Per un ordre aleatori, aquestes candidatures són: Convergència i Unió (Francesc Colomé), Esquerra Republicana de Catalunya (Àngel Profitós), Partit del Socialistes de Catalunya (Juan Antonio Corchado), Convergència per les Franqueses (Francesc Torné), Imaginem les Franqueses en Comú-E (Rafael Bernabé), Unió Pels Pobles de Les Franqueses (Vanesa Garcia), Partit Popular (Javier Álvarez) i Plataforma per Catalunya (Josep Badia).
Les noves candidatures són Esquerra Verda (Dolors Amaro), una marca blanca d’Iniciativa per Catalunya, i Alternativa per Les Franqueses (José Antonio Pilar), que és una escissió d’UPLF.
La majoria d’aquestes candidatures estan disposades a signar el compromís que adquireixen els “Ajuntaments per la Independència” que, entre altres coses, diu: “…en el cas que les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre configurin una majoria independentista al Parlament, proposarem que el nostre Ajuntament […] es posi a disposició del govern del país per tot el que consideri oportú en la gestió de la constitució de l’Estat català…”. Les candidatures que es proposen signar aquest compromís, amb molta probabilitat representaran una ampla majoria en el nou consistori. En aquest aspecte, cal destacar que tots els membres de la candidatura de CiU signaran el compromís, inclosos tots els d’Unió, desmarcats de la postura oficial del partit (UDC). En el cas d’Imaginem Les Franqueses En Comú-E, que inclou Imagina, EUiA i Podem, la seva assemblea va acordar, per majoria simple, signar el compromís, que va provocar la baixa d’algun membre independentista. La incorporació de Podem hi pot tenir a veure. ERC incorpora a la seva candidatura membres de MES, que agrupa sobiranistes escindits del PSC.
L’actual alcalde, Francesc Colomé, que torna a encapçalar la candidatura de CiU, manifesta que les seves preferències en els pactes postelectorals estarien en funció de la sensibilitat nacional i per aquells que fins ara li han fet costat. En el cas de repetir com a alcalde, la seva prioritat serien les polítiques socials. Alguns membres de l’oposició li retreuen que encara no ha endreçat els comptes, que l’Ajuntament té un elevat endeutament a causa dels diners que es deuen a propietaris del sector N (al llindar de la carretera de Cardedeu) i que resten algunes obres empantanegades, com ara el parc del Falgar. Malgrat que ERC al cap d’un any d’iniciar-se l’actual legislatura va passar a l’oposició, els acords a més alt nivell amb CiU, el 25 de maig poden canviar les coses.
AIGÜES MÉS TRANQUIL·LES A L’AJUNTAMENT
Endemés de la multivarietat política, les Franqueses té fama de conflictiva. En part, aquesta fama se la va guanyar al voltant de la moció de censura contra el govern de Francesc Torné en la legislatura 2007-2011, amb un ressò que va traspassar les fronteres comarcals. Actualment, sembla que les coses han canviat i, tret de casos aïllats, les relacions entre els diferents grups polítics és, com a mínim, respectuosa. Les Franqueses necessita aquesta tranquil·litat per reafirmar la seva cohesió social, atesa la diversitat de característiques dels seus nuclis de població: Corró d’Avall, Corró d’Amunt, Llerona, Marata i Bellavista.
{{ comment.text }}