Granollers i Mollet hauran d’encarir un 25% la zona blava en episodis de contaminació

Els ajuntaments de Granollers i Mollet hauran d’incrementar el preu de la zona blava en un 25% quan hi hagi declarats episodis ambientals de contaminació atmosfèrica a l’àrea metropolitana de Barcelona.

El 9 Nou
01/10/2014

Aquesta és una de les mesures que preveu el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire a les zones de protecció especial de l’ambient atmosfèric que el govern de la Generalitat va aprovar la setmana passada.

La iniciativa afecta 40 municipis de l’àrea de Barcelona, vuit dels quals del Vallès Oriental. Són la Llagosta, Martorelles, Montmeló, Montornès, Parets i Sant Fost, a més de Granollers i Mollet.

L’objectiu és fomentar l’ús del transport públic en detriment del vehicle privat quan les estacions de mesura de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya detectin altes concentracions de diòxid de nitrogen que superin el valor límit horari. Per això, a més de l’increment del 25% del preu de la zona blava, el pla preveu que s’incrementi en el mateix percentatge el preu dels aparcaments municipals que hi ha en aquests pobles. El cost dels peatges també pujarà un 25%.

D’aquests increments de preu en quedaran fora els vehicles menys contaminats, com els elèctrics o els híbrids. En contrapartida, el preu del transport públic integrat de l’Àrea del Transport Metropolità –també de les línies urbanes d’aquestes zones– es reduirà en un 50%.

La Generalitat anirà desenvolupant totes aquestes actuacions de forma progressiva entre els anys 2015 i 2016 coincidint amb la posada en marxa de la targeta T-Mobilitat. Es tracta d’un nou títol personalitzat per a cada usuari que fixarà el preu del transport públic en funció de l’ús que se’n faci i que, per tant, permetrà aplicar aquests descomptes amb facilitat.

EL PAPER DELS AJUNTAMENTS

Segons fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat, seran els ajuntaments els encarregats d’aplicar les mesures que depenen d’ells (preu de la zona blava i dels aparcaments municipals). En aquest sentit, l’Ajuntament de Mollet entén que són positives les accions encaminades a millorar la qualitat de l’aire. “A més, com sempre, el consistori complirà amb la llei i, per tant, en aquest cas, amb els plans de la Generalitat”. Amb tot, diuen, els falta estudiar les mesures per fer-ne una valoració “més concreta”.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Granollers ha declinat fer valoracions de les propostes a l’espera de tenir més concreció per part del govern.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 889 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't