De fet, l’arquitecte havia concebut les peces amb el convenciment que no podria fabricar-les, tant pel temps de què disposava com per les eines i tècniques que tenia a la seva disposició en la seva època. Granits Barbany, picapedrers de tercera generació, però, ha adaptat maquinària d’altres sectors (automobilística, metal·lúrgica, per exemple) per poder materialitzar les estructures del temple català en les condicions demanades pels arquitectes.
L’encàrrec va arribar el 2009 i l’empresa va trigar mesos a investigar les possibles vies de fabricació, que ja van començar fa un any i mig, i del qual resultaran les nou primeres columnes d’entre 8 i 12 metres de les 18 que compondran l’atri de la Passió.
Les estructures, de gran complexitat, simbolitzen les costelles de crist quan s’està crucificant. “El que hem inventat és el mètode de producció per fer una estructura que es fabricaria en cinc peces separades en una de sola. Però no és la primera vegada que ideem processos de composició. Mai diem que no a un projecte. Busquem el que faci falta per aconseguir el resultat final. Si no teníem la maquinària, la inventàvem. Ens agraden els reptes!”, diu Jordi Barbany, propietari de l’empresa vallesana, que ha passat d’un negoci autònom de picapedrers manuals de finals de segle XIX a un negoci que s’ocupa, entre altres, de projectes ingents com el de la Sagrada Família, amb la tecnologia més innovadora sense renunciar a la vessant artesanal. Amb tot, no ha perdut la concepció d’empresa familiar, ja que només té vuit treballadors, a banda del mateix Barbany.
La trajectòria de la nissaga d’aquesta família de picapedrers de Llinars és llarga i curiosa, com la relació que els uneix amb el gran projecte arquitectònic de Gaudí. L’avi de Jordi Barbany, Joan, va començar a vendre pedra que extreia d’Òrrius i Llinars a intermediaris de la Sagrada Família. Als anys 90, Jordi Barbany va començar a servir pedra directament per al temple, en concret, un granit anomenat ull de serp, per a les columnes de l’absis. No va ser fins que van col·locar una escultura de Cusach, amb qui havien col·laborat, que els arquitectes del temple es van interessar per la vessant artesanal i de fabricació dels picapedrers de Llinars. “I ens van proposar que els féssim peces”, diu. A partir d’aquí, la relació empresarial s’ha anat fent més estreta. Granits Barbany és responsable de la fabricació de 22 columnes de la façana de la Glòria, que es poden veure a la banda del carrer Mallorca; de les cobertes de la Sagristia; el Claustre o dels frontons de l’Absis i de les escultures de Sant Josep de Calassanç i de Sant Ignasi de Loiola, per exemple.
FEINA PER TRES ANYS
Ara, el procés de fabricació de les nou primeres columnes de l’atri que aniran a la façana de la Passió els ocuparà força temps. Jordi Barbany calcula que estaran acabades en tres anys. Per al projecte, han hagut de demanar permisos a l’Ajuntament per poder adaptar part de la nau de l’empresa. “Ara, la sala té 15 metres, quan normalment les naus tenen 8 metres d’alçada”. Barbany admet que són agosarats. “Som els únics que podem fer aquesta feina per a la Sagrada Família. No pel volum de peces que significa, sinó per la voluntat que hi posem i per l’experiència”. A banda dels treballs per al temple català, Granits Barbany col·labora amb una llarga llista d’artistes, tant del panorama català com internacional. De la fàbrica surten peces que s’exposen a museus com el MOMA o el Louvre. “Mai hem hagut de buscar clients. No tenim ni un comercial a l’empresa”.
{{ comment.text }}