És Apasomi, que té unes instal·lacions al polígon Can Coll, a Lliçà de Vall. Aquí, treballen 18 persones fent muntatge de components elèctrics per a una empresa col·laboradora –Famatel– en una nau que també els han cedit. Els beneficiaris són persones “en risc d’exclusió social”. “Que ja no tenen res”, assegura Salvador Obiols, director general de Càritas Diocesana al bisbat de Terrassa. Se’ls ofereix un procés de 30 mesos d’acompanyament per recuperar els hàbits i guanyar autoestima. “Els donem la confiança per poder tirar endavant”. També per formar-se novament per accedir al mercat laboral amb garanties. A més de Lliçà de Vall, Apasomi té un altre centre de treball a Sabadell.
L’objectiu final és que aquestes persones trobin feina millorant la seva ocupabilitat i la seva formació. Fa la selecció i preparació de les persones per poder acceptar les feines. També la formació perquè aquestes persones assoleixin els coneixements necessaris i puguin accedir a un títol acreditatiu.
Des que Apasomi va començar a treballar, ara fa tot just un any, ja s’han reinserit dues persones a l’empresa. La feina, però, no acaba aquí perquè Càritas fa un seguiment d’aquests casos. Per Obiols, un repte actual és “trobar fórmules per poder oferir un sou digne a persones que han perdut la feina i que han de començar de zero en una nova feina”. Per aconseguir-ho demana la implicació dels governs. “Abans, la gent sempre trobava feina abans que se’ls acabés la prestació d’atur. Això ara no passa i genera molta angoixa a la gent que pateix aquesta situació”, apunta el director general de Càritas a la zona.
Apasomi té el suport del Fons Social Europeu i del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat. També de l’Obra Social La Caixa i d’altres empreses.
HORTS SOCIALS
Al Vallès Oriental, Càritas treballa la reinserció al món laboral amb els horts socials al barri del Lledoner, a Granollers, en un terreny cedit per l’Ajuntament. “Volem que les persones que hi treballin recuperin l’autoestima i la confiança en ells mateixos”, apunta Obiols. A banda, les collites que s’obtenen es destinen a l’autoconsum de les persones que cultiven la terra o als menjadors socials que Càritas gestiona en diverses poblacions de la diòcesi de Terrassa.
La formació a les persones que no tenen feina també es treballa amb mòduls formatius orientats cap a aquest col·lectiu. També es fan activitats prelaborals perquè aquestes persones recuperin certs hàbits que tenien quan treballaven o s’impulsa l’aprenentatge de llengües, que pot ser determinant per aconseguir una feina. A banda, a través de les diverses parròquies, hi ha una borsa de treball activa.
{{ comment.text }}