La macrogranja de porcs que el grup Tarradellas està construint a la finca de Serrarols, a Sant Martí d’Albars, podrà aprofitar-se de la portada d’aigua al Lluçanès que va aprovar en l’últim ple el Consell d’Osona. Així es desprèn de la llicència d’obres a la qual ha tingut accés EL 9 NOU. A la llicència, s’hi remarca com a condicionant que “a l’espera de l’aprovació i construcció del projecte definitiu per a l’abastament d’aigua en alta al Lluçanès”, la corporació es reserva el dret de no subministrar aigua en èpoques de sequera. De fet, tal com determina la llei, que en casos de sequera, prioritza el subministrament a la població abans que els usos industrials i ramaders.
De la llicència es desprèn, doncs, que la granja no només s’abastirà de les captacions pròpies, sinó que també rebrà aigua del poble i, quan estigui en funcionament, de la portada d’aigües als municipis de Sant Martí, Sant Agustí i Olost. Una portada d’aigües des dels pous de Vilaseca a Sant Bartomeu finançada amb fons públics i el cost de la qual superarà el milió d’euros. Aquest, de fet, el dels usos no estrictament domèstics va ser un dels principals punts de discrepància amb l’Ajuntament de Lluçà, que a principis d’aquest any va apartar-se del projecte. En resposta al que havia dit l’alcaldessa de Lluçà, Eva Boixadé, tant l’Ajuntament de Sant Martí com el Consell Comarcal d’Osona havien negat que la granja depengués de la portada d’aigua al Lluçanès per tenir garantit el subministrament necessari per al seu funcionament.
De fet, ja en l’últim ple del Consell d’Osona, en el qual es va aprovar el nou projecte, ja sense Lluçà, el president, Joan Roca (CiU), a preguntes de la CUP, ja va deixar entreveure la possibilitat que l’Ajuntament de Sant Martí subministrés part de l’aigua que rebrà procedent dels pous de Vilaseca a la granja de Serrarols. Després que el conseller responsable de les infraestructures hidràuliques, Jordi Casals (ERC), digués que “hem de creure la paraula de l’alcalde de Sant Martí”, en el sentit que “només es farà servir l’aigua per a la xarxa secundària, en casos de sequera, no la primària”, Roca va afegir que “cada municipi té capacitat per regular on va aquella aigua”, referint-se a la dels pous de Vilaseca.
{{ comment.text }}