Recordant Damià Mateu

El 150è aniversari del seu naixement ha retornat Damià Mateu a l’actualitat. Un llibre recorda l’empresari de Llinars, personatge singular que tant podia encarregar un edifici privat a Gaudí com relacionar-se amb el rei, exercir de mecenes o fundar marques emblemàtiques com Hispano Suiza

El 9 Nou
04/01/2015

La biblioteca del Castell de Peralada va ser l’escenari de la presentació del llibre Damià Mateu i Bisa (1864-1935). Empresari, promotor i col·leccionista, fill de Llinars, que recull la vida i la trajectòria d’una de les figures més destacades de la burgesia catalana del primer terç del segle XX.

El llibre, editat per l’Associació Cultural Castell de Peralada amb el suport de l’Ajuntament de Llinars, dedica tot un capítol a la relació de Damià Mateu i la seva família amb la població vallesana. La publicació culmina la celebració dels 150 anys del naixement a Llinars de Damià Mateu. En aquest llibre hi han col·laborat Inés Padrosa, Jaume Barrachina, Jordi Nadal i Oller i Miguel Canals. A la presentació, a càrrec de Padrosa, van assistir fins a sis generacions de la família Mateu.

La família de Damià Mateu ja està documentada a Llinars el 1644, quan el sastre Pau Mateu es va casar amb Cecília Feu. Les dues següents generacions van continuar vinculades a Llinars i a Cardedeu. La tercera generació es va traslladar a Barcelona, però des de finals del segle XVII la família Mateu va començar a comprar propietats rurals a Llinars. Alguns dels avantpassats de Damià Mateu, com ell mateix, hi van néixer.

Les principals propietats de la família eren Can Rossell i la casa pairal al costat de la riera Giola. En aquesta finca Damià Mateu va fer construir una torre perquè la seva dona es reunís amb les amigues. Amant del modernisme, Mateu va encarregar l’edifici –conegut com la Miranda– als arquitectes Antoni Gaudi i Francesc Berenguer. El 1909 Damià Mateu va comprar la finca de Mas Rifer a Mosqueroles i la casa pairal de Llinars es va ocupar amb menys freqüència. El patrocini de la família Mateu cap a Llinars va ser una constant: al 1906, per exemple, va donar 1.500 pessetes per millorar el passatge del Cafè, amb la condició que l’espai fos una via pública.

TRES LLOCS AL POBLE RECORDEN EL PROHOM

El record de Damià Mateu a Llinars es pot trobar a tres llocs: la plaça i l’escola que porten el seu nom, i els Horts d’en Mateu. Aquests darrers, que donen nom a un carrer d’una zona industrial, ocupen part de la finca de Can Rossell. Pel que fa a l’escola, el 1943 Miquel Mateu –fill del prohom– va cedir uns 5.000 metres quadrats de la mateixa finca per fer-hi una escola i més de 15.000 per a carrers; el 1945 es va posar el nom de Damià Mateu al centre escolar, inaugurat el 1957 i encara en actiu.

En darrer terme, el 1954 Miquel Mateu va cedir part de la casa pairal on hi havia la Miranda (la torre es va enderrocar el 1962).

L’Ajuntament, en agraïment, va canviar el nom del passatge Josep Marsans Rof pel de Damià Mateu. El 1964, en el centenari del seu naixement, es va descobrir una placa a l’edifici de La Caixa i es va fer una concentració de cotxes Hispano Suiza, marca que va cofundar el 1904.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 104 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't