EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Projecten fer un documental sobre l”exili’ de la marededéu de Núria

El catedràtic Manuel Castellet, que ja va recollir la història en un llibre, és l’impulsor del projecte.


El 9 Nou
13/09/2014

Un any després de recollir la història sobre el periple de la imatge de la verge a ‘L’exili de la marededéu de Núria (1936-1941)’, Manuel Castellet en vol impulsar el salt a les pantalles. El catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona i expresident de l’Institut d’Estudis Catalans té el projecte de fer-ne un documental amb Zeba Produccions, que en bona part estarà finançat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal del Ripollès i els ajuntaments de Queralbs i Ribes de Freser.

Dels 15.000 euros totals que costarà el projecte, els en falten 6.000. És per això que han engegat una campanya de micromecenatge a través de Verkami, que es va presentar en el marc de la festivitat de Sant Gil. Les persones que ajudin a finançar el documental rebran recompenses com viatges gratuïts al cremallera de Núria, estades a l’hotel de la vall o lots de llibres de l’Editorial Alpina i l’Institut d’Estudis Catalans.

A través d’entrevistes als implicats, veïns i historiadors, i de recreacions històriques, el documental relatarà com, amb l’esclat de la Guerra Civil, el capellà del santuari de Núria, mossèn Ventura, es va endur la marededéu per enterrar-la a la muntanya i evitar que es fes malbé de resultes del conflicte. Aquí va començar l’exili de la verge de Núria, que va durar quatre anys. Durant aquest temps, la talla va estar a la Catalunya Nord, a l’abadia francesa d’Hautecombe i a Suïssa. En aquest últim punt, de primer es va dipositar a la caixa forta d’una oficina bancària i després se’n va encarregar el bisbat de Friburg.

Aquest no seria el primer documental sobre memòria històrica que realitza Zeba Produccions. La productora situada a la Garrotxa i el Ripollès també ha gravat audiovisuals sobre la Guerra Civil a Ripoll, Olot o Bianya.

LA PREGUNTA

Anireu aquest any a les manifestacions per la Diada?

En aquesta enquesta han votat 240 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't