El sindicat UGT ha firmat un acord amb CCOO, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya per tal de regularitzar les condicions laborals dels treballadors públics dels municipis de menys de 20.000 habitants de Catalunya. Actualment, a Osona, només hi ha 12 municipis que tenen un conveni laboral signat. D’altres tenen un pacte que regularitza les relacions laborals però no està publicat. Amb aquest acord, signat el passat 19 de desembre, es pretén que tots els municipis petits “tinguin un acord de mínims”, segons van explicar dimecres a Vic els responsables de política institucional i d’administracions locals del sindicat, Carlos Villalante i José Antonio Fernández, respectivament, acompanyats del secretari general d’UGT a Osona, Cesc Poch.
A l’acord li falta ser publicat pel govern i després “de forma voluntària es pot acceptar a cada ajuntament, passant prèviament pel ple”, van explicar. Els responsables del sindicat van afirmar que a Osona “encara queden molts ajuntaments que funcionen en les relacions laborals o bé amb paternalisme o bé amb caciquisme” i això és el que vol canviar l’acord. Segons les seves dades, dels gairebé 5.000 treballadors públics que hi ha a Osona –entre ajuntaments i ens supramunicipals–, un 70% queda cobert amb un conveni, però no la resta. Els ens amb conveni publicat són: Vic, Torelló, Manlleu, Taradell, Tona, les Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Quirze de Besora, Sant Pere de Torelló, Folgueroles, Balenyà i Roda de Ter, a més del Consell Comarcal i la Mancomunitat La Plana.
L’objectiu d’aquest acord és garantir la igualtat no només de gènere sinó també de condicions pel que fa a les hores laborals, salaris dels treballadors, donar l’oportunitat als empleats d’obtenir una millor formació… fet que “permetrà l’obertura de nous horitzons als treballadors i el reconeixement de la professionalitat dels treballadors”, segons va assegurar Villalante.
La UGT farà arribar aquest acord a totes les candidatures que es presentin a les properes municipals perquè es comprometin a garantir aquests mínims pactats i vetllin pel seu compliment. L’acord tindrà una vigència de tres anys, fins al desembre del 2017, i a partir d’aquí s’anirà renovant cada any si cap de les parts no presenta una denúncia amb un mes d’antelació a la renovació.
{{ comment.text }}