EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Salut engega una campanya de detecció del càncer de còlon a Osona i el Ripollès

S’hi convidaran a participar més de 43.000 persones d’entre 50 i 69 anys.

El 9 Nou
29/12/2014

Cada any es detecten més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte i és la segona causa de mort per càncer a Catalunya. Es dóna el cas, però, que amb una detecció precoç té un alt percentatge de cura. Per aquest motiu, i amb l’objectiu de la prevenció, el Departament de Salut de la Generalitat ha engegat un programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a Osona i el Ripollès. Durant els propers dos anys hi podran participar 14.270 persones de les àrees bàsiques de Vic i Ripoll-Sant Joan, però amb el desplegament de tot el programa pujaran a 43.098 persones.

En l’acte de presentació es va destacar que el servei únic de digestologia dels hospitals de Vic, Olot i Campdevànol facilita la implantació d’aquest programa de forma simultània a les tres comarques. Josep Serra, director dels serveis territorials de Salut a Girona, va donar dades de l’Alt Empordà, on ja funciona el programa: “Hi han participat 9.000 persones, un 39% de les que es van cridar, i un 6,08% van donar positius, amb la detecció de 27 càncers”. El mètode de cribratge dels participants es fa a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. La participació en el programa és voluntària, amb una realització biennal. Tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys rebran una carta a casa seva on se’ls explicarà el programa i se’ls informarà de com participar-hi. Es farà un segon enviament de cartes de recordatori a totes aquelles persones que no hagin contestat en dues setmanes. Segons va dir el doctor Miquel Carreras, la participació al programa “hauria de ser d’entre el 35-40%”. Oriol Morera, gerent de la regió sanitària de la Catalunya Central, va insistir en el caràcter preventiu del programa “perquè la proposta del Pla de Salut és augmentar l’esperança de vida de les persones i fer-ho amb la màxima qualitat”.

El programa compta amb la col·laboració dels col·legis de farmacèutics de Barcelona i Girona i, durant els dos primers anys, també del Rotary Club de les tres comarques, que aportaran 226.000 euros, que és un 42% del cost total del programa, que pujarà a 539.000 euros. El tercer i quart any costarà 269.000 euros cada any, que aniran a càrrec de CatSalut. Joan Parareda, del Rotary Club Vic-Osona, va dir que “un programa tan important com aquest estava paralitzat per falta de recursos econòmics. Per això vam decidir posar-nos en marxa”. També faran activitats per recollir fons.

Després de rebre la carta de Salut, els participants al programa hauran d’anar a la farmàcia amb el document, on els donaran un kit per dipositar la mostra de la femta i les instruccions de com conservar-la fins a portar-la de nou a la farmàcia. Els resultats de les anàlisis seran publicats informàticament a la Història Clínica Compartida. Si són negatius, els participants rebran una carta on se’ls informarà del resultat, i si són positius se’ls citarà per a una visita, on se’ls informarà del resultat i del procés a seguir.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 74 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't