EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’alcalde d’Orís no ha informat la població de 17 analítiques amb excés d’arsènic a l’aigua del poble

Arnau Basco considera que amb un ban de 2010 de l’anterior alcaldessa la població ja s’ha de donar per informada.


El 9 Nou
16/03/2015

L’alcalde d’Orís, Arnau Basco (CiU), no ha informat la població de 17 episodis de contaminació per arsènic de l’aigua de boca del poble. Els episodis s’han anat repetint periòdicament des de l’estiu de 2011 fins a l’octubre de 2014. Si bé ara fa uns mesos que les analítiques surten correctes, no es descarta que puguin tornar a pujar els nivells d’arsènic en l’aigua d’Orís. De fet, l’Ajuntament ja ha encarregat un equip d’eliminació d’arsènic per instal·lar al dipòsit municipal d’aigua.

De fet, la primera vegada que es va detectar un excés d’arsènic a l’aigua d’Orís va ser el desembre de 2010, a l’anterior legislatura. L’aleshores alcaldessa, Conxita Vernis (CiU), va fer un ban informant-ne la població. El límit que fixa la normativa europea és de 10 micrograms d’arsènic per litre. A partir d’aquí es considera que l’aigua està contaminada. També és el límit que recull el decret de 2003 pel qual s’estableixen els criteris sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum humà.
Aquest mateix decret, en el seu article 4.6, diu que si la qualitat de l’aigua de consum humà que impliquin que “de forma temporal o permanent” no sigui apta per al consum, s’ha de posar en coneixement de la població, a través dels mitjans i de la manera que es consideri més adequada, “a fi d’evitar qualsevol risc que afecti la protecció de la salut humana”.

Basco, que és alcalde des de 2011, considera que amb el ban de 2010 de l’anterior alcaldessa ja es donava per suficientment informada la població. En aquell ban, Vernis recomanava a la població “que no utilitzi aigua per a ús de boca ni per cuinar fins al proper avís”. Com que aquest “proper avís” no va existir, Basco considera que la població ja s’havia d’haver donat per suficientment informada. Amb tot, l’article 29 del decret especifica que “la informació donada als consumidors ha de ser puntual, suficient, adequada i actualitzada”.

Des que Basco és alcalde s’han detectat 17 episodis de contaminació en els quals se superaven els 10 micrograms d’arsènic per litre d’aigua, i que es recullen en el quadre adjunt d’aquesta pàgina. En quatre casos, s’ha superat en més d’un 30% el límit d’informació a la població, i en un d’ells, l’agost de 2012, en un 50%, ja que va donar 15 micrograms per litre.

Basco està tranquil perquè considera que no han posat en risc la salut dels veïns del municipi. Amb tot, admet que “si hem comès un error administratiu sobre la comunicació, n’assumirem les conseqüències que se’n derivin”. Si no s’ha informat més des de 2010, diu, és per no crear alarmisme.

Des de l’Ajuntament, conscients del problema malgrat tot, es van adherir des de bon principi a la portada d’aigua des de la potabilitzadora d’Osona Nord, a Conanglell. El retard en l’entrada en funcionament de la mateixa, però, ha endarrerit la portada d’aigua a Orís. Per això ara l’Ajuntament té previst gastar-se 30.000 euros en un sistema de filtratge que hauria d’eliminar l’arsènic al dipòsit municipal d’Orís mateix. Basco també recalca que des de l’octubre passat no s’han detectat més els alts nivells d’arsènic a l’aigua, tot i que s’han continuat fent analítiques mensuals.

L’arsènic és un element considerat extremadament tòxic i pot arribar a ser cancerigen. L’OMS va establir el 1993 la concentració màxima d’arsènic en l’aigua de consum humà en 10 micrograms per litre, que aleshores era el límit de detecció de la tècnica disponible. El 2001, però, fins i tot va recomanar establir una concentració més baixa.

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 69 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't