Històrics de la roba interior

La botiga de cotilleria i llenceria Mora-Vigas de Sant Celoni ha arribat als 125 anys d’història amb quatre generacions diferents que hi han dedicat les seves vides.


El 9 Nou
15/07/2015

Qui regenta l’establiment a dia d’avui és Maria Antònia Mora, que actualment dedica el negoci a la compra venda de productes de cotilleria, llençaria i bany. El maig passat va celebrar l’aniversari amb una desfilada de moda al teatre Ateneu del municipi. “Va ser un festa amb gent de casa, va ser molt bonic”, diu amb una rialla.

Tot i que la petita botiga manté un format tradicional, amb una paret que la separa del menjador de casa seva, el que realment ha canviat durant els darrers 100 anys és la roba interior que han venut. “La cotilleria més clàssica està desapareixent, ja que ara ningú porta cotilles lligades amb cordons, ni faixes. Ara per subjectar el mateix es fa amb menys coses”, diu, i assegura que el que prima avui en matèria de roba interior és la comoditat, sobretot les dones. Després de tants anys a la botiga, Mora explica que quan els homes compren per a les dones busquen sempre allò més suggerent, sexi, malgrat que elles ho prefereixen còmode. En aquest sentit també diu que els homes “ja no tenen cap mena de vergonya” a entrar a la botiga i comprar roba interior femenina.

Per Mora, les claus de l’èxit per mantenir tants anys la botiga és la qualitat del producte i el bon servei. Tot i que des de l’any 1979 ja no dissenyen les peces a mida, Mora subratlla que, a diferència de les grans franquícies, a casa seva pot “solucionar molts problemes de cotilleria”. Per donar un bon servei al darrere al taulell ha d’assessorar constantment a les clientes: “el 80% de les noies que entren per la porta per primer cop, no saben la talla real que porten de sostenidors”, assegura.

Al llarg d’aquests 125 anys la gent del poble ha anomenat l’establiment de diverses maneres: Ca la Cotillaire, quan el regentava la besàvia de l’actual propietària, o Ca la Presta, durant els anys de la Guerra Civil i la postguerra. Mora explica que aquest darrer nom es devia al fet que la seva àvia intercanviava les cotilles per aliments. Després de l’entrada dels nacionals al poder, “els van fer el buit i no deixaven que la gent comprés a la seva botiga per ser rojos. A la matinada venien els pagesos i els deixaven menjar”, diu.

Fa cinc anys la botiga va rebre el premi als Establiments Comercials Centenaris que atorga la Generalitat de Catalunya. Tot i que encara li queden anys per jubilar-se, Mora veu com una “incògnita” saber qui li agafarà el relleu.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 176 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't