EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El premi de llegir

Abril Sucarrat, alumna d’El Carme de Manlleu, guanya la final catalana de la seva categoria en el Certamen de Lectura en Veu Alta.

El 9 Nou
23/06/2015

A l’abril va fer 10 anys. Ara acaba 4t de Primària a l’escola d’El Carme de Manlleu i fa pocs dies hi va poder portar un xec de 500 euros, per destinar a la compra de llibres. El 3 de juny passat, Abril Sucarrat i Anglada va guanyar la final catalana de l’11a edició del Certamen de Lectura en Veu Alta, convocat per la Fundació Enciclopèdia Catalana i en què participen escolars d’arreu del país. Va ser en la categoria dels Grumets Vermells, d’alumnes de 3r i 4t de Primària. I la lectura, un fragment de Míster Rumba, de Carles Sala. Cinc nens i nenes com ella eren a la final després de superar una fase prèvia –en el seu cas a Vic– i una semifinal al CosmoCaixa de Barcelona. La final va ser al Teatre Nacional (TNC).

“A l’escola ja fem [des de fa vuit anys] un concurs de lectura en veu alta, que vaig guanyar i així vaig poder participar a aquest altre”, explica la guanyadora. S’entrenava una mica cada dia, amb l’ajut d’un mestre “que és un expert”, diu. Però per ella, el gust per llegir i de fer-ho en l’àmbit de l’escola no era cap novetat. El Carme treballa des de fa temps en un Pla Lector en què els llibres s’han fet companys habituals dels alumnes, “no només a la biblioteca sinó també a les aules”, explica Anna Font, una de les coordinadores del programa. I això, des de primer fins a sisè.

L’AMPA i la mateixa escola s’hi impliquen cada curs amb la compra de nous llibres. I cada dia, mitja hora lectiva es dedica a la lectura o a activitats relacionades: des de la que fan els mestres als alumnes llegint-los un llibre per capítols, fins a la lectura en veu alta o en silenci, passant pels contacontes dels avis, el programa L’autor ens visita o la participació al concurs de l’Atrapallibres. “Que l’Abril hagi guanyat aquest concurs no és un bolet”, apunta Margarita Vilalta, una altra de les coordinadores del pla, “sinó resultat del pòsit que va acumulant tot aquest treball”. El més important, afegeix, és educar en l’hàbit de la lectura i el valor afegit que aporta. “No hem de crear competidors, sinó fer arribar a tots els alumnes l’enriquiment que aporta la lectura, que està en la base de tot l’aprenentatge”, diu Anna Font.

A banda dels 500 euros per a l’escola, l’Abril ha tingut com a premi “una càmera submergible fins a 10 metres”. Ara mateix, quan se li demana què li agradaria ser de gran diu “periodista”. A casa, l’Abril també llegeix habitualment. “A vegades, amb la meva mare, posem la tele muda i comencem a llegir juntes”, explica. I de les col·leccions que més li han agradat d’entre el que ha llegit fins ara, recomana la sèrie de Geronimo Stilton. “Enganxen molt, i sempre esperes el següent”, assegura.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

En aquesta enquesta han votat 81 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't