La Discoteca 4 de Sant Celoni es converteix en una mesquita

Després d’un any d’obres, el local de l’antiga Discoteca 4 de Sant Celoni, situat al carrer Doctor Barri, ha tornat a obrir les seves portes convertit en una mesquita per als musulmans del municipi.


El 9 Nou
12/06/2016
Sant Celoni

La Mesquita Bilali, tal com s’anomena, és una associació de musulmans que necessitava més espai per fer les seves pregàries diàries, després que les mesquites que utilitzaven es quedessin petites.

“Necessitàvem un local més gran i no volíem molestar ningú perquè on érem hi ha veïns a dalt i un garatge a baix”, explica el president de la comunitat, Bakebba Jikineh. La nova mesquita té una superfície de 236 metres quadrats i ha substituït la que hi havia a l’avinguda de la Pau de Sant Celoni. Tot i això, la primera mesquita que es va obrir al municipi, a un primer pis del carrer Sant Josep, encara s’utilitza.

Aquesta associació de musulmans feia més de dos anys que estaven interessats en aquest local i van ser els permisos reglamentaris per obrir-lo que van fer endarrerir l’inici de les obres. “Conec el propietari de fa molts anys, des d’un principi volíem l’antiga discoteca, ja que és un local aïllat i hi ha confiança”, reconeix Jikineh. El contracte que l’associació té amb la propietat, que ha fet les obres de rehabilitació, és un lloguer amb dret a compra. “Encara queda molt, però quan paguem la totalitat, el local serà nostre”.

La Mesquita Bilali va obrir la setmana passada i, de fet, ha coincidit amb l’inici del ramadà per la comunitat musulmana, moment que s’intensifica la presència de fidels. Actualment, hi van a resar prop d’una seixantena de persones, malgrat que el divendres poden arribar a ser una vuitantena. Els horaris són molt marcats i el local únicament s’obre una estona durant les hores de pregària: a primera hora del matí, a les 2 del migdia, a les 6 de la tarda i a partir de 2/4 de 10 i fins les 11 de la nit. Els dissabtes i diumenges s’obre tota la tarda quan la majoria no treballen.

Per mantenir aquest espai, la mesquita és gestionada pels mateixos fidels que paguen 10 euros mensuals per cobrir el lloguer i les despeses dels subministraments. Actualment l’espai està dedicat exclusivament a resar o a llegir. “Més endavant, si tenim diners, pagarem un imam perquè pugui estar-hi més hores, actualment és voluntari”, indica Jikineh, provinent de Gàmbia i que fa 28 anys que viu a Sant Celoni on regenta el locutori més antic del municipi. La resta de fidels són provinents de països com el Senegal, el Marroc, Mali o Ganha, entre d’altres. “Estem molt contents, ha vingut gent de Palautordera i de Llinars i els hi ha agradat molt, ara tenim una mesquita com Déu mana”.

Després d’aquests primers dies, la nova mesquita ha passat força desapercebuda entre els veïns perquè obre en moments puntuals del dia. Fonts municipals indiquen que el consistori realitza reunions periòdiques amb el col·lectiu i que l’obertura d’aquest espai s’ha fet amb “total normalitat, igual que la resta d’associacions religioses del municipi”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 216 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't