Càritas critica les identificacions policials de recollidors de cartró a Granollers

Càritas s’afegeix a les crítiques per la identificació que agents de la Policia Local de Granollers van fer fa unes setmanes de les persones que trobaven recollint cartró de botigues o contenidors de la ciutat.

El 9 Nou
02/03/2012

El recompte es va fer a petició dels serveis socials municipals amb l’objectiu de saber amb exactitud el nombre de persones que fan aquesta feina, saber si viuen a la ciutat i poder oferir-los l’ajuda dels serveis socials municipals si és necessari.

“No entenc la iniciativa de l’Ajuntament i quin sentit té. Amb quina finalitat estan prenent les dades de les persones que recullen cartrons?”, es pregunta Mercè Relats, treballadora social i coordinadora de Càritas al Vallès Oriental. “En general, persones indocumentades que, per tant, no tenen dret a treballar ni a rebre cap mena d’ajuda. Tant amb el cartró com amb la ferralla que recullen és bàsicament amb el que viuen. Això els permet pagar l’habitació i tenir una mica de menjar. Com a molt, treuen uns 100 o 200 euros –els més espavilats– i és el seu únic mètode per subsistir, treballant moltes hores al dia”, recorda Relats. “Què passarà si a les persones que menys tenen, que sobreviuen amb molt pocs recursos, els traiem el poc que tenen?”, es pregunta.

Les empreses que els compren el paper els paguen 8 cèntims per quilo. De cada carro ple fins dalt poden aconseguir uns quatre euros després de recollir entre 40 i 50 quilos de paper. En sis dies de feina, poden arribar a aconseguir prop de 50 euros recollint cada dia uns 100 quilos de cartró.

La queixa de Càritas s’afegeix a la que ja va fer l’entitat Amics de l’Àfrica, que considera que les identificacions són “una manera encoberta de continuar criminalitzant un col·lectiu que l’única cosa que fa és intentar guanyar-se la vida de manera totalment lícita amb una feina molt precària”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 191 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't