L’actuació es va fer divendres de la setmana passada de forma coordinada amb Agents Rurals, Mossos d’Esquadra i els ajuntaments de la Garriga i l’Ametlla, on els animals es desplacen per buscar menjar i provoquen problemes en camins i finques particulars. Tots els animals comissats van ser localitzats pels boscos propers a la masia o en altres finques. L’actuació no va incloure tres cavalls, que estaven en un tancat de la casa, de la quinzena que es calcula que tenia el propietari de l’Ullar. També hi va col·laborar l’entitat animalista Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) i l’Associació en Defensa dels Equins. Aquestes entitats es van fer càrrec de gran part del cost del transport i la cura dels animals comissats. En la recerca dels animals, també hi van participar voluntaris de l’ADF Montseny-Congost i de Protecció Civil de l’Ametlla, a més d’efectius de la Policia Local de l’Ametlla i personal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, que són responsables de fer les guies sanitàries dels nou animals capturats.
L’acció s’ha fet aprofitant l’escletxa legal que permetia el fet que la masia no tingués cap llicència d’activitats vinculada a la tinença del bestiar. “Té molts més animals dels que pot tenir sense llicència i tampoc té l’autorització de nucli zoològic”, explica l’alcalde de Figaró, Lluc V. Pelàez. Admet que tant les entitats animalistes com els ajuntaments veïns pressionaven perquè s’hi actués. “Ens hem vist obligats a actuar d’aquesta manera. Durant tres anys, hem intentat negociar perquè tanqués bé els animals però quan veus que ell no hi posa solució llavors has d’actuar. S’ha demostrat que no té cap mena de voluntat de resoldre-ho per les bones”, indica Pelàez, que espera que aquesta actuació serveixi per solucionar un problema que s’arrossega des de fa 20 anys i que ha generat nombroses denúncies d’ajuntaments, entitats, veïns i dels Agents Rurals cap al propietari de la masia de l’Ullar.
“Es tracta d’una finca on cavalls, cabres, ovelles, gossos, porcs vietnamites… s’han de buscar la vida per menjar perquè el propietari no els proporciona cap mena de pinso ni d’alimentació suplementària. Tots els animals mostren clars signes de desnutrició i deixadesa”, afirmen des de FAADA i ADE en un comunicat. Segons expliquen les dues entitats, van presentar la primera denúncia contra el propietari de l’explotació l’any 2007 i fa anys que recullen animals d’aquesta finca. “Molts dels animals recollits es trobaven en un estat tan lamentable, desnodrits i maltractats que han mort o han hagut de ser eutanasiats”, afegeixen a la nota, on xifren els cavalls recollits en una vintena en 10 anys. També denuncien la mort de cavalls i altres animals que eren a la finca a causa de la manca d’atencions. “Podem trobar restes d’animals morts per tots els terrenys d’aquella zona”. FAADA i ADE celebren que, per primer cop, s’hagin comissat cavalls a l’Ullar. Fins ara, només se n’havien retirat quan se’n trobaven al costat de la carretera i es considerava que generaven un perill per als conductors, diuen.
{{ comment.text }}