EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Sant Joan va treure l’estelada durant la festa del Grito perquè ho va demanar la cònsol de Mèxic

L’equip de la cònsol va dir que no es podia fer l’acte oficial si hi havia banderes que no ho eren.

El 9 Nou
13/10/2015

L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va aprovar en un ple que penjaria l’estelada al balcó de l’ajuntament de forma permanent. Però el passat 19 de setembre, durant la festa del Grito, que curiosament commemora la independència de Mèxic, l’estelada va desaparèixer del balcó. Molts santjoanins se’n van adonar i ho van criticar a les xarxes socials, i ERC va demanar explicacions en el darrer ple municipal. Segons va dir l’alcalde, Ramon Roqué, va ser una petició de la cònsol de Mèxic, que va presidir la festa. La bandera, però, es va tornar a penjar de seguida que va acabar l’acte.

Roqué va explicar que a 2/4 de 7 de la tarda, mitja hora abans que comencés l’acte, l’equip de la cònsol de Mèxic va fer saber a l’Ajuntament “la impossibilitat de fer l’acte oficial si hi havia banderes que no fossin oficials”. Davant aquesta situació, l’equip de govern, “amb la intenció de mantenir la cordialitat amb la comunitat mexicana amb qui tenim estrets lligams”, va decidir retirar-la durant la commemoració del Grito i tornar-la a posar després. Roqué va afegir que es va optar “per deixar les banderes oficials” en el marc d’un moment d’excepcionalitat. Tot plegat, però, no va convèncer els grups de l’oposició, ERC i CiU. El portaveu dels republicans, Sergi Albrich, va dir que s’havia “vulnerat un acord de ple” i també es va queixar que no s’hagués comunicat la intenció de retirar l’estelada als regidors de l’oposició “tot i haver tingut l’oportunitat de fer-ho només una estona abans”. Per la seva banda, la regidora de CiU, Concepció Formatgé, va dir que trobava que havia estat “una manca de respecte de la cònsol mexicana cap a la gent de Sant Joan”, i va afegir: “Ningú li va dir que sortís al balcó a cridar a favor de la independència”.

“No cal treure punta al llapis perquè això no ajuda el procés”

L’alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué, es va trobar molt incòmode davant el retret de l’oposició. Va començar les seves explicacions dient que des que es va aprovar deixar l’estelada penjada “ho ha estat sempre i ho estarà en tot moment”. Per aquest motiu va demanar que “no cal treure més punta al llapis perquè és impropi i no ajuda gens el procés”.

Roqué va dir que a l’hora de prendre la decisió de retirar-la havia pesat que la comunitat mexicana “sempre ha demanat respecte perquè no se’ls involucri en el procés català, i vam creure convenient fer-los sentir còmodes dins de la neutralitat”. Aquest argument no va agradar a Sergi Albrich, d’ERC, que li va contestar que a la comunitat mexicana “n’hi havia molts de favorables a tenir l’estelada penjada”.

LA PREGUNTA

Anireu aquest any a les manifestacions per la Diada?

En aquesta enquesta han votat 630 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't