El Consorci del Besòs estudia com naturalitzar l’aigua depurada als rius

Fer un pas endavant en la millora de la qualitat ambiental dels rius de la conca del Besòs buscant sistemes naturals que permetin que l’aigua que ara hi circula –majoritàriament, prové de les depurades– sigui més naturalitzada.

El 9 Nou
10/06/2015

Aquest és l’objectiu de la investigació científica que ha posat en marxa el Consorci per a la Defensa de la conca del Besòs i que aquests dies compta amb la col·laboració d’un grup de 15 estudiants de doctorat procedents de diverses universitats i centres de recerca d’arreu d’Europa a través del programa Interfaces.

L’objectiu és “veure la relació de l’aigua de les depuradores que aboquem al riu amb el riu”, explica Albert Sorolla, responsable de l’empresa Naturalea, que lidera aquest estudi. “Analíticament l’aigua que arriba als nostres rius és perfecta” però no té les característiques pròpies de l’aigua de riu. “Busquem quins processos poden utilitzar perquè aquesta aigua sigui més aigua de riu”, indica Sorolla. “Volem rius més madurs que, per exemple, ens ajudin a controlar la presència de plagues com la de la mosca negra”, apunta.

En aquesta recerca, que s’allargarà durant un parell d’anys, hi té un paper molt important la feina que es fa des de l’Urban River Lab que el Consorci del Besòs va posar en marxa aquest mes de gener passat a la depuradora de Montornès. Aquí, s’han instal·lat 12 canals de 18 metres de llargària on es fa circular l’aigua de la depuradora i s’estudia com es comporta a les recreacions del curs fluvial on s’aplica vegetació diversa i moviments determinats del cabal.

En el cas de Santa Eulàlia, els 15 doctorands europeus estudien “fins a quin punt la restauració afavoreix la millora de la qualitat de l’aigua de la depuradora”, explica Sorolla, que recorda que l’aparició recent de la llúdriga al Tenes ja és “un bon indicador de qualitat”. Els estudiants de doctorat han fet analítiques de l’aigua del riu en un laboratori provisional instal·lat en un espai del centre cívic La Fàbrica. Aquestes primeres dades es compararan amb les que obtindran aquest divendres en els punts on hauran fet alguns petits canvis al curs del riu en un experiment fet sobre la mateixa llera del Tenes.

SOBRE EL TERRENY

Dimarts passat al migdia, els 15 estudiants de doctorat van tenir un primer contacte amb l’entorn del Tenes. Una passejada els va servir perquè Albert Sorolla, responsable de Naturalea, els expliqués la intervenció que l’any 2011 es va fer a la llera amb l’ús de tècniques de bioenginyeria per reduir el risc d’inundacions a l’entorn del riu. “Hi va haver una millora de la qualitat de l’hàbitat. Ara volem veure com hem canviat el riu en aspectes que són menys superficials”. Els estudiants, que estan allotjats a Caldes, visitaran restauracions de lleres fetes en poblacions com la Garriga, Besalú o Sant Hilari.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 202 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't