L’Hospital de Campdevànol va per primera vegada una prova pilot de teràpia assistida amb animals. Un grup d’uns 17 pacients de la Unitat de Llarga Estada van participar a l’activitat juntament amb quatre gossos. Els participants a la sessió eren gent gran que fa molt de temps que es troben ingressats a l’hospital, que tenen diversos graus de dependència i, fins i tot en alguns casos, alguna afectació cognitiva o demència. Teresa Picola, treballadora social de l’hospital, es mostrava satisfeta amb l’experiència “perquè a part dels beneficis que suposa aquesta teràpia, els animals han fet somriure els avis”.
La prova pilot la va dirigir el terapeuta Enric Bruch, expert en aquest tipus de teràpies, i amb l’ajuda de quatre gossos, dos de grossos i dos de petits. De moment, es tracta d’una única sessió, desenvolupada “amb l’objectiu d’aconseguir que els usuaris surtin de la rutina i facin alguna activitat lúdica diferent”, explica Bruch. Diu que aquesta teràpia serveix perquè el professional que treballa amb l’avi, ja sigui fisioterapeuta, psicòleg o infermer, i no aconsegueix l’objectiu que busca “l’animal pot ajudar a millorar el treball que està fent”. De fet, Bruch descriu aquests gossos “com una eina més de treball”.
La treballadora social del centre, Teresa Picola, apunta també que “la teràpia assistida amb animals aporta grans beneficis per als pacients, sobretot a nivell de benestar social, físic i emocional”. Així mateix, la treballadora social destaca el vincle que es crea entre la persona que participa a la teràpia i l’animal, que és un gran estímul per al pacient. “Molts d’ells han tingut animals de companyia i ara encara els agraden els gossos”, afegeix Picola.
{{ comment.text }}