EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Cent anys a l’hora

La Rellotgeria i Joieria Fabregó, de Vic, compleix 100 anys de la mà de la tercera generació de la família.

El 9 Nou
10/07/2014

El 30 de juny va fer 100 anys, en punt, que Lluís Fabregó va inaugurar la seva pròpia rellotgeria. Ho va fer a Malgrat de Mar. No va ser fins 14 anys després, el 1928, que va decidir tornar a casa i reobrir la botiga al carrer de les Neus. I aquí continua l’establiment, un segle després, ara de la mà dels seus néts Lluís, Montse i Tati Cumeras, la tercera generació d’aquesta nissaga de joiers i rellotgers vigatans.

Lluís Fabregó i Codina va néixer l’any 1888 a Can Co, una masia situada entre Calldetenes i Santa Eugènia. El petit de 18 germans, Fabregó va descobrir aviat la vocació per l’ofici. Amb 8 o 9 anys ja n’aprenia a Can Girbalt, una rellotgeria que hi havia a la plaça Major de Vic. Quan va tenir l’edat, se’n va anar a Barcelona per completar la seva formació i iniciar el seu periple professional. Un bon dia li van fer saber que es traspassava una rellotgeria a Malgrat de Mar, aleshores l’única que hi havia en aquest municipi del Maresme, i no va dubtar a fer les maletes i posar nom a l’establiment. Naixia, aquell 30 de juny de 1914, la Joieria i Rellotgeria Fabregó.
L’any 1923 es va casar amb la vigatana Lluciana Prat; un fet transcendent, en aquesta història, perquè l’any següent el matrimoni va decidir traslladar-se –ells i botiga– a Vic. Van obrir al número 7 del carrer de les Neus. En aquest ambient –amb la mare al taulell i el pare al taller– va créixer M. Teresa Fabregó, que no va dubtar a aprendre l’ofici i, uns anys més tard, en morir els seus pares, a agafar les regnes del negoci. Abans els tocaria viure, plegats, les penúries de la guerra i de la postguerra, que entre d’altres els va obligar a aparcar el ram de la joieria per centrar-se en els rellotges. La secció de joieria no es recuperaria fins gairebé 50 anys després, l’any 1985.

Quan M. Teresa Fabregó –casada amb Albert Cumeras, que es va dedicar al ram de la construcció– es va jubilar, sabia que deixava la botiga en bones mans; la dels seus tres fills. De fet, tant en Lluís com la Tati hi són des dels 16 o 17 anys, mentre que la Montse s’hi va incorporar de més tard, el 1989. En Lluís, el gran, coneix de primera mà la “transformació total” que ha viscut el sector de la rellotgeria, i el mateix ofici de rellotger. Un canvi que es va materialitzar durant la dècada dels anys 70, quan els rellotges mecànics va anar deixant pas als automàtics i piles i, finalment, als de quars, amb la irrupció de les grans marques japoneses. A banda de l’evolució tecnològica, l’últim quart de segle els rellotges “s’han incorporat de ple al món de la moda”, convertits “en un complement més”, reflexiona. També s’han anat adaptant als va i ve de les modes els articles de joieria, tot i que a Can Fabregó no han deixat de servir un perfil de “joieria tradicional” marca de la casa, amb l’or i les pedres precioses de protagonistes, sense oblidar una plata “a l’alça”.

I és que el ram de les joies testimonia, com cap altra, la “confiança” que han sabut transmetre a la clientela. La contrapartida ha estat la fidelitat. “Hi ha gent que diu que ja venien amb la seva mare o la seva àvia”, apunta la Tati, la petita dels tres germans. I és que “en el nostre article és fonamental el tracte personalitzat, la seriositat i el saber dir les coses pel seu nom a l’hora d’aconsellar un client”, resumeix el seu germà. Tots tres són conscients que els moments actuals “són complicats”, però volen mirar el futur amb optimisme. De fet, no tothom té al darrere una història centenària. I això, d’alguna manera o altra, segur que dóna corda.

En els 86 anys que fa que ocupen el mateix local, al número 7 del carrer de les Neus, l’establiment ha viscut tres grans millores. La primera la van fer el 1988 –casualment coincidint amb el centenari del naixement del fundador, que va morir l’any 1962–. El 1995 van incorporar una segona botiga, amb entrada pel número 9 del mateix carrer, actualment centrada en la concessió de la firma Swarosky i a mostrar una línia d’articles adreçats a un públic més jove. L’última gran reforma la van completar l’any 2006, incorporant un accés per la rambla de les Davallades i, amb els 90 metres quadrats disponibles, millorar la comoditat del client i l’espai expositiu. Aquests dies, per commemorar el centenari, can Fabregó regala vals de compra als clients, de diferents quantitats, que seran bescanviables fins al mes de desembre.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 238 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't