EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Savall s’instal·la a L’Atlàntida

El concert ‘Dixit dominus’, amb Jordi Savall dirigint la Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, tanca aquest diumenge l’11è Festival BBVA de Música Religiosa de Vic. Des de dimecres, joves de diferents llocs del món s’han reunit a Vic en acadèmia per preparar-ho.

El 9 Nou
31/05/2015

Des de fa dies no queda ni una entrada per al concert que la Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, amb Jordi Savall al capdavant, oferiran aquest diumenge a L’Atlàntida.

Sota el títol de Dixit dominus i amb peces de Mozart, Händel i Vivaldi, aquesta actuació tancarà l’11è Festival BBVA de Música Religiosa de Vic.

El repertori del concert, que es repetirà dilluns a l’Auditori de Barcelona i dimarts a La Villette de París, s’ha preparat a L’Atlàntida durant els cinc dies previs al concert, en la sisena Acadèmia d’Interpretació, una fórmula que Jordi Savall ha adoptat per treballar amb joves cantants escollits d’arreu del món.

En aquest cas han estat una vintena, dels quals una quarta part aproximadament són catalans, que han superat dues seleccions: la primera, a partir de gravacions i la segona, en una audició individual amb el mateix Savall i Lluís Vilamajó, el seu principal col·laborador.

L’objectiu és que aquests cinc intensos dies que hauran passat a Vic els serveixin a la vegada d’aprenentatge i d’experiència professional. “Al matí són alumnes, treballen individualment o en grups de cambra, després assagen junts amb la Capella Reial i a la tarda, hi ha assaig general”, explica Vilamajó.

D’aquesta manera, “estan vivint com a professionals, saben què ha de fer un professional quan el criden a cantar, però abans han rebut preparació com a alumnes”. L’italià Luca Guglielmi, també en l’entorn de Jordi Savall des de fa 17 anys, destaca que tots arriben “amb un nivell molt alt”, però que tan important com això és “la capacitat humana de treballar bé amb el grup, es comparteix la música que és quelcom molt íntim”.

Tenen tot el coneixement, però aquí perfeccionen detalls tècnics “el que pot passar en un assaig o un concert, la capacitat de ser flexibles”. Els tres últims dies ja tenen contacte directe amb el mestre Savall, que dirigeix els assajos generals.

Francesc Ortega és un jove de La Secuita (Tarragonès) que aquests dies viu la seva segona Acadèmia. No pot dissimular l’entusiasme de participar en aquesta experiència: “És un luxe per a nosaltres, no té preu”, explica a l’acabar un assaig.

Ha completat els estudis de cant a l’Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) i per a ell aquesta és “una oportunitat única d’estar en el món professional, i al primer nivell internacional”. Com per acabar de convèncer l’interlocutor, remarca: “Estem parlant de Jordi Savall i la Capella Reial, això és molt!”.

No es tracta de trobar una sortida de feina –tot i que els millors potser tornaran a ser cridats ja com a professionals–, sinó de viure una experiència única. “Als assajos són ells els que fan les primeres veus, els covers dels solistes”, remarca Vilamajó. En el concert, formaran part del cor.

Tots canten excel·lències de L’Atlàntida. Habitualment, les Acadèmies les han fet a Barcelona però s’han plantejat de descentralitzar-les “en llocs on hi hagi bons auditoris” com Vic.

Volen que la seva presència sigui “oberta a la ciutat”, i per això aquest dijous van fer una actuació oberta a l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 207 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't