La decisió de posar per escrit les seves reflexions la va prendre després de participar en un acte del partit que es feia al Mercat Vell i que van protagonitzar Ramón Jauregui, “que és dirigent del PSOE” i Joaquim Coll, “un historiador que sovinteja els diaris catalans explicant les tesis de la direcció actual del partit, a més d’impulsar l’anomenada Societat Civil Catalana”, escriu Tura. En aquell acte, es van sentir intervencions “que demanaven l’expulsió del partit socialista d’aquells que no hem compartit la versió oficial segons la qual la proposta de reforma constitucional presentada fins ara hauria de ser el desllorigador de la greu situació creada des de la sentència del Tribunal Constitucional. I cap d’aquestes intervencions no ha estat esmenada pels representants del partit que també hi eren”. Alguns també van sostenir que les posicions crítiques eren una reacció a la seva pèrdua de privilegis dins del partit. “L’afirmació, ridícula, comportava un grau d’agressivitat verbal que no havia vist al partit, al meu partit, des de feia molts anys, dècades”.
En el llibre, Tura sosté i argumenta que la direcció del PSC ha abandonat el catalanisme i “el país on va néixer i es va forjar”. “A Mollet, aquest vespre d’aire una mica enrarit, he reviscut amb tristesa tots els gestos maldestres d’una direcció que ja fa temps que va abandonar les arrels dels catalanisme polític on el PSC havia nascut per refundar un projecte que s’allunya cada dia més de la gent, de la seva gent”. En declaracions a EL 9 NOU, Tura defensa el seu “recorregut de coherència personal”. “Jo no m’he mogut, ha estat el PSC”, afegeix.
Al llibre, on també explica les seves sensacions quan va participar a la Via Catalana amb l’ANC de Mollet, fixa la seva posició sobre el procés independentista. “La meva preferència és la relació bilateral, encara que és evident que és el més improbable dels escenaris. La idea d’una unió basada en la llibertat em sembla la més beneficiosa, la més equilibrada”. Amb tot, si no hi ha receptivitat des de l’Estat, “no puc descartar que la solució sigui la independència”.
Més enllà del debat nacional i de la posició del PSC en el procés, Tura relata una trobada amb Pere Navarro i Àngel Ros a casa seva a Mollet quan semblava que tots tres optarien a presentar-se a les primàries previstes per triar el cap de llista a les eleccions al Parlament. També el procés previ al consell nacional on, descartades les primàries, es va enfrontar amb Navarro per liderar la candidatura socialista. En aquesta part, parla del complex procés de recollida d’avals. “Vaig agrair l’aval als que me’l van donar. També vaig donar les gràcies als que em van avalar però van deixar clar que no em votarien. I també vaig mostrar-me agraïda als que no em van avalar, però van voler dir per què no ho farien. Com que els avals són públics, la premsa va posar en evidència algunes absències com, per exemple, la de l’alcalde de Mollet, Josep Monràs”, relata al llibre. A més, el llibre incorpora altres reflexions: vocació política i l’honestedat, l’etapa a Interior i Justícia i hi ha un “punt d’autocrítica”, diu.
El dia 17 es presentarà al Centre Cultural de Mollet a 2/4 de 8 del vespre.
{{ comment.text }}