EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Febre per compartir teulada

A Osona i el Ripollès hi ha, com a mínim, un centenar de propietaris que ofereixen allotjament de tipus col·laboratiu.


El 9 Nou
23/08/2015

No és cap secret que Internet posa a l’abast dels usuaris noves formes de viatjar. A la possibilitat de comprar vols i reservar hotels amb tan sols un clic, des de fa uns anys s’hi suma la tendència de llogar allotjaments on fer estada amb amfitrions locals. És una moda que s’engloba al paraigua de l’economia col·laborativa i que persegueix conèixer de primera mà la cultura d’una ciutat, comunitat o país. Tot plegat, però, de franc o a un preu assequible, sota el sostre d’un propietari que –en principi– acull gent per conèixer món, no per fer-ne un gran negoci.

De portals amb aquestes característiques n’hi ha diversos, però Airbnb és un dels que estan aixecant més polseguera. Osona i el Ripollès també han pujat al carro i, en total, hi ha un centenar de propietaris que hi ofereixen allotjament, ja sigui una habitació de pocs metres quadrats, una cabanya al mig del bosc o una casa amb capacitat per a més de quinze persones.

Al Ripollès, la mitjana de preu per passar una nit a través d’Airbnb és de 110 euros. A Osona la xifra puja fins als 132. Tot i això, cal mirar aquestes dades en perspectiva, perquè inclouen des d’habitacions per menys de 20 euros fins a autèntiques vil·les que poden superar els 300. La diferència més significativa entre ambdues comarques és la tipologia d’habitatges. A prop dels Pirineus, l’allotjament més ofert són els apartaments, mentre que a la plana de Vic abunden les habitacions i masies típiques catalanes. També és curiós que, al Ripollès, amb excepció d’Ogassa i Toses, hi ha oferta a tots els municipis. A Osona, per contra, tan sols és possible allotjar-se a la meitat de poblacions. I amb una dada peculiar: pobles com Alpens o Viladrau acumulen fins a tres ofertes, mentre que a Torelló o Manlleu ni tan sols hi ha registrada una habitació. Vic lidera el rànquing, amb vuit opcions, seguida de Camprodon (set), Planoles (cinc), Setcases (cinc) i Queralbs (quatre).

L’allotjament més car d’Osona és una casa de camp a Perafita. La van construir els fundadors del forn Franquesa, l’any 1973, i fer-hi nit costa 360 euros. Hi ha piscina d’aigua salada, un estany natural i un compostador orgànic. Al Ripollès, es tracta del castell de Llaés, que té capacitat per a 16 persones i costa 331 euros/nit. Les ofertes més barates són a Vic i a Ribes de Freser. Empaten a preu: 18 euros. La primera és una habitació amb balcó a la plaça Gaudí, en un pis reformat i amb decoració vintage. La segona, a dos quilòmetres del centre del poble, la recomanen “per la pau i riquesa ecològica de l’entorn”.

Per qüestions de feina, la Kathy havia de passar l’agost a Vic. No sabia on allotjar-se i, motivada per “comentaris de la gent”, va decidir provar Airbnb. Ha trencat el gel amb una habitació en un pis a la plaça del Pes. “Està molt ben situat i no ens podrien haver acollit millor. Ens sentim com a casa”, comentava dimecres. “Mengem junts i a vegades fins i tot anem a fer algun passeig.” L’experiència l’ha convençut i diu que ella mateixa estaria disposada a rebre hostes, quan els seus dos fills siguin més grans. Segur que els ajudaria a “obrir la ment i a parlar anglès”, augura.

Al pis on s’estan ara conviuen amb la Pigut i en Lluis. Una parella que ha tingut a casa coreans, russos, italians… “Més estrangers que catalans i espanyols”, expliquen. Fa gairebé tres anys que són a Airbnb i ja hi tenen experiència. Fan servir, a més, alguns filtres per escollir els llogaters. Normalment valoren que sigui gent que es desplaça a Vic per feina, que hi és per estudiar o que fa una estada de voluntarietat. Pel Mercat de Música Viva, per exemple, “hi vàrem tenir una productora coreana, imagina-t’ho”.

L’experiència els ha portat a fixar algunes normes: “a la cuina sempre hi volem una organització”, o no “acceptem que s’hi fumi”. Tampoc “tenim tele, perquè no ens agrada”. A banda de propietaris, també han utilitzat Airbnb com a hostes, per procurar-se un lloc on passar alguns dies a Madrid, “i les vibracions van ser igual de positives”.

Segons la Pigut, l’any passat van aconseguir 1.200 euros a través del portal web. Apunta que “no és gaire, però ens serveix per pagar els impostos”. La plataforma es queda un 3% de cada reserva. “Poca cosa! El que compta és conèixer i compartir amb la gent. Molts marxen apassionats de la cultura catalana, amb un mocador dels castellers o una bona botifarra”, hi afegeix amb un somriure.

En Pere i la Cari van comprar el Mas Regort fa nou anys. L’han reformat de dalt a baix i, un cop acabades les obres, l’han convertit en una casa rural. Per ells, el model d’Airbnb no és cap novetat, perquè “intentem tenir una relació maca amb els hostes des que vàrem començar. Ens agrada compartir: que ens expliquin la vida, d’on vénen… Els acollim a casa nostra, no té res a veure amb un gran hotel”. La Cari comenta que, de bon principi, Airbnb estava molt pensat per compartir pisos particulars, però que ara també ha obert finestra al turisme rural. El que més ressalta dels llogaters que arriben a través de la plataforma és la “curiositat”. “Volen que els expliquis el perquè de l’estelada, la història de la casa, quina funció tenia això o allò altre.”

Són al web des del mes de març i sobretot han tingut convidats d’Irlanda, Alemanya, Espanya i Israel. Possiblement el cas més sonat és el d’una enginyera de la NASA, que era holandesa i vivia als Estats Units. Diuen que “tenia cavalls a París i, quan va veure els nostres, li van cridar molt l’atenció. Ens va fer mil preguntes: sobre les terres, les subvencions…”.

Malgrat la simpatia dels inquilins que han rebut, critiquen d’Airbnb que no permet gaire contacte previ amb l’hoste. La Cari afirma que “no hi podem parlar fins que han confirmat la reserva”. Ho troben estrany, tenint en compte que es tracta d’economia col·laborativa. “Contactar-hi amb temps et permet tenir-hi certa confiança quan arriben, per nosaltres és important.” A banda del Mas Regort, tots dos conserven altres feines. Ell, de transportista i ella, d’administrativa i infermera. A la llarga els agradaria poder-s’hi dedicar exclusivament, però “de moment és casa nostra, amb la diferència que hi acollim gent”. Els comentaris dels llogaters al web els avalen: És una llar amb “molta bona energia”, assegurava la Virgina l’agost passat.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't