Roda de Ter és el primer municipi de Catalunya a tenir un semàfor amb tecnologia Bluetooth adaptat perquè persones amb discapacitat visual puguin travessar un carrer amb tota seguretat. Fins ara el sistema que s’ha utilitzat en poblacions com Vic i Ripoll s’activa a través d’un comandament que porta la persona invident. Quan el prem i és el seu torn, el semàfor emet el senyal que li indica que pot travessar. Amb aquest sistema innovador només caldrà que porti el telèfon mòbil amb el Bluetooth connectat i automàticament, quan la persona estigui al costat del semàfor i sigui el moment de travessar, s’activarà el senyal acústic sense que l’usuari hagi fet res. El so, que no molestarà els veïns de la zona perquè només s’activarà en el moment que ho requereixi l’usuari, és diferent depenent de si el semàfor està en verd o vermell. El que fa l’usuari és activar el senyal acústic, no els semàfors, els quals continuen funcionant amb la regularitat programada. El nou semàfor també funciona amb el sistema de comandament.
Després d’haver fet proves pilot a Sabadell i altres punts de l’Estat espanyol com Saragossa, la setmana passada es va estrenar el primer semàfor d’aquestes característiques a aquesta població osonenca que ha fet l’empresa Vía Libre, de la Fundació ONCE. Concretament, aquest nou sistema està instal·lat en el semàfor que hi ha a la cruïlla de la carretera de Barcelona, a l’alçada del centre d’atenció primària.
Cada aparell té un cost de 400 euros. Cal tenir en compte que per cada pas de vianants se’n necessiten dos. L’Ajuntament s’ha fet càrrec del cost de l’aparell mentre que l’ONCE ha entregat gratuïtament comandaments a diversos usuaris afiliats. L’alcalde de Roda, Jordi Serra, no descarta que aquest sistema s’ampliï a altres semàfors de la població. “Es tracta d’una bona inversió”, assegura el director de l’Agència Administrativa de Vic de la Fundació ONCE, Salvador Castañer. De moment s’ha col·locat a aquest semàfor en concret per “la perillositat que comporta per les persones cegues el fet d’haver de travessar una carretera”, assenyala Castañer. El director agraeix el pas endavant que ha fet Roda i diu que “el repte de futur és que la tecnologia contribueixi a millorar l’accessibilitat”.
{{ comment.text }}