EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Museu Episcopal comença a celebrar el 125è aniversari

Els actes comencen dissabte amb conferències, visites i recreacions medievals


El 9 Nou
08/07/2016

Era el dia 7 de juliol de 1891, data escollida enmig de les festes patronals de Vic. A la Sala de Sínodes del Palau Episcopal i amb discursos de to catalanista, segons expliquen les cròniques del moment, el bisbe Josep Morgades i les autoritats que l’acompanyaven donaven per inaugurat el Museu Episcopal de Vic, culminació d’un treball de salvaguarda del patrimoni iniciat anys enrere per persones com Josep Gudiol. Dijous es van complir, doncs, els 125 anys exactes de l’acte, un aniversari que se celebrarà durant els propers mesos i que té com a punt de partida, aquest dissabte, una gran jornada oberta al públic amb conferències, visites singulars, música i altres activitats. Un dia sencer per passar al MEV amb la idea que no sigui “només un record de la història, sinó de la vida que constantment va prenent”, explica Josep M. Riba, que el dirigeix des de fa 12 anys.

A ell li ha tocat habitar el tercer lloc que ocupa el museu: el primer va ser el mateix Palau Episcopal de Vic i el segon, l’antic col·legi de Sant Josep per a seminaristes, conegut popularment com La Panissa i que va sobreviure fins al 1997, en què va ser enderrocat per deixar pas a l’actual. El maig de 2017, en plena commemoració del 125è aniversari, es compliran 15 anys de la inauguració de l’edifici que Federico Correa i Alfons Milà van dissenyar a la mida de les peces que exhibeix. “Hem fet un gran salt respecte a aquell museu de fa vint anys, que tenia tres mil visitants”, diu Riba. L’any 2015, van ser gairebé 28.000 persones les que el van visitar.

Al llarg dels propers mesos, la programació del 125è aniversari oferirà “una visió polièdrica del museu”, amb exposicions, activitats dirigides al gran públic o trobades de caire acadèmic, amb presència de museus europeus (el MEV forma part de la Xarxa de Museus d’Art Medieval d’Europa, que agrupa vuit museus de sis països). L’objectiu, fer encara més pròxima la institució a la societat, “perquè els museus són part de la dimensió social d’un país”, diu el seu director. El MEV, en particular, ocupa un lloc destacat en el mapa museístic català: és un dels sis museus qualificats com d’Interès Nacional “per les seves col·leccions”, destaca Magda Gassó, cap del Servei de Museus de la Generalitat. I amb una curiosa particularitat: la diversitat de les seves col·leccions amb 29 tipus d’objectes diferents que van des de les grans peces d’escultura o pintura del romànic i el gòtic fins a treball en vidre, ceràmica o forja. “Això dóna idea de la complexitat del treball que es fa aquí”, va dir Gassó en la presentació dels actes. Al cap de 125 anys del bisbe Morgades, el propòsit per al qual va crear el Museu Episcopal de Vic –conservar i divulgar el patrimoni– continua viu i adaptant-se a una societat que demana un nou paper dels museus.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 217 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't