EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les donacions de fidels al bisbat de Vic cauen 400.000 euros en un any

L’últim exercici, amb 10,5 milions d’ingressos i 10,8 de despeses, es tanca amb 344.000 euros de dèficit

El 9 Nou
15/11/2015

El bisbat de Vic va acabar l’últim exercici amb números vermells: el resultat final de l’any 2014 va donar un saldo negatiu de 344.208 euros. I, per al present exercici, “la previsió no és bona”, segons l’ecònom del bisbat, Joan Carles Carles. La crisi fa difícil mantenir el nivell de les col·lectes i donatius que es reben dels fidels –l’any 2013 van ser de 2,6 milions; el 2014 van caure fins a 2,2– i també provoca un endarreriment en els compromisos de subvencions de les administracions públiques. Per això, el bisbat anuncia que continuarà aplicant criteris d’austeritat en les despeses per equilibrar el pressupost i no endeutar-se per cobrir els dèficits. Només en el cas d’un dèficit important s’optaria per tapar-lo amb vendes de patrimoni.

Les xifres econòmiques del bisbat de Vic, que l’any anterior ja havia tancat amb un resultat negatiu de 342.000 euros, es van fer públiques aquest dimecres a les portes d’un cap de setmana en què es farà la celebració de la jornada de germanor coneguda com a Dia de l’Església Diocesana. És l’única ocasió de l’any en què es fa una col·lecta per a les necessitats de cada diòcesi. El lema d’aquest any és “Una església i milers d’històries gràcies a tu”. En aquesta línia, el bisbe de Vic, Romà Casanova, va subratllar que “si l’Església funciona és perquè hi ha moltíssima gent que treballen de cor: alguns a temps ple, els mossens, i tants i tants laics que fan un servei generós”. Per això va fer una crida “a la generositat per ajudar que l’Església pugui complir la seva missió”. Aquest any 2015, arran d’una modificació a la Llei de Mecenatge, les aportacions econòmiques de les persones físiques desgraven un 50% (els primers 150 euros) i un 27,50% (la resta). Els percentatges, l’any que ve, seran del 75% i el 30%. El límit és del 10% de la base liquidable.

En el darrer exercici, el moviment global ha estat de 10,55 milions d’ingressos i 10,89 milions de despeses. L’aportació dels fidels, tot i haver baixat, encara representa un 57% dels ingressos, mentre que la de la Conferència Episcopal Espanyola provinent de la creueta a l’IRPF, un 19,5%; les rendes de patrimoni, un 14,5%, i les subvencions, un 9%. Amb aquests ingressos, s’ha fet front, entre altres, a les assignacions que reben els 147 sacerdots i 10 diaques de la diòcesi i als salaris del personal seglar col·laborador de les parròquies, moviments i serveis diocesans (27%). La partida més gran de despesa (66%) és la del funcionament i activitats dels serveis diocesans: el bisbat compta amb 249 parròquies i més de 30 entitats diocesanes que desenvolupen les seves activitats en diferents àmbits.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 433 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't