital Universitari de Vic dóna una empenta decisiva al projecte. Per assessorar en tot el desenvolupament del nou grau de Medicina, s’han contractat els serveis de l’empresa Trans, Consultoria del Coneixement, que dirigeix el ribetà Francesc Solà, exgerent de la UPC.

El 9 Nou
15/07/2013

Els centres sanitaris de Vic s’han posat al costat del projecte per posar en marxa el grau de Medicina. Revestint l’acte d’una certa solemnitat, a la Sala de la Columna de l’Ajuntament, l’1 de juliol passat se signava el conveni per a la creació de l’Hospital Universitari de Vic amb tres parts implicades: la Universitat de Vic, el Consorci Hospitalari i la Fundació Hospital de la Santa Creu.

L’escenari i la presència de l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, simbolitzaven que aquest ja és un projecte de ciutat. En qualsevol cas, un pas previ imprescindible si la UVic vol formar els metges del futur.

A la pràctica, el conveni significa que les estructures de totes les institucions sanitàries (Hospital General de Vic, Clínica de Vic, Osona Salut Mental, Hospital de Sant Jaume de Manlleu, Hospital de la Santa Creu de Vic i Centre de Serveis El Nadal) s’utilitzaran conjuntament amb la UVic per a l’ensenyament, la investigació i l’aplicació dels coneixements obtinguts.

Una col·laboració que ja existeix en les altres especialitats de Ciències de la Salut que imparteix la UVic però en la qual “calia fer un pas més”, segons Marta Otero, vicerectora de Recerca de la UVic.

No solament vol dir que els estudiants puguin fer pràctiques als hospitals, sinó que hi hagi una relació estreta i en les dues direccions. Per exemple, que els metges del Consorci Hospitalari i de la Santa Creu tinguin facilitats per accedir als programes de doctorat de la UVic, o que els professionals de la salut també s’incorporin “a l’activitat acadèmica”, segons el text del conveni.

La intenció és ampliar l’abast de l’atenció primària, segons va dir Josep Arimany, regidor de la Ciutat del Coneixement i de Promoció Econòmica, i per damunt de tot, un dels pares d’aquest projecte.

Aconseguir els estudis de Medicina, però, no depèn només dels acords que se signen a Vic. L’autorització definitiva l’ha de donar el govern d’Espanya a través del Ministeri de Cultura, Educació i Esports. Un objectiu que no és fàcil, segons va reconèixer el mateix Josep Arimany en l’acte de dilluns.

“Haurem de picar la porta del ministre Wert”, va dir. El factor que juga a favor són les xifres: 5.500 places per a estudiants de Medicina en tot l’Estat espanyol, i demandes per cursar la carrera que multipliquen per 10 aquesta xifra.

Vic buscarà el seu lloc fora de l’oferta pública, en un moment en què l’administració no estaria disposada a autoritzar nous estudis que comportessin una despesa. “És un projecte amb vocació totalment privada”, va anunciar dilluns Josep Arimany.

De les 1.100 places privades que hi ha a l’Estat, Catalunya només en té ara 90 a la UIC (Universitat Internacional Catalunya), mentre que Madrid en té 565, València en té 200 o Navarra 200 més. Omplir les aules està pràcticament garantit: “Si demà obríssim, tindríem overbooking”, deia Arimany.

Quan els estudiants de Vic surtin amb el títol, calculant que la carrera es podria començar a impartir el curs 2014-2015 com a molt aviat, tindran un panorama força favorable per tenir feina, perquè en els propers anys es preveu “una davallada del nombre de metges per jubilació”.

Jaume Portús, president del Consorci Hospitalari de Vic, va parlar d’una facultat “sui generis”, amb uns quants “fets diferencials”. Un d’aquests serà la voluntat d’internacionalització, amb un 60% de les classes impartides en anglès –com a mínim– i una connexió estreta amb un soci exterior.

El país escollit és Israel, i els contactes es mantenen amb escoles de Medicina de Haifa, Jerusalem i Tel Aviv. Per assessorar en tot el desenvolupament del nou grau de Medicina, s’han contractat els serveis de l’empresa Trans, Consultoria del Coneixement, que dirigeix el ribetà Francesc Solà, exgerent de la Universitat Politècnica de Catalunya.

“Vic liderarà el rerepaís, la reconstrucció nacional des del món de la ciència”, va afirmar l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, en la conclusió de l’acte de dilluns passat. Medicina és més que una nova carrera, i es converteix en símbol d’una nova empenta al projecte universitari.

LA PREGUNTA

Creu que la taxa d’alcoholèmia per poder conduir s’hauria de rebaixar?

En aquesta enquesta han votat 418 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't