L’objectiu era conèixer, a partir d’enquestes a domicili, la situació en què viuen els avis de més edat que no són usuaris dels serveis socials de Canovelles i detectar i atendre possibles situacions de risc o vulnerabilitat. L’enquesta s’ha fet a 233 avis de més de 80 anys, tot i que en total n’hi ha 364 d’aquesta edat. N’hi ha hagut, però, amb qui no s’ha pogut contactar o bé que ja eren usuaris dels serveis bàsics de l’Ajuntament.
Segons l’estudi, hi ha 16 persones (6,87%) que no perceben cap ingrés econòmic (15 dones i 1 home). En general, els ingressos de les dones són inferiors al dels homes. La font d’ingressos en la majoria dels casos ve de prestacions públiques (98,18%). Hi ha tres persones sense cap ingrés que els ajuden la família (parella o fills) i una dona que només rep l’ajuda de la llei de la dependència. Tot i això, hi ha avis que estan ajudant amb les pensions fills i néts, pels estralls de la crisi.
El treball de camp de Més a prop, que s’ha fet per segon any, ha revelat, a més, que un 20% dels avis consultats viuen sols, un element que es considera de risc per a la seva bona alimentació i la dependència. Amb tot, els avis diuen que reben la visita diària dels fills. El 80% té una bona alimentació i el 20% restant té un risc “moderat” d’estar malnodrit. Els tècnics recalquen que no s’ha detectat cap cas que calgui ser atès amb urgència des dels serveis socials, ni tampoc cap situació que requereixi un seguiment abans de sis mesos. Segons els especialistes, sí que cal revisar les condicions en què viuen tots els avis en un any. Per això, l’alcalde Josep Orive ja ha manifestat que tornarà a encarregar l’estudi el proper any. “Cal un seguiment exhaustiu en aquest context econòmic en què ens trobem, en què les coses poden canviar molt d’un any a l’altre”, va dir en la presentació de l’informe, dimarts a Can Palots.
De moment, amb l’estudi, l’Ajuntament sap que 20 dones i 10 homes tenen una dependència total, i en la majoria de casos el cuidador principal està vinculat a la família (normalment, la filla). Amb tot, la tònica dominant del col·lectiu visitat és una autonomia plena o lleugerament moderada. En aquest darrer supòsit, homes i dones raonen les causes de la dependència de manera diferent. El 62% dels avis admeten necessitar ajuda en activitats com anar a comprar, rentar la roba i fer el menjar perquè no les havien fet mai abans. En canvi, les dones diuen que necessiten suport per motius físics i psíquics. Alguns avis també declaren necessitar ajuda per a activitats més bàsiques, com rentar-se, pujar i baixar les escales i vestir-se.
{{ comment.text }}