El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va inaugurar les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus d’Osona i el Ripollès, situat al municipi d’Orís, a tocar de l’actual abocador. L’acompanyaven els presidents dels dos consells comarcals i autoritats de les dues comarques que compartiran els usos de l’equipament. El conseller va titllar de pioner a Catalunya aquest model de col·laboració supracomarcal que donarà servei a més de 180.000 ciutadans i va explicar que s’exportarà a altres comarques catalanes.
El Centre de Tractament de Residus farà un últim triatge de la fracció resta de la setantenta de municipis d’Osona i el Ripollès, abans d’anar a l’abocador. Fins ara, els camions de rebuig s’abocaven directament al vas, pràctica que vulnerava una directiva europea que prohibeix dipositar deixalles en un abocador sense haver-les valoritzat abans. El CTR permetrà triar la matèria orgànica i els residus valoritzables, fet que reduirà entre el 40% i el 50% les tones que es dipositen a l’abocador.
L’equipament ha representat una inversió de més de 20 milions d’euros. Del pagament se’n fa càrrec l’Agència Catalana de Residus però el concessionari, Cespa-Ferrovial, n’ha assumit la inversió que recuperarà via pagaments periòdics durant els 15 anys de vigència de l’adjudicació.
El CTR tanca el cercle del model de residus a Osona. Té una capacitat per tractar anualment 43.000 tones de fracció resta i està preparat per processar també 10.000 tones de matèria orgànica, que fins ara s’havia d’enviar al Bages. Aquesta setmana es posaran en marxa les instal·lacions però es preveu que no estiguin en ple rendiment fins al juny.
{{ comment.text }}