Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic
La Fira Vic ocupa un espai firal de 3.200 metres quadrats i hi participen 30 expositors, la majoria procedents de Catalunya, que mostraran més de 21.500 peces, i als que s’hi ha de sumar 3 expositors de productes d’alimentació.
Aquest dimecres va tenir lloc la inauguració oficial amb la presència del Regidor de Cultura i Alcalde accidental Joan López, la Presidenta d’Ofim i regidora de Fires i Mercats Montserrat Rovira, així com també del Director de la Fira Josep Ma. Camps, del President del Comitè de Selecció de Peces Exposades Josep Ferrer, del coordinador de l’Ecomuseu del Blat de Taradell Josep Casassas, del gerent d’Ofim Xavier Mercadal i també ha comptat amb la presència d’altres regidors del consistori vigatà i membres de la Junta d’OFIM (Organisme Autònom de Fires i Mercats).
A banda dels estands dels diferents antiquaris, brocanters, galeristes i numismàtics, durant els 5 dies de la fira es podran visitar dues exposicions: una dedicada al món de la bicicleta i velocípedes, que forma part de la Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret, i l’altre sobre Guarniments d’Animals de Peu Rodó, organitzada per l’Ecomuseu del Blat, una entitat impulsada per l’Ajuntament de Taradell, la Universitat de Vic i l’Associació de Tonis de Taradell.
Arran de l’acord amb el Museu Episcopal de Vic, a la Fira també es podrà veure una petita mostra de l’exposició Pintar fa mil anys. Els colors del romànic que es pot visitar al MEV fins el 14 de desembre i que és el resultat d’una investigació de tres anys sobre com obtenien els colors el pintors d’aquest període.
Per últim, destacar els acords de col·laboració amb els Museus de Vic (MEV i Museu de l’Art de la Pell), la Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret i els Supermercats Bon Preu / Esclat.
Aquest any la Fira d’Antiguitats comptarà amb dues exposicions i una petita mostra. Per una banda es podrà veure una part de la col·lecció de bicicletes i velocípedes que forma part de la Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret.
També es podrà visitar l’exposició de carruatges i ornaments de bestiar de peu rodó que cedeix l’Ecomuseu del Blat. Per últim hi haurà una petita exhibició de l’exposició Pintar fa mil anys. Els colors del romànic una interessant iniciativa del Museu Episcopal de Vic, fruït d’un treball de recerca de tres anys.
Exposició de la Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret:
Per segona vegada, la Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret presenta una exposició de part del seu fons a Vic. En aquesta ocasió es mostraran peces relacionades amb la història i l’evolució de la bicicleta, sens dubte, el mitjà de transport personal més difós de la història.
D’aquesta manera els visitants podran tenir una idea de les transformacions que hi hagut a nivell tècnic al llarg del temps fins a arribar a les bicicletes actuals. Hi ha testimonis antics com la draisiana de principis del 1800, i altres que donen compta de la incorporació de les corones dentades i la cadena, les bicicletes de palanques i altres models que formen part del nostre passat més recent.
A la mostra hi trobareu velocípedes, bicicletes i tricicles amb estils i models diferents com el tàndem, clàssiques espanyoles, amb diferents tipus de canvi de velocitats, amb suspensió, amb llantes de fusta, de senyor, de senyora, de cursa, de passeig…
La Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret està situada, de manera permanent, a Sils, on es pot visitar de dijous a dissabte de les 11h a les 18h hores i els diumenges de les 10h a les 14h hores.
La col·lecció compta amb un ampli ventall de vehicles, on l’automòbil destaca per sobre de tots. En les cinc sales s’hi pot veure tota l’evolució de l’automòbil, tant en la part tècnica, com mecànica o de disseny. Amb vehicles que van des del 1883 fins al 1990.
Exposició de guarniments d’animals de peu rodó
L’Exposició anomenada Guarniments d’animals de peu rodó, que es pot veure enguany a la Fira d’Antiguitats de Vic, està organitzada per l’Ecomuseu del Blat, de Taradell, i consta de plafons explicatius sobre el treball agrícola amb animals i una mostra de guarniments, carros i altres peces relacionades amb cavalls, muls i ases.
Els organitzadors volen que el museu sigui un equipament “viu” i que també serveixi com a eina de dinamització del territori. L’Ajuntament de Taradell, la Universitat de Vic i els Tonis de Taradell són els impulsors de l’Ecomuseu, que pretén recuperar, preservar i divulgar el patrimoni rural, material o immaterial, de la Plana de Vic.
L’Ecomuseu del Blat és un projecte que es va començar a gestar fa uns deu anys a partir d’inventariar i catalogar una sèrie de col·leccions que tenien diferents cases de pagès de la comarca. Hi ha guarniments del bestiar, les eines de treball que es feien servir al camp, els carros que s’utilitzaven per transportar persones o mercaderies i, fins i tot, una gran col·lecció de cistelleria força singular que s’utilitzava a pagès.
A més, també disposa d’una sala, la sala del blat, on es reprodueix a través d’utensilis, suports visuals i explicacions tot el cicle d’aquest cereal de manera cronològica. Des de la sembra fins a obtenir la farina, passant per tots els processos que es poden trobar entremig.
Pintar fa 1000 anys. Els colors del romànic
Dins aquesta Fira d’Antiguitat us presentem un petit tast de l’exposició Pintar fa mil anys. Els colors del romànic, que es pot veure al Museu Episcopal de Vic fins el 14 de desembre, i en la qual es mostra al públic com obtenien els colors els pintors del romànic, qui eren i amb quins colors pintaven aquests artistes de fa mil anys.
Actualment encara hi ha l’opinió que el romànic era un art auster i de gran simplicitat, i no era així perquè, malgrat que les esglésies avui se’ns mostren amb les parets nues i la pedra vista, el cert és que a l’època romànica els colors vius i brillants n’envaïen tots els racons.
També i com l’any passat hi ha la figura del TAXADOR , si tens un moble, un quadre, un objecte de decoració i vols saber quin valor té pots portar una peça o la foto de la mateixa de dimecres a dissabte de 18h a 20h, i el diumenge de 11h a 13h i t’orientarem sobre el preu i el valor que li correspon.
Aquesta iniciativa es va encetar l’any passat i va tenir molt èxit. Per això aquest any es continua portant a terme amb un horari de visites més ampliat.
Com ja es tradicional hi ha el SORTEIG, que omplint la part posterior de l’entrada podeu participar en un sorteig d’un cap de setmana a Barcelona.
Un sopar i una nit a l’hotel Casa Fuster de Barcelona, més una visita al Born Centre Cultural per rememorar, a l’any del Tricentenari, la nostra historia més recent. El sorteig es celebrarà el diumenge 24 d’agost de 2014, a les 20:00h en el mateix Recinte Firal.
Col·laboració Bonpreu/Esclat, els Museus de Vic i els Museus de la Moto:
Seguint amb la línia encetada l’any passat es repeteix la col·laboració amb els supermercats Bonpreu/Esclat. Tots els visitants que siguin posseïdors de la Targeta Client d’aquest grup (700.000) al comprar una entrada se’ls obsequiarà amb una altra de gratuïta (2×1).
A més, amb la mateixa entrada a les caixes dels supermercats es podran beneficiar d’un val de descompte de 3€ per una compra igual o superior a 30€.
Aquest acord de col·laboració inclou una àmplia campanya de difusió de la Fira d’Antiguitats de Vic per part d’aquesta empresa, ja que es porten a terme mailings, col·locació de cartells als punts de venda i informació de la campanya al fil musical de la cadena.
L’Ajuntament de Vic (Fires i Mercats) també ha establert un acord de col·laboració amb els dos museus de la ciutat, el de l’Art de la Pell i l’Episcopal. El visitants a la Fira d’Antiguitats podran visitar qualsevol dels dos museus sota el concepte de 2×1, i els visitants dels museus també comptaran amb un 2×1 per accedir a la fira.
El val serà vigent fins el 30 de setembre de 2014. I no deixem els museus perquè també es fa un 2×1 per visitar la Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret (Sils) i l’Ecomuseu del blat al Mas Colomer de Taradell (promocions vàlides fins al 30 de setembre).
{{ comment.text }}