L’Escola de Natura de Parets lidera una recerca pionera d’una granota híbrida

L’Escola de Natura de Parets ha posat en marxa un estudi pioner sobre la granota de graf, una espècie fruit de la hibridació de la granota verda autòctona i la granota riallera.

El 9 Nou
18/12/2014

El centre estudiarà la biologia anual reproductiva i larvària a través de les instal·lacions que s’han fet a l’exterior. És un projecte pioner a l’Estat liderat per investigadors de l’Escola de Natura i de la Societat Catalana d’Herpetologia, que també ha d’aprofundir i aportar noves dades sobre l’origen genètic i biològic d’una varietat de granota híbrida fins ara poc estudiada. El projecte es va presentar en un acte a l’Escola de Natura. Hi van assistir una vintena de persones interessades en la investigació.

Les instal·lacions que s’han fet per estudiar les granotes tenen quatre espais independents amb uns 200 litres d’aigua cadascun. Des de fa uns mesos ja hi viuen dues parelles de granotes en cada cas però amb combinacions diferents de mascles i femelles entre granotes verdes i de granotes de graf. En tots els casos, es fa un control veterinari i també de l’alimentació: mengen cucs, llagostes de rostoll i insectes que entren a l’espai on estan a través d’una reixa instal·lada al sostre amb aquest objectiu. Les quatre parelles de granotes afronten ara la primera hivernació. Els investigadors de l’Escola de Natura de Parets faran un seguiment de tot el procés i estudiaran aspectes de la fenologia de les vuit parelles: els cants, les còpules, les postes, el procés de metamorfosi… També les diferències que hi pot haver entre les larves sorgides dels diversos emparellaments. La recerca es completa amb estudis genètics.

El projecte té una part de recerca de camp. L’Escola de Natura de Parets busca voluntaris que hi vulguin participar. Hi ha un primer grau de col·laboradors que es dedicaran a pesar i fer fotografies de granotes de graf de basses i altres espais naturals. També hauran de facilitar dades de l’hàbitat on estan. L’objectiu és disposar de voluntaris arreu de Catalunya per poder tenir dades de punts diversos. De fet, això ha de servir per aprofundir en el coneixement de la distribució de la granota de graf per Catalunya respecte a l’autòctona. Hi haurà un segon grau de voluntaris que ja faran un estudi més exhaustiu que implicarà la manipulació dels animals. Està previst fer un curs específic al gener per formar aquests voluntaris, que també hauran d’obtenir una autorització de Medi Natural per poder-hi participar. El tercer grau de col·laboradors serà més tècnic i inclourà investigadors que agafaran mostres genètiques i biològiques.

Totes les dades es traslladaran al projecte a través d’una base de dades al web del centre.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 506 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't