1993
Una auditoria posa reserves en els comptes de Policlínica.
1995
Segona suspensió de pagaments. Demetrio Pita assumeix la direcció de Policlínica en substitució de Mariano Fernández Fairén.
1997
S’aprova el conveni per aixecar la suspensió que preveu la creació d’una fundació sense ànim de lucre i estableix que els òrgans de govern haurien de ser paritaris entre administracions i l’Associació Promotora de Serveis Sanitaris i Socials del Vallès, que té el 78% de les accions de la societat. En el redactat final, però, la paritat no es manté.
2000
Es constitueix la Fundació Privada Policlínica del Vallès i Demetrio Pita n’és el president. Policlínica, SA, queda com la societat propietària dels immobles.
2003
Després d’un recurs contenciós administratiu que va guanyar l’Ajuntament i el Consell Comarcal, s’incorporen al patronat de la fundació dos membres de cadascuna de les administracions. Era una condició que posava un possible inversor, Catalana de Diagnòstic i Cirurgia (CDC). L’alcalde és el president honorífic, però sense dret a vot.
2004
Policlínica, SA, fa fallida amb més de vuit milions d’euros de passiu. Els principals creditors són Hisenda i la Seguretat Social.
3 de desembre de 2004
Un total de 18 dels 33 membres de l’Associació Promotora de Serveis Sanitaris i Socials del Vallès forcen una assemblea per canviar el president però a darrera hora es donen d’alta 30 socis nous, fet que deixa en minoria el sector crític. Set membres del sector presenten una demanda judicial. Són Pius Canal, Sagi Tarbal, Joan Ot Serra, Pere Rafecas, Genís Tura, Josep Rebordosa i Albert Canet.
14 de març de 2005
El patronat, presidit per Demetrio Pita, destitueix dos dels seus membres, Jordi Sebastian i Xavier Palet (secretari general), i el director gerent, Gabriel Fortuny, el qual acusen de mala gestió en les llistes d’espera i demora en auditories internes. Pere Sala i Xavier Rizzo ocupen el lloc dels patrons destituïts i Carles Jimeno és nomenat nou secretari. Sebastian i Palet presenten recurs judicial, però el jutge de Primera Instància número 3 de Granollers el rebutja.
29 de març de 2005
L’alcalde Mayoral diu en el ple que les administracions han de tenir un paper clau en el futur de l’entitat responent a preguntes de la regidora Lourdes Garrell, de CiU. “La situació és preocupant”, diu l’alcalde després del cessament dels dos membres del patronat que eren partidaris de la implicació de les institucions.
6 d’abril de 2005
El Servei Català de la Salut (Catsalut) fa públic que retirarà el concert amb Policlínica després de comunicar-ho al gerent Josep Maria Ollé. Serà a partir del 7 de juliol. Ho fa en roda de premsa amb Josep Mayoral; Manel Balcells, director d’Estratègia i Planificació del Departament de Salut; Carles Manté, director del Servei Català de la Salut, i Aurora Dueñas, directora del sector Sanitari del Vallès Oriental. El fet obliga a resituar 3.900 operacions anuals, de les quals 1.900 de cataractes, 250 de varius, 190 d’hèrnies, 147 artroscòpies, 130 pròtesi de genoll, 80 de maluc i 90 de canal carpià. També 23.000 consultes externes, 30.000 urgències i entre 300 i 350 parts anuals.
7 d’abril de 2005
Assemblea dels treballadors en què exigeixen garanties per als seus llocs de treball.
11 d’abril de 2005
El patronat rebutja la decisió, reprova oficialment l’alcalde i anuncia que anirà al jutjat.
15 d’abril de 2005
El patronat es querella contra Gabriel Fortuny i l’exsecretari, Xavier Palet. Els acusa d’haver intercanviat contractes que els afavorien mútuament i que van perjudicar la fundació.
27 d’abril de 2015
Es veu al Jutjat d’Instrucció número 3 el recurs presentat per Palet i Sebastian contra la seva destitució. La resolució no els serà favorable.
10 de maig de 2015
La Junta de Govern de l’Ajuntament de Granollers aprova la cessió de la planta baixa de l’edifici l’AISS per instal·lar el nou servei d’urgències. El comitè d’empresa de Policlínica decideix instar un ERO, però abans vol arribar a un pacte amb les administracions sobre les condicions de la recol·locació en altres hospitals. Una subrogació no és legalment possible perquè l’administració hauria d’assumir els deutes de Policlínica.
23 de maig de 2005
Es veu al jutjat la demanda dels set membres crítics de l’Associació Promotora de Serveis Sanitaris i Socials del Vallès al Jutjat d’Instrucció número 2. El jutge dóna la raó al patronat.
13 de juny de 2005
Reunió al Departament de Salut entre el patronat i les administracions. Hi ha Demetrio Pita i altres membres del patronat, d’una banda, i de l’altra, la consellera de Salut, Marina Geli, l’alcalde Mayoral, el regidor d’ERC i primer tinent d’alcalde, Francesc Sala; l’alcalde de la Roca, Salvador Illa i el de Sant Celoni i president del Consell Comarcal, Joan Castaño. Aquests dos darrers en representació del Consell Comarcal.
16 de juny de 2005
La direcció de Policlínica penja un manifest a diversos llocs de l’hospital en què acusa Salut de voler tancar i deixar sense feina 200 treballadors. Inicia una recollida de firmes de suport entre els treballadors. Miquel Rojas, president del comitè d’empresa, ho qualifica de pràctiques desestabilitzadores. S’arriba a un principi d’acord per recol·locar els treballadors en altres hospitals. Es prioritzarà la voluntarietat i la proximitat geogràfica, i es mantindran l’antiguitat, la categoria professional, la jornada anual, les vacances pactades i l’equiparació salarial. L’Hospital de Granollers es compromet a estudiar jubilacions parcials a partir dels 60 anys. La indemnització per als que no acceptin el canvi serà de 20 dies per any, a la qual se sumarà la que preveu el Fons de Garantia Salarial. S’hi acaben acollint 136 treballadors dels 148 amb contracte laboral indefinit afectats per l’ERO. Queden fora l’equip directiu i alguns treballadors del servei de trauma. Una trentena més tenen contracte mercantil.
30 de juny de 2005
Primera mobilització contra la direcció de Policlínica. Es van llançar ous contra la façana. Es critica la manca de col·laboració de la direcció en l’ERO.
30 de juny de 2005
L’Hospital de Granollers explica als seus treballadors el pla d’acollida de Policlínica. Es determina que 107 treballadors aniran a l’Hospital de Granollers, 18 al de Sant Celoni i 11 al de Mollet. L’Hospital de Granollers es compromet a convocar 150 places fixes a l’octubre, de les quals es poden beneficiar els treballadors sense plaça fixa, però també els de Policlínica.
7 de juliol de 2005
A les 8 del matí, amb la sortida dels darrers treballadors del torn de nit, s’acaba la relació de Policlínica amb la salut pública catalana. Abans, a la mitjanit, obria el nou servei d’urgències de l’avinguda del Parc, a l’edifici de la AISS i els treballadors feien una festa de comiat al Casino. Una trentena de treballadors, la majoria d’infermeria critiquen el torn que els toca a l’Hospital.
Juliol de 2005
Felip Puig, diputat de CiU, denuncia que el govern i l’Ajuntament van fer fracassar les converses amb un grup empresarial interessat a invertir a Policlínica. Segons ell, la reunió es va fer el 2 de juny al despatx del president del Grup Parlamentari d’ERC, Josep Lluís Carod Rovira i amb Manel Balcells. El diputat de CiU Francesc Sancho, que va fer de mitjancer, afirma que la proposta “era seriosa”. Balcells diu, però, que el representant dels inversors parlava en nom de Demetrio Pita i que es va acordar una nova reunió per al dia 6 de juny amb Carles Manté i l’adjunt a la gerència de la regió metropolitana nord del Departament de Salut, Josep Ganduxer. “No hi havia res consistent al darrere”, va assegurar Balcells.
27 de juliol de 2005
Els representants de les administracions abandonen la reunió del patronat, que decideix fer suspensió de pagaments després de la pèrdua del 92% dels ingressos que procedien de Catsalut. És el primer concurs de creditors que fa com a fundació.
31 de juliol de 2005
Es presenta formalment el concurs de creditors de la fundació. El gerent, Josep Maria Ollé, diu que no pot fer front als més de dos milions d’euros de les indemnitzacions dels 136 treballadors acollits a l’ERO.
13 de setembre de 2005
Mor Demetrio Pita, amb 61 anys, a Barcelona. Les restes són enviades a Galícia, on van ser enterrades en el panteó familiar. Feia tres dècades que era l’únic catedràtic d’oftalmologia de la Universitat de Barcelona. El substitueix a la fundació Mariano Fernández Fairén, cap de Traumatologia des del 1987 i vicepresident.
19 de setembre de 2005
L’Hospital trasllada a l’avinguda del Parc les urgències i les visites d’Oftalmologia.
Novembre de 2005
Salut anuncia que al programa Horitzó 2012 del Departament hi ha una reserva de 16,8 milions per la reforma de Policlínica.
16 de desembre de 2005
El BOE publica que l’Agència Tributària convoca el concurs per a l’adjudicació de l’edifici de Policlínica per 4,2 milions. Les condicions són teledirigides perquè només el pugui comprar el Departament de Salut: Obliga a presentar un pla d’actuacions amb una descripció de l’activitat sanitària que es desenvoluparà al centre, un pla d’inversions, un pla de viabilitat i una proposta de coordinació de l’activitat sanitària amb la que existeix a la comarca. Salut estima que Policlínica estarà tancada dos anys i diu que descarta la gestió directa per l’ICS.
17 de gener de 2006
La Generalitat autoritza Catsalut a comprar Policlínica.
31 de gener 2006
Es fa efectiva la compra.
Febrer de 2006
Salut admet que el tancament de Policlínica ha disparat les llistes d’espera a l’Hospital, que van passar de 463 persones el 2004 a 1.542 al 2005 i de 1,92 mesos a 4,82 mesos de mitjana d’espera. L’Hospital diu que ha invertit 4,5 milions en ampliacions i noves instal·lacions per compensar el tancament de Policlínica.
Març de 2006
Comença la construcció de l’edifici de consultes externes de l’hospital de Granollers.
21 de juliol de 2006
Geli admet per primer cop la possibilitat d’enderrocar Policlínica.
27 d’octubre de 2006
Carles Manté anuncia l’enderroc de Policlínica i la posada en marxa d’un nou edifici l’any 2009. Admet que no es pot disposar de l’edifici perquè hi ha uns llogaters que encara ocupen una part de l’edifici. L’Òptica Rius, el Bar Zurich i la fotògrafa Dolors Porredon. CiU rebutja l’enderroc i anuncia que el metge Pius Canal serà el candidat a l’alcaldia.
27 de novembre de 2006
Salut i l’Hospital firmen un conveni per aportar 20 milions per finançar l’ampliació del centre.
Febrer de 2007
Marina Geli anuncia contactes amb els amos dels locals comercials de Policlínica.
Març de 2007
Geli diu que la nova Policlínica es començarà a construir el 2008 i que el 2010 estarà enllestida. Serà un hospital lleuger amb 50 llits que es poden ampliar a 80, 4 quiròfans de cirurgia major ambulatòria, hospital de dia, consultes d’especialitats i urgències les 24 hores. La inversió prevista: 17 milions.
13 de març de 2007
Jordi Turull, diputat de CiU, diu que hi havia informes tècnics que aconsellaven reformar i no enderrocar l’edifici.
Abril de 2007
Reforcen la vigilància després de descobrir que algú entrava a dormir a l’antic hospital.
Juny de 2007
El material de Policlínica surt a subhasta per internet. L’empresa Troostwijk obté uns 200.000 euros per la venda del material, un miler d’articles entre mobles i maquinària.
Juliol de 2007
Es retira el material.
Agost de 2007
Salut rep les claus de Policlínica.
Desembre de 2007
Granollers i Catsalut insten un expedient d’expropiació forçosa per a les galeries comercials del costat de Policlínica. Son set locals.
Desembre de 2007
El Jutjat Contenciós Administratiu número 9 de Barcelona sentencia que la rescissió del concert sanitari amb Polclínica no va ser legal i obliga Catsalut a indemnitzar amb vuit milions la Fundació. Salut presenta un recurs.
11 de gener de 2008
En un article publicat a El 9 NOU, Manel Balcells, exconseller d’Universitats, diu que Salut va retardar massa el procés de Policlínica.
Juliol de 2008
Geli admet per primer cop que no van calcular bé els terminis. “Hi havia uns processos administratius que han trigat més del compte”.
Setembre de 2008
L’estudi d’arquitectura Corea Moran guanya el concurs d’idees per redactar el projecte del nou hospital lleuger on hi havia Policlínica. El projecte executiu havia d’estar enllestit a finals del 2009 per licitar les obres.
Desembre de 2008
Geli marca el 2012 com a data per obrir el nou hospital
6 de novembre de 2009
Tanca el bar Zurich després de 37 anys.
4 març de 2010
L’Hospital inaugura l’ampliació d’urgències amb 22 nous boxs. Salut obté la propietat de tot l’edifici de Policlínica.
30 de març de 2010
Porredon tanca definitivament el local. Uns dies abans, el dia 20 fa la foto de comiat.
Desembre de 2010
Després del canvi de govern a la Generalitat, Jordi Turull anuncia que es revisarà el projecte de Policlínica.
Desembre de 2010
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) diu que Salut no ha de pagar indemnització per la retirada del concert sanitari amb Policlínica.
21 de febrer de 2011
Comencen els treballs d’enderroc per part de l’empresa Bigas Grup.
7 de març de 2011
Comença l’enderroc de la façana. Les obres acabaran al juny.
18 de juny de 2015
La Generalitat resol el concurs per a l’adjudicació de la redacció del projecte i la direcció d’obres del nou centre de salut de Granollers. La Unió Temporal d’Empreses formada pels despatxos Albert Vitaller Arquitectura, SLPU i Sanabria & Planas-Gallego, Arquitectos SLP obtenen la màxima puntuació en el concurs obert per la societat pública Infraestructures de la Generalitat, amb 34 punts. Es projecta un edifici de quatre plantes amb 7.110 metres quadrats de superfície i un pressupost estimat de construcció de 18 milions d’euros.
{{ comment.text }}