En Fermí i la Valentina, els ratolins que viuen a la casa de pagès Mas Casablanca de Taradell, han tornat a les llibreries amb el conte La carta. Ho fan després d’haver descansat gairebé tres anys. L’editorial es va veure obligada a fer silenci per falta de recursos econòmics, però ara torna amb força i fent pinya amb l’Associació d’Amics de la Bressola, la xarxa d’escoles que practiquen la immersió lingüística en català a les comarques de la Catalunya Nord, i que a través d’un Verkami han aconseguit publicar el llibre. Per aquest motiu, en aquest conte els protagonistes animats pel dibuixant Scaramuix viatgen a aquest territori amb la voluntat de donar a conèixer als lectors de la Catalunya Sud els racons i tradicions de la Catalunya Nord, sovint desconeguts.
La història comença quan en Fermí i la Valentina reben una carta escrita en un alfabet estrany, l’antic llenguatge dels ratolins. La carta els la fa arribar en Marcel Rosegacrostons, un parent seu llunyà que viu a Sant Miquel de Cuixà i que els convida a descobrir la Catalunya Nord. Els ratolins aprofiten la visita que un grup d’alumnes d’una escola bressola fa al Mas Casablanca de Taradell per fugir amb ells a dalt l’autocar i trobar-se amb en Marcel. El viatge es converteix en una aventura divertida i coneixeran llocs i històries que han succeït a la part nord del país. A més, també visiten les escoles de la Bressola.
Tots els llibres de la Valentina i en Fermí, que ja sumen 15 títols, tenen en comú la seva part didàctica. Al seu interior, entre les darreres pàgines, els educadors o pares hi troben unes planes que aprofundeixen en els continguts del llibre perquè ho puguin explicar amb més detall als menuts. Tant els continguts com les atractives il·lustracions de Scaramuix són fidels a la realitat. En els dibuixos s’hi poden distingir clarament els llocs més emblemàtics de la Catalunya Nord com el canal de Boera, que passa molt a prop de Sant Miquel de Cuixà, o bé l’escena on s’explica la història de Guifré el Pelós, que era de Rià. La voluntat dels autors, a més, és que els lectors visquin els llibres més enllà de la lectura. Amb aquest conte, per exemple, es convida les famílies a fer la ruta que fan els ratolins i que passa per llocs com Vilafranca de Conflent, Canet de Rosselló o Cotlliure.
Roser Romaní i Pep Cabanas, masovers de Mas Casablanca i responsables d’Edicions Casablanca, han confessat que tenen un llibre al calaix a punt de publicar-se per Sant Jordi. Si no hi ha res de nou, es titularà Anem a l’hort i estarà dedicat als nens amb problemes de parla. Es farà amb la col·laboració del Col·legi de Logopedes de Catalunya. També en tenen un al tinter sobre les plantes medicinals, però cal madurar-lo.
Els contes van engegar amb la col·lecció “En Fermí. El ratolí pagès”, un llibre dedicat a les feines que es fan en una casa de pagès cada mes de l’any, i van continuar amb “En Fermí i la Valentina”, després que la ratolina de Barcelona enamorés el ratolí del poble de Taradell. Els dos animals s’han convertit en els símbols i mascotes de Mas Casablanca i en el punt màgic durant les visites que fan nombrosos escolars d’arreu del país durant tot l’any. El llibre es pot trobar a les llibreries i per internet.
{{ comment.text }}