La fragmentació política multiplica les llistes a Cardedeu

La periodista Norma Levrero analitza la situació a Cardedeu quan falten poc més de 10 dies per les eleccions municipals del 24 de maig.

El 9 Nou
02/04/2015

Prometien ser unes eleccions municipals animades quan s’havia anunciat la candidatura d’Ana Castillo, la jove amb falta d’oratòria que havia organitzat actes com per exemple, la signatura d’exemplars de la Constitució espanyola, amb la seva firma. Però a partir del 9-N passat se li va embolicar la troca i des de llavors no n’hem sabut res més. Amb tot, el nombre de llistes s’ha multiplicat respecte a fa quatre anys a causa de diferents esdeveniments: la fragmentació del PSC per les diferències respecte al sobiranisme, la creació de nous grups d’esquerra i, també, la desunió de diverses formacions en una única candidatura com la no constituïda Crida per Cardedeu.

Però en general, a Cardedeu ha costat completar llistes i està costant que es defineixin els candidats –a hores d’ara el PP, per exemple, encara no l’ha anunciat oficialment.

També s’esperava una renovació de cares que finalment no ha arribat. Els caps de llista a la majoria de formacions o repeteixen o són fills de persones que ja havien format part d’algun projecte polític a Cardedeu. A això s’hi suma la complicada situació en què es troba el PSC de Cardedeu, que fa tot just una setmana anunciava que el candidat serà el regidor José Ramon Hurtado, número 2 l’any 2011, després que una part dels seus militants marxessin per formar el grup Avancem, que ara en coalició amb ICV-EUiA i MES aniran junts al capdavant d’Entesa per Cardedeu. Per tot això, el PSC, que havia governat a Cardedeu fa dos mandats, podria quedar reduït a la mínima expressió.

Un altre cas és CiU. L’interrogant és si la federació nacionalista de Cardedeu podrà superar el desgast de governar vuit anys. El que està clar és que mantenir Calamanda Vila com a cap de llista, segurament no hi ajudarà gaire. A més, CiU haurà d’esquivar les objeccions que li plouen a la proposta de la ronda oest, presentada fa una setmana a Cardedeu. Si bé és cert que ha quedat clar que és un projecte que es decidirà si es fa o no en el proper mandat, que s’obrirà un procés participatiu i que tot dependrà de la voluntat del poble, caldrà que els partits es posicionin ràpid i rotundament sobre aquest projecte. D’això en dependrà segurament la decisió de molts cardedeuencs sobre el seu vot. Un projecte, la pota oest, que podria ser per a Calamanda Vila el mateix que el que per a ella va ser el Pla de Mobilitat quan va aconseguir entrar al govern: una batalla que tocava la fibra de la circulació i que afecta l’entorn i el futur urbanístic. Però en aquesta ocasió, el projecte se li podria girar en contra.

‘JUDICI’ A JAUME GELADA

Són les primeres eleccions en què es podrà votar la gestió que ha fet el PP al govern. Un municipi, on el PP no és només el PP, és el partit de Jaume Gelada, que ha portat als jutjats un grup de cardedeuencs entre els molts que van pintar el mural sobiranista. El regidor que també ha portat als tribunals, en aquest cas sense èxit, una entitat del poble, els trabucaires, a qui acusava de simular el seu afusellament. El PP aconseguia un regidor més a les anteriors eleccions; creixia el seu suport a la gestió d’Íngrid Ruiz. I fins ara ningú coneixia el tarannà de Gelada. Per tant, és hora de mesurar quins suports té realment al poble.

LA PREGUNTA

Qui guanyarà l’Eurocopa de futbol?

En aquesta enquesta han votat 244 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't