Els consells escolars de tots tres centres han aprovat la petició del canvi d’horari, que ara haurà d’autoritzar el Departament d’Ensenyament. Si passa, el nou institut de Granollers –que començarà a funcionar al setembre a les instal·lacions de l’escola Fàtima, al barri Congost– serà l’únic centre públic que farà jornada partida.
La decisió s’ha pres amb l’abstenció del representant de l’Ajuntament en el consell escolar de tots tres instituts i el vot favorable de la resta de representants: professors, pares, alumnes i personal no docent. Ara fa un any, el vot contrari de l’Ajuntament va impedir que la jornada compactada s’apliqués ja aquest curs 2014/2015. Tot i l’abstenció, el consistori “creu que continuen sense donar-se unes condicions adequades per implementar la jornada compactada”, assegura la regidora d’Educació en funcions, Pietat Sanjuán, en una carta adreçada a tots tres centres que s’ha adjuntat a l’acta de les reunions dels respectius consells escolars.
En canvi, les direccions dels tres instituts defensen la jornada compactada. “No és un canvi massa espectacular respecte ara perquè hi ha classes durant dues hores dos dies a la setmana. Els alumnes ja no vénen totes les tardes”, recorda Glòria Montoy, directora de l’institut Carles Vallbona, que assegura que la jornada compactada facilita l’organització interna del centre i pot ajudar a fer avançar l’horari de les activitats extraescolars de les tardes i, per tant, el retorn dels estudiants a casa. El nou horari facilitarà “un avançament de les activitats extraescolars i una millor conciliació. Ara hi ha nanos que arriben a casa més enllà de les 9 del vespre”, diu Lluís Serra Gil, director de l’institut Cumella, que assegura que la gran majoria de la comunitat educativa és favorable al nou horari. Antonio Vicente, director de l’EMT, apunta que el canvi conjunt de l’horari fa que aquest “no sigui un element diferenciador” entre els centres públics. Els directors també esperen que l’escola concertada acabi fent jornada compactada, fet que facilitaria poder avançar les activitats que clubs esportius i altres entitats fan a les tardes.
Tots tres instituts també han acordat mantenir i potenciar les activitats extraescolars que ja organitzen a les tardes. A més, es coordinaran de manera que els alumnes d’un centre puguin optar a les que s’organitzin en un altre institut. També recorden que el servei de menjador seguirà a disposició dels alumnes que ho necessitin.
En canvi, Sanjuán sosté que “la compactació de la jornada no és en si mateixa una garantia de millora ni dels resultats educatius ni dels problemes associats amb l’escolaritat”. Admet que li preocupa que “la jornada compactada agreugi la segregació social del sistema educatiu, ja que aquesta només s’aplicarà a l’escola pública. La diferenciació del tipus de jornada podria afectar greument l’oferta pública” respecte a la concertada, diu.
7 CONTRA 33
Aquest curs escolar només set instituts del Vallès Oriental han fet classe a la tarda. Són el Cumella, Carles Vallbona i l’EMT, de Granollers; El Til·ler, de les Franqueses; Gallecs, de Mollet; Montmeló, de Montmeló, i l’institut-escola La Tordera, de Santa Maria de Palautordera. Els altres 33 instituts fan jornada compactada.
{{ comment.text }}