És possible explicar Ramon Llull als més petits? Set segles en el temps i una llengua de difícil comprensió per als infants ho posen difícil, però el dibuixant Subi i l’escriptora Anna Obiols s’hi han atrevit amb l’àlbum il·lustrat Llibre de les bèsties (Baula Editorial), que adapta l’obra del mateix títol de l’escriptor i filòsof mallorquí, del qual enguany es compleix el set-cents aniversari. “L’obra original és complexa, amb històries dins d’històries”, explica Anna Obiols. Per això han seleccionat algunes de les faules que hi apareixen, “mantenint l’ordre dels set capítols” i el personatge que fa de fil conductor: Na Renart, la guilla.
“Llull parla de temes que, en el fons, són ben actuals, com el poder. Na Renard fa el que calgui per aconseguir-lo”, diu Obiols. A través dels animals, seguint la pauta clàssica de les faules, Llull fa “una crítica al comportament humà”. Els autors volen salvar totes les distàncies i “que els més petits sàpiguen tan sols qui era, que va ser el primer d’escriure en català i que era una persona d’això que ara en diem multidisciplinar”. El llibre va destinat a infants de 7 i 8 anys. Els dibuixos de Subi són fets, originàriament, en aquarel·les sobre paper i s’exposen allà on els autors van a presentar el llibre, juntament amb els esbossos previs. Biblioteques i ajuntaments s’han interessat per la seva experiència “Llull dibuixat”.
A més del Llibre de les bèsties, Obiols i Subi han extret un dels relats de Llull en aquesta extensa obra, La llebre i el lleó, per publicar-lo en una altra col·lecció de Baula. “El protagonista és el lleó, que té la resta d’animals atemorits però a qui la llebre pot guanyar gràcies a la intel·ligència, és la lliçó que no sempre guanya el més fort”, diu la narradora.
{{ comment.text }}