CiU i Tona Futur continuen trobant consens a l’hora de marcar la línia dels grans números municipals. Per tercer any consecutiu, tant el pressupost com les ordenances, els últims del mandat, es van aprovar per unanimitat. I és que el camí marcat per la contenció i l’austeritat dóna poc marge per a floritures.
Tant l’alcalde, Josep Salom (CiU), com el portaveu de Tona Futur, Josep Picó, van agrair-se mútuament la “predisposició” per arribar a una entesa. El pressupost ordinari del 2015 puja a 6,8 milions. Creix un 0,64% respecte al de l’any passat i inclou un superàvit de 26.000 euros, “que es destinaran a inversions”, va apuntar el regidor d’Hisenda, Sebastià Bruch. Pel que fa a les ordenances fiscals, per tercer any s’han congelat la pràctica totalitat d’impostos i taxes. Com ja es va fer l’any passat, en el cas de l’IBI s’ha abaixat el tipus de la quota (del 0,96 al 0,86) per compensar l’increment del valor cadastral, del 12%. També s’incrementen algunes bonificacions com per a famílies nombrosos, en l’impost de construccions, per l’obertura de noves activitats o la matriculació de vehicles elèctrics. “La veritat és que, per primera vegada, no ha estat un pressupost difícil de fer”, es va felicitar Salom, tot recordant que això era possible gràcies a una “situació econòmica sanejada”. Tona Futur va demanar poder participar en l’assignació d’ajuts a les entitats, alguna de les quals “no veiem clara”.
Seqüeles de la crisi
Un adecentament de la plaça de l’Ajuntament, condicionat per un conveni urbanístic aturat des de fa anys, serà la principal inversió per a l’any que ve
Un adecentament de l’entorn de la plaça de l’Ajuntament, per a la qual es reserva una partida de 150.000 euros, serà la principal actuació del pla d’inversions del proper exercici, que puja a un total de 533.000 euros. L’actuació permetrà millorar la desmanegada imatge d’aquest emblemàtic espai del centre de Tona. Però no podrà ser la imatge definitiva. El problema, un conveni urbanístic firmat l’any 2005.
En plena bombolla immobiliària, l’Ajuntament, aleshores governat per Tona Futur, va signar un conveni pel qual la constructora que edificava en aquesta plaça –l’immoble també dóna, per darrere, a la plaça Major– es comprometia a urbanitzar-la. Al cap de poc d’iniciar les obres, però, va esclatar la crisi i l’empresa se’n va anar en orris. Des de llavors, l’edifici, empantanegat i a mans del Sareb, dóna una imatge “que et cau l’ànima als peus”, en paraules de l’alcalde. Amb tot, el que marcava l’antic conveni signat, beneït pel nou POUM, continua lligant “de mans i peus” el consistori. “Només hi podem fer obres de manteniment i millora”, va explicar Josep Salom, en resposta a Josep Picó, portaveu de Tona Futur, que havia lamentat que es gastin 150.000 euros per un “apanyo”. Salom va defensar la necessitat de fer aquesta actuació provisional a la plaça –“era un compromís electoral”– davant la improbabilitat que el conveni es desplegui “en els propers anys”. Es va comprometre, això sí, a convidar l’oposició a participar en la redacció del projecte d’adecentament. Era la torna al sí als pressupostos de Tona Futur, que també ha pogut colar algunes partides puntuals al capítol d’inversions.
{{ comment.text }}