La vigilància es fa amb dotacions uniformades però també amb policies de paisà. L’objectiu és evitar els robatoris que es produeixen aprofitant distraccions, per exemple, mentre es carrega el vehicle.
“Són majoritàriament furts. Poques vegades ens trobem amb casos de robatoris amb violència”, explica Jordi Santacatalina, cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC) de la Regió Policial Metropolitana Nord. Aquesta vigilància es fa de forma coordinada amb els vigilants privats dels centres comercials com el Sant Jordi, a l’Ametlla; el Ramassar, entre Granollers i les Franqueses, o el de la Riera Seca, a Mollet. És una de les accions que formen part del dispositiu Grèbol per prevenir robatoris durant aquestes setmanes. També comporta un increment del patrullatge a peu als centres urbans amb important activitat comercial. En aquests casos, es fa d’acord i de forma coordinada amb les policies locals.
Un altre dels punts on els Mossos de les comissaries de Granollers i Mollet posen especial atenció és entorn de la entitats financeres. La tasca és evitar robatoris amb violència a persones que acaben de retirar una quantitat important de diners. “L’objectiu principal és la gent gran perquè busquen que no hi hagi reacció”, apunta Santacatalina. Aquesta acció es fa cada mes coincidint amb els dies que els jubilats cobren la paga, però es reforça aquests dies. Segons Santacatalina, aquesta mena de robatoris es donen en oficines grans on hi ha força moviment de gent. Normalment, els assaltants tenen una persona a dintre que observa les persones que fan gestions i indica les possibles víctimes i el lloc on s’han posat els diners a una altra, que està a fora. El robatori es comet aprofitant una distracció de la víctima o amb violència, segons el cas. Per evitar aquesta mena de fets, els Mossos han fet xerrades a casals d’avis d’arreu de la comarca, a qui recomanen que no retirin grans quantitats de diners. “Ens trobem amb gent que treu tota la paga li roben i es troba que no té diners per passar tot el mes i cal derivar-lo als serveis socials”, comenta el cap de l’URPAC. També tenen contactes amb entitats financeres i els demanen que els alertin si veuen que hi ha persones que hi estan estona sense fer gestions i amb actitud vigilant.
Un altre dels col·lectius a qui es presta atenció és el de repartidors de paqueteria. També s’han fet xerrades per formar els treballadors d’aquestes empreses. Els recomanen que sempre tanquin els vehicles encara que sigui per fer una entrega que es fa en pocs segons. “Si deixen la porta de la furgoneta oberta poden obrir-la i agafar el primer que troben encara que no sàpiguen què és”, explica Santacatalina.
El dispositiu Grèbol també inclou una major presència policial a les zones industrials per prevenir robatoris en empreses i magatzems.
{{ comment.text }}