EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’oposició vol que la sèquia Molinar de Ripoll sigui un atractiu cultural

És una de les poques obres d’enginyeria civil medieval que hi ha a Europa i està en mal estat.

El 9 Nou
23/01/2015

Poc coneguda però de gran importància històrica. Així es podria definir la sèquia Molinar de Ripoll, un canal de Ripoll construït a final del segle X, que actualment està en força mal estat. Els grups del PSC i ERC de l’Ajuntament de Ripoll han demanat que es recuperi i es rehabiliti per aconseguir que es converteixi en un atractiu cultural i turístic, “tenint en compte que és de la poca obra d’enginyeria civil de l’època medieval que queda a Europa”, segons va dir la regidora d’ERC, Nancy Rovira. L’equip de govern va acollir de bon grat la proposta, tot i que primer hauran de solucionar la batalla jurídica que tenen amb l’ACA, que volen que l’Ajuntament es faci càrrec del cost de la seva gestió, ja que la concessió no està regularitzada.

Enric Pérez, portaveu del PSC, va demanar a l’equip de govern que “s’ha de fer tot el possible per mantenir aquest canal que forma part del patrimoni cultural i històric de Ripoll, tal com ho és el monestir”, i va aprofitar per dir que “seria bo posar la sèquia en valor i donar-li rellevància per poder ser un atractiu més del nostre poble”. Pérez va proposar a l’equip de govern que aprofitant la visita del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, a Ripoll la setmana que ve “se li podria demanar ajuda”. Per últim, el partit socialista també va llançar la proposta de crear una comissió per articular aquest tema. La republicana Nancy Rovira va tornar a insistir en la poca obra d’enginyeria civil de l’època medieval que es conserva: “De religiosa n’hi ha molta, però de civil som els pocs que en tenim de tot Europa”. S’ha de tenir en compte, a més, que el canal passa per l’antic camí ral de Campdevànol a Ripoll que també s’està recuperant. Però Rovira va criticar que la sèquia “cada vegada està pitjor i al final no es podrà salvar”. De fet, l’entorn del canal està en molt mal estat, la vegetació creix sense ordre a les voreres i a l’interior de la sèquia.

El regidor d’Urbanisme de Ripoll, Xavier Cima, va acollir de bon grat la proposta dels grups de l’oposició amb un “em sembla perfecte, això que proposeu”, i va afegir que “intentarem mantenir distreta la batalla jurídica amb l’ACA”. També va veure bé crear la comissió per posar fil a l’agulla a aquest tema i aconseguir així un millor futur –que per anar bé hauria de ser immediat– per la sèquia Molinar.
Un canal del segle X que s’ha adaptat a tots els períodes de la història
La sèquia Molinar, també coneguda com el rec de Santa Maria, transcorre entre Campdevànol i Ripoll per la banda esquerra del riu. Es va construir al segle X per ordre de l’abat del monestir, Arnulf. L’objectiu era fer arribar l’aigua del riu Freser fins al molí que hi havia dins del recinte monàstic.

Al segle XVII, amb l’arribada de la indústria, s’hi van fer reformes, i el mateix va passar al segle XIX, que es va reconstruir per adaptar-lo a les fàbriques tèxtils. El canal, que fa quatre quilòmetres de llarg i té una amplada de gairebé dos metres, no es pot veure en tot el seu recorregut perquè a l’arribar al raval de Sant Pere de Ripoll es va soterrar pel pas dels vehicles. Actualment baixa pràcticament sec, però en els darrers anys s’ha utilitzat bàsicament per regar alguns horts i també per netejar clavegueres de Campdevànol i Ripoll. És propietat dels Regants de la Sèquia Molinar, comunitat de la qual els ajuntaments d’aquests dos pobles també formen part.

LA PREGUNTA

Té previst celebrar el Cap d’Any a fora de casa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't