EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Especialistes de proximitat

Laura Arroyo, de Madrid, i Marta Carrasco, de Pontevedra, són les primeres infermeres residents de l’ICS a Osona.

El 9 Nou
11/07/2014

Laura Arroyo, de Madrid, i Marta Carrasco, de Pontevedra, són les dues primeres infermeres que han iniciat a Osona la formació com a residents en l’especialitat d’atenció familiar i comunitària. És la primera vegada des del 2010, quan es va obrir aquesta especialitat dins del programa d’Infermers Interns Residents (IIR), l’equivalent al MIR dels metges, que la Catalunya Central acull titulats d’infermeria per fer-hi aquesta formació, que durarà dos anys. Fins ara, dins d’infermeria només s’oferia l’especialitat de llevadora. De les quatre places concedides pel Ministeri de Sanitat de Madrid en aquest territori, dues són a Osona i les altres dues al Bages i l’Anoia.

Tant Arroyo com Carrasco es van incorporar, com la resta de companys de MIR vinculats al Consorci Hospitalari de Vic (CHV), el 21 de maig passat. La primera està adscrita a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Santa Eugènia, amb centre de referència a Taradell, i l’altra a Manlleu. Totes dues vénen d’una experiència professional prèvia, ja que la carrera la van acabar els anys 2010 i 2008, respectivament, però els ha motivat especialment canviar l’entorn urbà i de grans centres hospitalaris que han conegut fins ara, com són Madrid i Pontevedra, pel valor afegit que suposa una major proximitat amb els usuaris, que és el que defineix sobretot l’atenció familiar i comunitària, per la qual s’han acabat decantant. “Em considero afortunada perquè des d’aquesta especialitat podrem passar pràcticament per tot”, apunta Marta Carrasco. De la mateixa opinió és Laura Arroyo, que posa en valor el grau d’autonomia que el rol d’infermera té en el sistema de salut català, des de la gestió de la demanda –quina derivació s’ha de fer a un determinat cas– fins a un ventall més ampli d’àmbits d’acció i recursos assistencials, ja des de l’atenció primària. Malgrat que només porten un mes i mig als seus respectius llocs de treball i s’acaben d’instal·lar a Osona, “ens hem sentit molt ben acollides”, coincideixen a dir totes dues. Per accedir a una de les poc més de 900 places convocades a l’Estat van haver de concursar al costat de 20.000 aspirants.

Les infermeres Dolors Juvanteny, del CAP de Manlleu, i Montse Molas, del de Taradell, són les tutores de les noves residents. En destaquen, de totes dues, la il·lusió per la feina “i la gran capacitat d’adaptació que han demostrat en aquestes primeres setmanes”. I consideren que la formació com a resident del personal d’infermeria és un pas més per al reconeixement social de la professió”. Les IIR “rebran en dos anys una formació i una experiència que infermeres de promocions anteriors han hagut d’acumular en molts anys, començant per nosaltres mateixes”, expliquen. L’atenció familiar i comunitària és un dels àmbits més oberts de l’assistència sanitària, ja que hi passen “des dels nadons acabats de néixer fins a malalts crònics o gent gran, amb un ampli espectre de necessitats”. Des de l’assistència primària també es treballa en diferents programes de salut, com tallers i sessions divulgatives per a diferents col·lectius. Les dues infermeres es desplaçaran pels municipis de la seva ABS, treballaran en l’atenció domiciliària i, a partir de setembre, faran una estada als hospitals del Consorci Hospitalari de Vic.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't