EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un vi amb ‘buquet’ vigatà

La vigatana Olívia Bayés i el seu marit, David Marco, regenten des de fa 10 anys un selecte celler a Porrera; ara, un dels seus vins ha estat considerat “el millor del món” en un prestigiós concurs a la Xina.

El 9 Nou
02/02/2015

Advocada de formació i amb molts anys d’exercici, bàsicament a Barcelona, la vigatana Olívia Bayés reconeix que “no m’hagués imaginat mai” que s’acabaria dedicant de ple al món dels vins. Des de fa 10 anys regenta, al costat del seu marit, David Abella, el Celler Marco Abella, a Porrera (el Priorat), amb el qual han revifat una nissaga familiar dedicada al vi, però interrompuda durant un segle. Ara, un dels seus vins acaba de rebre tot un reconeixement d’àmbit mundial, i a la Xina: el Clos Abella 2009 ha estat considerat “el millor del món” entre un miler de vins que van ser preseleccionats per participar en un prestigiós concurs convocat per la revista Wine in China.

David Abella, enginyer de telecomunicacions, és hereu d’una família de viticultors establerta a Porrera des del segle XV. A finals del segle XIX, la fil·loxera va assolar les vinyes i la família va emigrar a Barcelona. L’any 1999, ell i la seva dona, la vigatana Olívia Bayés, van decidir tornar a Porrera per mirar de reactivar el llegat de l’últim viticultor de la nissaga, el seu avi Ramon Marco Abella. El 2004 ja van recollir la primera verema, encara “de prova”. Suficient, però, per despertar en aquest matrimoni “l’autèntic interès pel món del vi”, rememora Olívia Bayés, filla de l’eminent cardiòleg vigatà Antoni Bayés.

“Ens vam enamorar completament d’aquest sector, i ens vam proposar de dignificar les històriques vinyes”, descriu Bayés. Així, el 2005 van decidir construir un nou celler, i aquell mateix any ja van treure al mercat “la primera anyada de debò”, que va rebre molt bones crítiques.

Actualment tenen al mercat quatre vins, tres de negres (el Mas Mallola, el Loidana i l’esmentat Clos Abella) i un de blanc (l’Òlbia), tots inclosos dins de la DO Priorat. Les més de 65.000 ampolles que elaboren cada any es distribueixen en una quinzena de països, entre els quals la Xina. Disposen de 23 hectàrees de vinyes, repartides en quatre parcel·les –situades entre els 450 i els 700 metres d’alçada– i gestionades a partir d’un concepte d’agricultura biodinàmica, “que va més enllà de l’agricultura ecològica”, remarca Bayés. Els vins Marco Abella han obtingut bons resultats en els diferents concursos d’àmbit internacional als quals s’han presentat. Destaca la Medalla d’Or del Clos Abella 2005 als Decanter World Wine Awards de 2012.

Del miler de vins que van poder accedir al tast final del concurs convocat per la revista Wine in China, se’n va establir el rànquing dels 100 millors. I entre aquests, el Clos Abella 2009 va obtenir la màxima puntuació (de 97 sobre 100). El jurat, que va haver de fer el tast a cegues, estava format per experts sommeliers d’arreu del món, la majoria dels quals ostenten el selecte títol de Master Wine. Tot i que la Xina és encara un país novell pel que fa a l’elaboració i consum de vins de gamma alta, “hi estan entrant amb molta força entre la població amb poder adquisitiu”, apunta Bayés, que amb el seu marit van anar a recollir el guardó a Pequín, de mans de l’ambaixador espanyol a la Xina (a la foto, amb el president de la revista). El Clos Abella és el resultat d’un assemblatge de les dues varietats autòctones del Priorat, garnatxa i carinyena, amb un toc de cabernet sauvignon i sirà. Es cria 24 mesos en barriques de roure, i envelleix en ampolla durant un mínim de dos anys.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't