Al campanar de Santa Cecília de Molló hi ha tres campanes. Cap d’elles sona actualment. Sí que ho feien fins a la passada primavera, quan repicaven per anunciar missa, un bateig, difunts o festa major. A causa de l’alt cost per reparar el sistema de tocs, l’Ajuntament i la parròquia han posat en marxa una campanya de mecenatge perquè amb una petita ajuda econòmica es pugui renovar el sistema. Amb el pas del temps i la falta de funcionament, el mecanisme s’ha rovellat, i cal canviar les cadenes que fan repicar les campanes i el motor de la campana mitjana.
El pressupost que ha fet l’empresa que se n’encarrega és de sis mil euros, una suma que ni l’Ajuntament ni la parròquia, que no compten amb l’ajuda econòmica del bisbat, poden assumir en la seva totalitat. “Les aportacions dels fidels a la parròquia són un petit coixí”, comenta el mossèn Josep Sala, i l’Ajuntament també hi intervindrà en la mesura que la llei d’inversió en edificis de propietat privada ho permet. “Les campanes són una part del patrimoni de Molló”, explica l’alcalde, Josep Coma. Per arribar a la xifra pressupostada demanen la col·laboració de tothom, i els donatius es poden fer de dues maneres. La primera és fent un ingrés a un compte bancari, així com fer-ho a l’Ajuntament o a una capseta que s’ha disposat a l’església. L’altra manera de contribuir-hi és mitjançant les visites guiades que ha engegat l’Ajuntament al campanar. Aquest no és visitable al públic habitualment, i entre els dos ensos promotors van trobar adequat que la gent “pogués accedir a les campanes des de prop”, detalla Coma.
La primera visita guiada es va fer el dissabte 27 d’agost, i la següent està programada per al dia 17 de setembre. Amb una assistència de 30 persones, el mateix alcalde i regidors van fer la visita pujant al campanar i van oferir explicacions històriques sobre les campanes. El tiquet donatiu té un cost de mínim 20 euros i es poden adquirir a l’Ajuntament o el mateix dia de la visita a l’església.
Les campanes van ser foses durant la Guerra Civil per elaborar armament o venda de ferro, i les que hi ha actualment daten de l’any 1951 i 1956, quan es va reconstruir el campanar i reemplaçant les originals que eren del segle XII. “Les noves campanes, a la postguerra, es van aconseguir també d’una recol·lecta entre els veïns”, explica l’alcalde, però en lloc de diners els donatius van ser patates de Molló. De moment, ja s’han recollit 1.500 euros.
Tornem el so a les campanes
Molló ha engegat una campanya de mecenatge i visites guiades per renovar el sistema de toc de campanes, que no sonen des de la passada primavera
Notícies relacionades
{{ comment.text }}